Glutenvrij eten; voor sommigen is het de enige manier om niet ziek te worden, voor anderen is het een keuze. En die keuze betekent: meer betalen voor je voedsel en, zo blijkt uit onderzoek, ook nog eens vetter en zoeter eten. Natuurlijk: we hebben de rijkdom om alles te eten dat we willen, of niet te eten, natuurlijk, maar de part-time Coeliakiepatiënten komen steeds vaker bedrogen uit, zo blijkt, omdat hun gluten-onthouding weinig tot geen aantoonbare gezondheidswinst oplevert. Het levert wel winst op, maar die is vooral voor de leveranciers van de glutenvrije producten.
‘Glutenvrij vaak duurder, vetter en zoeter’
Sinds enkele jaren zijn glutenvrije producten steeds gemakkelijker te verkrijgen. Dat leek eerst enkel goed nieuws voor de 1 % van de mensen die aan coeliakie lijden en daardoor erg ziek worden als ze gluten binnen krijgen, maar ook gezondheidsgoeroes claimden de glutenvrije producten. Door hen als gezond te bestempelen, ontstond de hype waarin we vandaag nog steeds leven. Ten onrechte, zo blijkt.
“Beetje dom”
Als je niet allergisch bent, zal je namelijk weinig gezondheidsvoordeel ondervinden van het schrappen van gluten uit je menu. Daarbij stelt VMT nu dat veel glutenvrije producten vaak net méér suiker en/of vetten bevatten dan het gangbare product, net om de afwezigheid van gluten te compenseren. “Een glutenvrije bagel kopen voor je gezondheid is dan ook een beetje dom. Hij bevat veel meer vet en is ook nog eens 35% duurder”, zegt Hamish Renton, managing director bij een marketingbureau voor de Europese foodmarkt. Dit noemt Renton – en we citeren uit het VMT-artikel – ’the dirty secret’ van de glutenvrije categorie.
Producenten zijn naarstig op zoek naar manieren om hun producten dan ook daadwerkelijk gezonder te maken. Iets dat de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) alleen maar kan aanmoedigen. Daarom pleit de organisatie nu voor de introductie van een nieuw label, dat laat zien dat een product niet alleen glutenvrij is, maar ook minder zout, suiker en vet bevat. Samen met de Wageningen Universiteit ontwikkelde de vereniging het Goed Glutenvrij logo, dat binnenkort zijn introductie zou moeten maken in de winkels.
Coeliakiepatiënten benadeeld
De glutenvrije hype heeft nog een ander vervelend neveneffect: échte coeliakiepatiënten worden algauw uit het oog verloren. “De coeliakiepatiënt moet er ook bij de ‘hippe glutenvrije producten’ vanuit kunnen gaan dat er ook geen sporen van gluten in zitten, iets wat er voor de lifestyleconsument niet toe doet. Die merkt er niets van als er toch sporen van gluten in zitten”, stelt Renton nog.
Bovendien kosten dergelijke producten behoorlijk wat: “De prijsstrategie is namelijk afgestemd op de grootste groep kopers en dat zijn nu de lifestylekopers en niet de coeliakiepatiënten. Die eerste heeft een keuze en is daarom ook bereid veel meer te betalen dan de personen die vanwege hun intolerantie geen andere keuze hebben.”
Bron: ‘Glutenvrij vaak duurder, vetter en zoeter’
Reageren op bovenstaand nieuws over ‘Glutenvrij vaak duurder, vetter en zoeter’ of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!