Foodwatch trok onlangs (weer eens) aan de bel. Wat is er nu weer mis? Minerale oliën kunnen voorkomen in gerecycled papier, dit kan voor verpakking van voedingsmiddelen worden gebruikt en deze schadelijke stoffen zouden dan door het eten in deze verpakking kunnen gaan zitten. We eten dat voedsel vervolgens op en dus zouden we die schadelijke stuffen binnen kunnen krijgen. Klinkt allemaal heel erg alarmerend, maar enige nuance blijkt toch wel prettig. Want barbecueën blijkt bijvoorbeeld veel ongezonder dan de oliën die vrij zouden kunnen komen uit gerecycled papier.
‘Koolwaterstoffen in verpakking? BBQ is erger’
Mensen die barbecueën of een open haard hebben, genereren veel meer koolwaterstoffen dan er vrijkomt via verpakkingen. Dat zei Arie Hooimeijer van KCPK (Kenniscentrum Papier en Karton) tijdens de KIDV-verdiepingsbijeenkomst over minerale oliën in verpakkingen.
In verpakkingen van gerecycled papier en karton kunnen verontreinigingen zitten, zoals minerale oliën van drukinkt uit krantenpapier. Deze stoffen kunnen migreren naar voedingsmiddelen en zo in het menselijk lichaam terechtkomen.
MOSH en MOAH
Foodwatch stelde in oktober 2015: ‘veel pasta’s, rijst, cornflakes en andere voedingsmiddelen zijn besmet met schadelijke minerale olieresten.’
Dat zou blijken uit eigen onderzoek naar aromatische koolwaterstoffen uit minerale oliën (MOAH) en verzadigde koolwaterstoffen uit minerale oliën (MOSH) in kartonnen verpakkingen. Onderzocht zijn verpakkingen van ontbijtgranen, rijst, pasta’s en zoet broodbeleg.
Nuance aangebacht
Tijdens de verdiepingsbijeenkomst van KIDV op 9 juni werd van diverse kanten een nuance aangebracht op dit Foodwatch-onderzoek.
Ook kwam naar voren dat het heel lastig is om deze stoffen te onderzoeken, laat staan of geconcludeerd kan worden dat ze giftig zijn of een gevaar voor de volksgezondheid opleveren.
‘Veel is nog onbekend’
Ulphard Thoden van Velzen, onderzoeker aan Wageningen UR Food & Biobased Research, gaf aan dat er onvoorstelbaar veel onderzoek is gedaan naar dit soort stoffen, vooral in Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Maar hij gaf ook aan dat veel nog onbekend is.
“Wat bij recente onderzoeken vooral opvalt, is dat het om zeer diverse mengsels gaat van tientallen verbindingen. Het betreft een aantal bekende verontreinigingen met daarbij een groot aantal onbekende verontreinigingen, waarvan de moleculenstructuren niet precies bekend zijn.”
Verder is de ernst van deze stoffen in het menselijk lichaam (lever, milt en onderhuids vetweefsel) niet bewezen, stelde hij. “En of het giftig is? We weten het niet, dus kunnen we er geen uitspraken over doen. Giftigheid is meestal op basis van één molecuul. Hier gaat het om heel complexe moleculen.”
Lees verder: ‘Koolwaterstoffen in verpakking? BBQ is erger’
Reageren op bovenstaand nieuws over ‘Koolwaterstoffen in verpakking? BBQ is erger’ of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!