Nieuws

Dit voedsel maakt ons slaperiger dan ander voedsel

Voedingsmiddelen met hoge concentraties L-Tryptofaan maken ons vermoeider dan andere. Dit aminozuur helpt bij de opbouw van Serotonine, een stof die ons slaappatroon bepaalt. Dat hogere concentraties L-Tryptofaan helpen om in slaap te vallen, staat vast voor onderzoekers. De stof wordt gebruikt om mensen met insomnia te behandelen. Daarnaast is het aminozuur onontbeerlijk voor een […]

‘Over 20 jaar is ons voedsel flink veranderd’

In 2050 moeten we naar schatting twee miljard extra monden voeden, terwijl we ook nog eens langer leven en de invloed van klimaatverandering toeneemt. Willen we op dezelfde voet verder leven, dan moeten we daar nu al over nadenken. Het onderzoeksinstituut ‘Wageningen Food & Biobased Research‘ doet daarom uitgebreid onderzoek naar mogelijkheden die ervoor moeten […]

Top 10 foodtrends 2017

Wellness Tonics Het nieuwe jaar wordt ingeluid met een nieuwe golf van tonics, tincturen en wellness-dranken die veel verder reiken dan de versgeperste sap rage. De meest gewilde drankjes worden gemaakt van heilzame planten waarvan de alternatieve geneeskunde al jarenlang gebruikt maakt. Producten van bijproducten Producten die overblijven na het maken van een product zijn […]

Nederlanders eten weinig ‘verborgen suikers’

Met ‘verborgen suikers’ worden suikers bedoeld die zijn toegevoegd in producten waarvan de consument het niet direct verwacht. Ze worden gebruikt in soepen, sauzen, vleeswaren, hartige snacks en kant-en-klaargerechten. De suikers maken het mogelijk om tijdens het productieproces geur- of smaakstoffen toe te voegen. Suikers hebben zo een technologische functie. Bakkers voegen bijvoorbeeld een beetje […]

Wegwerpen zonder afval: deze borden zijn gemaakt van bladeren

Jij wil afwas vermijden tijdens de feestdagen of opteert voor een gezellige winterbarbecue? Kies dan voor ecologisch verantwoord wegwerpbestek, zoals deze leaf plates. Zoals de naam het al zegt, bestaan ze slechts uit een bestanddeel: aan elkaar genaaide en geperste bladeren. Daardoor vervuil je door ze te gebruiken even veel als een boom die zijn […]

Voeding als hoofdrol in het verbeteren van je humeur

In samenwerking met wetenschappers van Oxford University en bezorgbedrijf JustEat zorgt Spence dat de app dankzij een gezichtsscanner kan aflezen wat je stemming is. Aan de hand daarvan krijg je een advies. Ben je bijvoorbeeld boos of gefrustreerd, dan kunnen pure chocolade en noten je goed doen. Beide voedingsmiddelen bevatten magnesium, een stof die een […]

Geen verschil smaaksensatie jong en oud

Er is steeds meer aandacht voor de rol van voeding tijdens het gezond ouder worden. Onderzoek richt zich daarbij meestal op de relatie tussen eigenschappen van voedsel en veroudering, bijvoorbeeld de mogelijk beschermende functie van vitamine B tegen achteruitgang van ons geheugen. Maar producten kunnen nog zo gezond zijn, als we ze niet lekker vinden, […]

Onderzoek: kaas mogelijk sleutel tot langer leven

Dat wordt gesuggereerd door een onderzoek van Nature Medicine, waarin gezegd wordt dat het eten van kaas weleens de sleutel tot een langer leven zou kunnen zijn. Voor de liefhebber is het wel even opletten: het zou dan vooral gaan om het eten van oude kaas, waar het stofje spermidine in zit. EFFECTEN Onderzoekers hebben […]

More Content