Ik hield niet van spruitjes (bitter) en zeker niet van champignons (glibberig vond ik ze) toen ik nog jong was. Spruitjes zijn nog steeds niet mijn favoriet (wel bij wild, bijvoorbeeld, maar niet zo met aardappelen). Champignons eet ik het liefst rauw, maar ook gebakken kan ik ze nu wel waarderen. En dit was het eigenlijk wel zo’n beetje met mijn kieskeurigheid wat voedsel betreft. Mijn vader was kok en kookte gevarieerd en smaakvol, dus ik eet vrijwel alles. Dit was dan ook de verklaring voor dat ik een ‘gemakkelijke eter’ was vroeger: dit zou komen door mijn opvoeding. Maar dit blijkt, na uitgebreid onderzoek, helemaal niet zo te zijn: de opvoeding is maar gedeeltelijk van invloed op het eetgedrag van kinderen. Genen spelen ook een grote rol, zo blijkt.
Kieskeurigheid bij peuters is volgens onderzoekers sterk genetisch bepaald
Genen spelen dan ook een grotere rol bij moeilijk eetgedrag dan de opvoeding, aldus onderzoekers van University College Londen. Zij analyseerden gegevens van 1.921 families met tweelingen van zestien maanden oud. De Britten zochten de oorzaken van twee gedragingen, die vaak samengaan: kieskeurigheid (weinig soorten voedsel willen eten) en voedselneofobie (geen onbekend voedsel willen proberen). De wetenschappers stelden vast dat afwijkingen in kieskeurigheid even sterk beïnvloed werden door genen als door de omgeving. Bij voedselneofobie was de invloed van de genen ook groot, maar speelde de omgeving veel minder sterk mee. De onderzoekers gebruikten hiervoor een methode genaamd ‘kwantitatieve genetische modellering’. De precieze resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Child Psychology and Psychiatry.
Opluchting
Onderzoeksleider Andrea Smith concludeert dat ouders zich niet geheel verantwoordelijk hoeven te voelen voor het moeilijke eetgedrag van hun kinderen. “Onze resultaten zijn wellicht een grote opluchting voor ouders die zich schuldig voelen over de kieskeurigheid van hun kinderen. Het besef dat deze eigenschap aangeboren is, kan dit schuldgevoel helpen verminderen”, aldus Smith. Smith benadrukt dat de bevindingen ouders niet ontslaan van alle verantwoordelijkheid. Eetgedrag is met goede opvoeding wel veranderbaar.
Bron: Kieskeurigheid bij peuters is volgens onderzoekers sterk genetisch bepaald

Reageren op bovenstaand nieuws over Kieskeurigheid bij peuters is volgens onderzoekers sterk genetisch bepaald of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!