Starbucks en McDonalds: echt grote vrienden zullen het waarschijnlijk nooit worden. De ‘koffie met smaakjes’ kampioen heeft het niet zo op de drift van de ‘beste hamburger’ kampioen om ook koffie-verkoop kampioen te worden. Het lijkt een beetje een ‘wie heeft de langste’ kwestie te worden en de laatste slag is voorlopig van de hamburgerkoning: McDonalds gaat haar koffie verkopen in Amerikaanse supermarkten onder het merk McCafé.
Koffie van McDonalds in de supermarkt: Zet je hem thuis ook te heet voor een schadeclaim?
Sinds halverwege de jaren negentig verkoopt McDonalds koffie en het is inmiddels een van de best verkopende producten van het concern. McDonalds opende de aanval op Starbucks door McCafé winkels te openen en klanten van Starbucks af te snoepen door een lagere prijs te vragen voor haar koffie. De 15 vestigingen van McCafé die ooit in Nederland bestonden deden het niet zo best en werden eind jaren negentig gesloten, wereldwijd zijn de 1300 vestigingen wel succesvol, wat een doorn in het oog van Starbucks is, die het in Nederland overigens wel goed doet, (wellicht doordat de gehele NRC-redactie dagelijks daar koffie vandaan haalt).
McDonalds wil het succes van haar koffie nu uitbreiden door bonen, gemalen koffie en zelfs cupjes te gaan verkopen in supermarkten. Erg origineel zijn ze hiermee niet want Starbucks en ook andere fastfoodketens gingen McDonalds al voor. Door zelf de koffie van McDonalds te zetten loop je ook het risico op te hete koffie niet. Koffie die zo heet is dat je je eraan brandt en dat je de fastfoodketen ervoor aanklaagt. Voor miljoenen. Of hoe zat dat ook alweer?
In 1992 gooide de toen 79 jarige Stella Liebeck uit Albuquerque (New Mexico), koffie van McDonalds over zichzelf heen in een auto. De koffie was 82 graden celsius en Liebeck verbrandde daardoor 16% van haar lichaam. De temperatuur van de koffie bleek zo’n 17 graden Celsius heter dan wat er gemiddeld uit een koffiezetapparaat komt en deze hitte zorgde ervoor dat mevrouw Liebeck een week in het ziekenhuis lag en dat de behandeling van haar verwondingen haar 10.000 dollar kostte.
De schadeclaim van 2.9 miljoen dollar werd uiteindelijk geschikt voor 500.000 en de reden dat McDonalds schikte was dat er al honderden klachten waren gekomen van mensen met brandwonden van de zeer hete koffie. Het feit dat de hele wereld deze rechtzaak als voorbeeld van de Amerikaanse claimcultuur ziet blijkt toch niet zo gegrond als gedacht.

Reageren op bovenstaand nieuws over Koffie van McDonalds in de supermarkt: Zet je hem thuis ook te heet voor een schadeclaim? of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!