De hoogleraren Frans Kok en Fred Brouns nemen rond deze tijd afscheid van hun universiteit en doen dit door terug te blikken op wat er in de loop der jaren is veranderd op het gebied van voedsel en de kennis daarover. Opvallend is dat zij duidelijk noemen dat ons voedsel helemaal niet onveiliger is geworden de afgelopen tijd, in tegendeel, en dat het eigenlijk vrij eenvoudig is: eet meer groente, fruit, volkorenproducten, plantaardige olie, vis, zuivel (alles exclusief roomboter) en noten. Consumeer minder rood vlees, verzadigd vet, suiker, zout en alcohol. Maar opvallend en nog altijd verwaarend is toch het ei; is dat cholesterol nou juist wel of niet ongezond?
Ons voedsel ongezond en onveilig? Broodje aap!
Inzichten kunnen flink veranderen, geven ze toe. Eind jaren zeventig werd gezegd dat je een eierdooier beter aan je hond kan voeren. Cholesterol moest je niet binnenkrijgen, lieten studies zien. Nu weten we dat cholesterol niet zo kwalijk is als gedacht, door betere methoden om verbanden te onderzoeken. Het ei hoort er weer bij.
Nog zoiets verwarrends. Lang was de boodschap: vet is slecht. Vooral in de VS haalden fabrikanten massaal vet uit de producten. Snelle suikers kwamen er voor in de plaats. Obesitas en diabetes werden er niet mee teruggedrongen, namen zelfs toe. Nu mag vet weer, als het maar onverzadigd is. Logisch dat de consument verward achterblijft, vindt de Maastrichtse hoogleraar in de voedingsleer Fred Brouns. Maar ja, net als de medische wetenschap hebben we nu eenmaal te maken met voortschrijdende inzichten, zegt Frans Kok, hoogleraar voeding en gezondheid in Wageningen.
Allebei vervulden ze als voedingswetenschapper een publieke rol. En nu gaan ze allebei met pensioen. Kok nam afgelopen week afscheid aan de Wageningen Universiteit. Brouns spreekt in december zijn afscheidsrede uit aan de Universiteit Maastricht.
Twee rijtjes
Ze hebben hun best gedaan om de samenleving iets gezonder te maken. Maar het vakgebied heeft het niet makkelijk gehad. Alleen het onderzoek is al ingewikkeld. Het is moeilijk onderbouwen of een stofje goed of slecht is voor het lichaam. Een link is zo gelegd. Maar een voedingsstof aanwijzen als de óórzaak van bijvoorbeeld hoge bloeddruk is lastig.Toch zijn er na ruim vijftig jaar onderzoek twee duidelijke rijtjes, met goede en minder goede voedingsstoffen. In het rijtje waar we meer van moeten eten staan groente, fruit, volkorenproducten, plantaardige olie, vis, zuivel (alles exclusief roomboter) en noten. Met rood vlees, verzadigd vet, suiker, zout en alcohol moeten we matigen. De aanbevelingen veranderen soms iets. Zo heeft de wereldgezondheidsorganisatie WHO sinds kort bijvoorbeeld meer aandacht voor volkoren. Naast groente en fruit vermeldt ze nu ook volkorenproducten als bron voor voedingsvezels.
Zijn de basisprincipes van gezond eten geland bij de consument? De hoogleraren weten het niet zo. Grote boosdoeners als zout en alcohol zijn toch bij iedereen wel bekend. En wat op ons bord belandt is veiliger dan ooit. Maar de consument lijkt het niet te slikken, blijft maar hameren op E-nummers en voedselschandalen. Kok en Brouns in gesprek over het wantrouwen dat hun vakgebied teistert.
Lees verder: Ons voedsel ongezond en onveilig? Broodje aap!
Reageren op bovenstaand nieuws over Ons voedsel ongezond en onveilig? Broodje aap! of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!