Fastfoodketens wereldwijd verkopen steeds meer en wereldwijd worden mensen steeds dikker. Ik vraag me af of er een verband is tussen deze twee maar geef ook graag toe dat ik, ongeveer één keer per jaar, een hamburger eet van de zogenaamde ‘koning’ van de burger. Het is een lekkere maar achteraf wat teleurstellende ervaring. Een beetje als een achtbaan waar je een beetje misselijk uitkomt en waarvan je je dan afvraagt waarom je het zo graag wilde. Maar goed; hoe slecht is fastfood eigenlijk voor je en wat is nou het fastfood dat het slechtst voor de gezondheid is?
De ongezondste items op de menukaart van Amerikaanse (fast)foodketens
Toen bekend werd gemaakt dat de Amerikaanse hamburgerketen Burger King naar ons land zou komen werd dat over het algemeen op gejuich onthaald. Amerikanen hebben immers een rijke, met vet, zout en suiker overgoten traditie van fastfoodketens – zij weten hoe het moet. Toch zijn die ketens, die ginds zelfs niet allemaal onder de banner fast food door het leven gaan maar soms zelfs restaurant worden genoemd, zelden een goede keuze voor een avondje uit. Natuurlijk is er niets mis met af en toe een mierzoete milkshake of een van het vet druipende burger naar binnen te duwen, maar wanneer je culinaire landschap ervan verzadigd is, zijn jouw aders dat binnenkort ook.
Xtreme Eating
Het is om de reden dat het Center for Science in the Public Interest ieder jaar hunXtreme Eating List bekend maakt, waarin de minst gezonde maaltijden van bekende Amerikaanse restaurantketens opgelijst staan. De CSPI baseerde zich hiervoor niet enkel op kilocalorieën (de meeste gerechten op zo’n menukaart overstijgen vlotjes de 2000) maar ook op de hoeveelheid verzadigd vet, suiker en zout het gerecht bevat.
Zo is de Fried Chicken & Waffles Benedict van The Cheesecake Factory de dekmantel voor zo’n 2580 calorieën (méér dan de dagelijks toegestane hoeveelheid voor een gezonde levensstijl) en bevat het gerecht zo’n 86 gram gesatureerde vetten – zowat de hoeveelheid die een gezonde mens best over een dag of vier verspreid. Andere gerechten op de lijst zijn de Dave and Busters’ ‘Short Rib & Cheesy Mac Stack’, Uno Pizzeria & Grills ‘Whole Hog Burger’ en Sonics 970 ‘Grape Slush with Rainbow Candy’.
De norm in plaats van de uitzondering
“Jammer genoeg zijn deze gerechten eerder de norm dan de uitzondering”, legt CSPI diëtiste Lindsay Moyer in een bijgevoegd statement uit. “De restaurantketens van de Verenigde Staten lijken gemààkt om diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten te promoten. Bij deze gerechten vallen de Quarter Pounders van McDonald’s in het niets.”
En daar schuilt nu net het probleem. Van hamburgerrestaurants als McDonald’s en ja, waarschijnlijk ook Burger King wéét men dat het ongezond is, dat het loze calorieën zijn, dat hun voedsel je na een uur terug honger doet krijgen dat je eigenlijk enkel vet en sodium in je lichaam pompt. Maar bovenstaande restaurantketens worden in Amerika daadwerkelijk gezien als een waardevolle optie voor een maaltijd – ze gaan erheen met het vertrouwen dat wij in Europa bij een brasserie leggen en hebben vaak zelfs niet door dat ze keer op keer de verkeerde keuze maken, een keuze die hun levenskwaliteit wel eens danig op de helling kan brengen.
Bron: De ongezondste items op de menukaart van Amerikaanse (fast)foodketens
Reageren op bovenstaand nieuws over De ongezondste items op de menukaart van Amerikaanse (fast)foodketens of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Rien zegt
Aardappelen, groente, (dikke) gehaktbal of karbonade, vette jus, in eigen huis bereid en het zuivel nagerecht bevat volgens mij gevoelsmatig veel meer calorieën dan deze fastfood – menu hamburger. De berichten zijn voortdurend negatief over de fastfood maaltijden maar verschil in calorieën worden nagenoeg niet of nooit direct vergeleken met de vette en zoete thuis-maaltijd die anders genuttigd zou zijn.
Marianne zegt
Je hebt helemaal gelijk: wat mensen thuis eten is vaak net zo ongezond of ongezonder in termen van de hoeveelheid vet, suiker en zout die er in zit, dan wat men eet in fastfood restaurants.. Wat je al noemt: aardappelen die te ver zijn doorgekookt met te veel zout, vlees dat te vet is, gebakken wordt in te veel vet, te lang gebakken en met te veel zout, groenten die te gaar wordt gekookt waardoor het vrijwel alle vitamines verliest en wederom met te veel zout wordt gekookt. Dan de jus erbij die letterlijk bestaat uit vet en stukjes te lang gebakken vlees en dan nog wat extra zout over het eten. Glaasje frisdrank bij de maaltijd en daarna een toetje dat heel veel vet en suiker bevat.
De reden dat je over thuismaaltijden niet zoveel leest is dat er weinig onderzoek naar wordt gedaan. Ja, er is een ‘zoutakkoord’ gesloten waarin fabrikanten van voedsel (dat wij thuis eten) minder zout in het eten moeten doen, maar de suikerlobby in Nederland is zo sterk dat een suikerakkoord er voorlopig niet zal komen. En daar blijft het dan wel bij.
De reden dat fastfood-ketens een gemakkelijke prooi van onderzoek zijn is dat de resultaten van die onderzoeken goed scoren in de media. Maar ook speelt een grote rol dat fastfood-ketens een product op de markt brengen en daarmee zeggen tegen de klant: dit is een goed product. Vaak blijkt het een ongezond product te zijn en dat is dan nieuwswaardig want een grote naam kan worden ‘aangepakt’. Het is amper nieuwswaardig dat oma de aardappelen in te veel zout kookt. Of dat vader te veel zout over zijn speklapje strooit. Natuurlijk wordt hier wel onderzoek naar gedaan (vandaar ook het zout-akkoord: als de minister van gezondheid de bevolking niet kan overhalen minder zout door het eten te doen dan de fabrikanten maar wijzen op hun verantwoordelijkheid), maar je kunt niet bij iedereen in de keuken gaan staan en ze wijzen op het feit dat ze ongezond eten maken en eten.
Je kunt wel tegen grote fastfoodketens zeggen dat hun producten slecht zijn voor de gezondheid, en vandaar die onderzoeken.
Maar ik ben het met je eens (en herinner me ook een onderzoek waar dit uit bleek) dat ongezond eten een keuze is van iedereen, en dat veel mensen niet weten hoe ze gezonder moeten koken, en dat het dus in feite niet fair is om de fastfood-industrie aan te spreken op de gezondheids-aspecten van hun producten als de klanten die dat product kopen thuis zelf nog veel minder gezond voedsel bereiden.