Gezond eten is niet alleen een kwestie van weten wat gezond is en wat niet. Het blijkt dat het vooral om gedrag gaat, en kinderen kan je nog goed iets aanleren, dus is er onderzoek gedaan naar hoe dit het beste te doen. Het onderzoeksproject Reward (Rewarding Healty Food Choises project) onderzocht hoe kinderen geholpen kunnen worden om gezonde voedingskeuzes te maken. Interessante studie, want ‘jong geleerd is oud gedaan’ en gezond eten blijkt best lastig, gezien het feit dat een groot deel van de wereldbevolking lijdt aan overgewicht. En dat komt niet doordat we allemaal niet weten wat gezond is en wat niet, het komt door wat we doen en niet doen. En dat leren we onze kinderen ook, en dat is zonde.
Onderzoek wijst uit: zo kan je elk kind leren om gezond te eten
“Gezond eten is belangrijk, dat weten de meeste jongeren wel”, zegt Leentje Vervoort (UGent) van Reward, een door het Vlaams Agentschap Ondernemen gesteund onderzoeksproject waarbij de KU Leuven en een reeks andere partners betrokken zijn. “Toch zien we dit niet altijd terug in wat jongeren consumeren. Reeds tijdens de kinderjaren gaat het fout: de meeste kinderen halen niet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid essentiële voedingsmiddelen (zoals groenten en fruit), maar ze consumeren wel veel te weinig energierijke producten met lage nutritionele kwaliteit.”
Omdat veel makkelijk beschikbaar voedsel een sterk effect heeft op de beloningscentra in de hersenen, blijkt dat vooral jongeren die sterk beloningsgevoelig zijn, vatbaarder zijn om voedsel met hoger vet- en suikergehalte tot zich te nemen. “Beloningsgevoeligheid is een persoonlijkheidstrek die bepaalt hoeveel plezier of beloning iemand ervaart wanneer hij of zij in contact komt met aangename, belonende prikkels, zoals voedsel. Iemand met een hoge beloningsgevoeligheid reageert heftiger op zulke prikkels dan iemand met lage beloningsgevoeligheid, omdat hun beloningsgebieden in de herenen actiever zijn.”
Beloningswaarde
De onderzoekers bestudeerden hoe de beloningswaarde van voeding, de beloningsgevoeligheid van kinderen en jongeren, en beloning als gedragsveranderingstechniek elkaar beïnvloeden, en hoe dit samenspel gebruikt kan worden om kinderen en jongeren aan te zetten tot gezondere voedselkeuzes.
Het blijkt belangrijk om bij kleuters al rekening te houden met individuele persoonlijkheidsverschillen. Sommige kinderen zijn hoog beloningsgevoelig, wat zich kan uiten in meer extern eetgedrag, terwijl kinderen met een hoge strafgevoeligheid meer neigen naar voedselvermijding.
Om hun consumeren van groenten en fruit te bevorderen, constateerden de onderzoekers dat het effectief is om kinderen herhaaldelijk bloot te stellen aan groenten. “Daarbij zien we dat het combineren van de blootstelling met “modeling” (de opvoeder toont het goede voorbeeld) of een beloning (bijvoorbeeld iets tastbaars), mogelijks betere resultaten heeft. De onderzoekers werkten een interventietool uit die het herhaaldelijk proeven en beloningen samenbracht.
Bij lagere schoolkinderen blijken niet alleen de individuele persoonlijkheidsverschillen belangrijk, maar ook de rol van de thuisomgeving. Bij adolescenten wordt meer heil gezocht in het gebruik van innovatieve interventiemethodes (zoals apps en games). De resultaten van het onderzoek worden donderdag en vrijdag voorgesteld op een studiedag in Brussel.
Bron: Onderzoek wijst uit: zo kan je elk kind leren om gezond te eten

Reageren op bovenstaand nieuws over Onderzoek wijst uit: zo kan je elk kind leren om gezond te eten of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!