Het enige moment dat ik ruimte heb om iets in mijn koelkast te plaatsen is als ik er net iets heb uitgehaald of bewust ruimte heb gemaakt om nieuwe voorraad in de koelkast te kunnen zetten. Het is eigenlijk altijd een puzzel in mijn koelkast: als je de yoghurt wilt pakken dan moet je eerst de kaas verplaatsen maar dat kan pas nadat je de eieren hebt verschoven, waar geen ruimte voor is omdat daar het restje eten van de avond ervoor staat. En dan heb ik niet één maar twee koelkasten… Maar voor het apparaatje uit Zuid-Korea dat middels een laser kan bepalen welk voedsel te veel bacteriën bevat, maak ik graag ruimte in mijn koelkast. En ik verwacht dat we over een paar jaar zeggen: hoe hebben we ooit zonder gekund?
Koelkasten met lasertechnologie voorkomen voedselvergiftiging
Het gaat om een apparaatje dat toegevoegd kan worden aan een koelkast en in staat is om met laserlicht te bepalen hoe veilig voedsel nog is door het aantal bacteriën (zoals E.coli of Campylobacter) op het oppervlakte te tellen. Zo moeten eigenaars van dergelijke koelkasten beschermd kunnen worden tegen onder meer voedselvergiftiging.
Volgens de Daily Mail mikken de Zuid-Koreaanse ontwikkelaars van de bacteriescanner met name op het vinden van de Campylobacter-bacterie. Die is te vinden in bijna driekwart van alle kipkarkassen in Europa en veroorzaakt alleen al in het VK per jaar 280.000 gevallen van voedselvergiftiging, met 100 doden als gevolg. De kosten voor medische zorg en verloren productiviteit bedragen 1 miljard pond (1,25 miljard euro). Het voorkomen van voedselvergiftiging betekent dan ook een flinke kostenbesparing.
Accuraatheid nog te verbeteren
De laserscanner neemt 30 scans per seconde om te bepalen wat er zich op het oppervlakte van bijvoorbeeld een stuk kip bevindt. Maar de accuraatheid is nog voor verbetering vatbaar, zo stellen de ontwikkelaars van het systeem op basis van proeven met kip waarop zich E.Coli en Bacillus bevonden.
Daarnaast willen de ontwikkelaars het mogelijk maken dat de scanner het verschil kan aangeven tussen minder en meer bedreigende bacteriesoorten. Op grotere schaal kunnen de scanners ook gebruikt worden tijdens fabrieksprocessen, aangezien de laserstralen door transparante verpakkingen heen kunnen ‘kijken’.
Lees verder: Koelkasten met lasertechnologie voorkomen voedselvergiftiging
Reageren op bovenstaand nieuws over Koelkasten met lasertechnologie voorkomen voedselvergiftiging of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!