Wellicht interessant voor de komende salaris-onderhandelingen of gewoon de vrijdagmiddagborrel: er is een 3000 jaar oud kleitablet gevonden dat gelezen kan worden als loonstrookje. En op dit loonstrookje staat hoeveel een werknemer verdient. En wat ontvangt de werknemer voor zijn arbeid? Bier. Wat wij nu als werk beschouwen werd 3000 jaar geleden dus ook al als werk gezien, en bij werk hoort een beloning. Eerder, zo’n 9000 jaar geleden, bestond ‘werk’ niet: iedereen in het dorp deed gewoon wat er gedaan moest worden zodat er genoeg te eten was en men zo veilig mogelijk de dag door kon komen. Dit veranderde in de loop der tijd en er ontstond een werkgever-werknemer-relatie. Hoe? Lees verder…
Oudste loonstrookje ter wereld betaalt uit in bier
Misschien is het niet heel verrassend: een van de oudst bekende toepassingen van het schrift heeft te maken met twee zaken waar mensen zich het meest mee bezighouden: alcohol en werk. Tijdens opgravingen in de historische stad Uruk, in het huidige Irak, werd een kleitablet van 5000 jaar oud gevonden, beschreven in spijkerschrift. Op het tablet zien we een mensenhoofd dat uit een kom eet, wat ‘rantsoen’ betekent, en een kegelvormig vat dat ‘bier’ betekent. Daaromheen staan tekens die de hoeveelheid bier aangeven voor een specifieke werknemer. Het is het oudste bekende loonstrookje ter wereld. Dat geeft aan dat het concept van werkgever en werknemer 5000 jaar geleden al bekend was.
Opbrengst delen
Deze arbeidsconstructie heeft niet altijd bestaan. In een van de oudste nederzettingen ter wereld, Çatalhöyük, dat nu in Turkije ligt, zijn 9000 jaar oude huizen en gebruiksvoorwerpen gevonden die allemaal erg vergelijkbaar zijn. Dat suggereert dat er gelijkheid was onder de bevolking.
‘Iedereen werkte mee aan de kleinschalige landbouw en jacht’, zegt antropoloog Ian Hodder, die al ruim twintig jaar aan opgravingen in Çatalhöyük werkt. Niemand was eigenaar van het land en de opbrengsten werden gedeeld. De bewoners van deze stad zagen hun dagelijkse karweien waarschijnlijk niet als werk, zegt Hodder. ‘Mijn idee is dat ze het zagen als onderdeel van hun dagelijkse bezigheden die samengingen met koken, rituelen en feesten. Al deze dingen waren een belangrijk onderdeel van hun leven.’
Een paar duizend jaar later kwam daar verandering in. De belangrijkste oorzaak was waarschijnlijk de agrarische revolutie. Nieuwe methoden van landbouw en veeteelt zorgden voor een voedseltoename. Daardoor konden sommige mensen rijkdom verwerven. Omdat er genoeg voedsel was, waren niet alle handen nodig bij werk op het land. Zo konden sommige mensen zich specialiseren in vaardigheden als tapijten weven en potten bakken. Het bierloonstrookje werd geschreven op het moment dat een professionele klasse was ontstaan. Het kenmerkt het begin van een overgang naar werk zoals we het nu kennen.
Lees verder: Oudste loonstrookje ter wereld betaalt uit in bier
Reageren op bovenstaand nieuws over Oudste loonstrookje ter wereld betaalt uit in bier of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!