Stress is niet goed voor de mens. En voor dieren ook niet, maar die hebben dan weer niet zo’n last van het zich volvreten met comfort food. En wij mensen wel: wij eten graag vet, zout en zoet als we gestressed zijn, en voelen ons dan heel even een stuk beter. En daarom doen we het dan ook. Net als meer roken en drinken bij stress, eten we ook slechter. Maar net als met roken en drinken is ook het binchen op comfort food geen goede oplossing. Maar hoe homt het eigenlijk dat we het toch doen?
Hoe komt het dat stress ons doet (vr)eten?
Het lijkt wel alsof er twee soorten mensen bestaan: zij die geen hap door de keel krijgen tijdens de examenperiode of een drukke maand op het werk, en zij die eigenhandig Ben&Jerry’s financieel gezond houden wanneer de druk te zwaar wordt. Hoe komt het dat stress de ene keer vreten, en de andere keer vasten uitlokt? Volgens Greatist zijn deze twee tegenovergestelde reacties niet persoonsgebonden.
Adrenaline vertraagt vertering
Het verschil zit ‘m in de belevenis van die stress: ervaar je plots acute stress, dan is de kans groot dat je niet meteen aan eten zal denken. Dit komt omdat er op zo’n moment adrenaline wordt aangemaakt. “Adrenaline geeft ons een energieboost, maar zal andere lichamelijke processen doen vertragen, waaronder de vertering”, aldus wetenschapper Matt Kuchan aan Greatist. “Met name de peristaltiek – de beweging waarmee je voeding door je maagdarmstelsel wordt geduwd- wordt afgeremd, waardoor ook het hongergevoel onderdrukt wordt.”
Cortisol doet eten
Wie echter voor een lange tijd onder druk staat zal zich dan weer wel in het voedsel smijten, beaamt ook psychologe Susan Albers, auteur van het toekomstige boek 50 More Ways to Soothe Yourself Without Food. Langdurige stressmomenten leiden tot een verhoging van het cortisol gehalte in ons lichaam. Verschillende studies tonen aan dat deze cortisol ons aanspoort om meer te eten, en om meer suiker en vetten op te nemen. Een recent onderzoek had dan weer als resultaat dat vrouwen die op regelmatige basis dit soort comfort food aten, de stress als minder storend ervaarden. Dat is natuurlijk ook te verklaren door de zogenaamde dopamine high die zich voordoet in onze hersenen wanneer we comfort food eten.
Lees verder: Hoe komt het dat stress ons doet (vr)eten?
Reageren op bovenstaand nieuws over Hoe komt het dat stress ons doet (vr)eten? of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!