3D printers zijn leuk en 3D food printers zijn gewoon heel erg leuk. Vind ik. En gelukkig is de wetenschap het hiermee eens en wordt er druk onderzoek gedaan naar het printen van voedsel, de verschillende soorten basisingrediënten, de toepassingen en problemen die mogelijk met 3D food printing opgelost kunnen worden. Angst dat het de ‘kunst van het koken’ zal bederven heb ik niet, net zo min als ik angst had toen ik mijn eerste keukenmachine kocht: in plaats van zelf het pastadeeg kneden heb ik nu meer tijd om er leuke vormpjes van te knutselen of het nagerecht nog mooier te maken.
Lekkere trek? Dan print je toch een bitterballetje?
“Een 3D-voedselprinter is een apparaat dat voedsel kan produceren vanuit een aantal basisingrediënten, en deze door printen of andere technologieën uitwerpt,” vertelt Kjeld van Bommel. Van Bommel is technoloog en werkt mee aan de Nederlandse voedselprinters van TNO. Deze voedselprinters kunnen mogelijk de wereld in de toekomst – als dat nodig is – beschermen tegen voedselnoden. Hoe? Doordat ze voedsel kunnen nabootsen vanuit ‘overtollige’ voedselbronnen.
Waarom voedsel printen dé toekomst is
De aardbol raakt voller en dat betekent dat er meer mensen moeten worden gevoed. Omdat landbouw, veehouderij en visserij niet iedereen op aarde van voldoende voedsel kunnen voorzien, is een voedselprinter die voedsel vanuit slechts enkele ingrediënten print een handige uitkomst. In rijke landen betekent dat sterrenmaaltijden, gewoon thuis op het bord. In ontwikkelingslanden is het eindelijk een manier om iedereen van de juiste voedingsstoffen te voorzien, die nodig zijn om gezond te worden en blijven. Door met voeding te ‘experimenteren’ kunnen gezondere producten worden gecreëerd, volgens voedingstechnoloog Van Bommel. “Daarnaast kunnen we efficiënter gebruik maken van grondstoffen en kunnen kinderen, ouderen en mensen die vanwege ziekte niet goed kunnen kauwen of slikken, weer genieten van eten. Bovendien kun je voeding persoonlijk maken, qua smaak, calorieën, samenstelling, textuur, afmetingen en vorm, en kun je een product pas op het moment van consumptie maken, waardoor het verser is.”
Juiste voedingswaarden
Een voedselprinter kan je lijf precies voorzien van de voedingsstoffen die je nodig hebt. Een baby heeft veel calcium nodig, een sporter is gebaat bij een eiwitrijk dieet en een zieke heeft een ‘overdosis’ vitaminen en mineralen nodig. Die specifieke behoeften zijn bij een voedselprinter exact in te stellen. Zo hoeft een sporter bijvoorbeeld ook niet kilo’s kip, biefstuk en eieren te eten om aan zijn dagelijkse portie eiwitten te komen. Hij of zij kan een eiwitrijk stuk ‘vlees’ eten, gemaakt uit energiezuinig gekweekte algen. Waarom algen? “Die groeien snel en bevatten ongeveer net zoveel eiwitten als rood vlees van een rund,” zegt Van Bommel. “Intussen heb je geen CO2-uitstoot van de runderen die rondlopen op vele hectare grond, en hoef je die runderen ook niet te voeren.” Innovatief, gezond én duurzaam zo’n ‘algenburgertje’! “Buiten het 3D-printen wordt er veel gewerkt aan lekkere, eiwitrijke producten uit algen, maar op 3D-printgebied is dit nog niet echt begonnen,” vertelt Van Bommel. “Bij het 3D-printen van voeding wordt allereerst aandacht besteed aan de texturen, smaken, vormen en samenstellingen.”
Lees verder: Lekkere trek? Dan print je toch een bitterballetje?
Reageren op bovenstaand nieuws over Lekkere trek? Dan print je toch een bitterballetje? of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!