Nederlanders gooien veel voedsel weg, en dat komt voornamelijk doordat we niet goed weten hoe lang voedsel eigenlijk houdbaar is en als we het dan toch willen bewaren, waar we het dan moeten bewaren. Albert Heijn heeft hier onderzoek naar laten doen en de resultaten bekend gemaakt in het kielzog van de lancering van hun nieuwste zegeltjes-spaar-actie voor… vershoudbakjes. Juist. Maar behalve dat deze bakjes erg handig zijn is het misschien ook handig om eens te laten onderzoeken waarom mensen dan eten hebben dat ze weg willen gooien. Hebben ze misschien te veel gekocht? En zo ja: waarom kopen ze dan te veel? Omdat er altijd drie of vijf producten in de verpakking zitten (of in ieder geval heb je vaak de keuze niet voor een andere hoeveelheid te kiezen dan hoe het verpakt is door de fabrikant)? Ik vind dit in ieder geval altijd knap vervelend. En je kunt er eigenlijk bijna altijd wel vanuit gaan dat je eten langer houdbaar is op een koele plek (koelkast) dan op een warme plek (niet in de koelkast), dus hoe dit een raadsel kan zijn…
Onderzoek: veel onduidelijkheid over de beste manier om voedsel te bewaren
Dat blijkt uit onderzoek dat in augustus 2016 in opdracht van Albert Heijn door Kien Onderzoek werd uitgevoerd onder 1.033 Nederlanders tussen de 25 en 65 jaar. Vooral ouderen van 60 jaar of ouder weten vaak niet waar ze voedsel moeten opbergen. De meest twijfelachtige producten zijn vlees, kliekjes en groenten.
Wieke van der Vossen-Wijmenga, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum: “Het op een verkeerde manier bewaren is een veelgenoemde reden waarom consumenten eten weggooien. Met een paar handige bewaartips kun je eten net iets langer en ook veilig bewaren. De verpakking zou hier een belangrijke rol in kunnen spelen. Het Voedingscentrum introduceert in ieder geval een sticker waardoor duidelijk moet worden of producten in de koelkast moeten of niet.
Bron: Onderzoek: veel onduidelijkheid over de beste manier om voedsel te bewaren
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!