In Venlo heeft voor het eerst in Nederland een restaurant met 3D-geprinte gerechten een vijfgangendiner geserveerd. Het diner bestond uit voor- en nagerechten en een hoofdgerecht van – hoe Hollands wil je het hebben – aardappelen, groente en vlees. Maar dat was niet alles: ook het meubilair, het servies, bestek en de overige aankleding van het restaurant kwamen uit de 3D-printer. Dit diner werd georganiseerd na afloop van de 3D Food Printing Conference. Als gast heb je dan nog eens wat te vertellen de dag erna bij het koffiezetapparaat, denk ik zo!
Restaurant met 3D-geprinte gerechten
Het diner is eenmalig geserveerd voor slechts zes VIP’s. Meer was niet mogelijk, omdat er, volgens organisator byFlow, simpelweg maar zes printers waren. Het is georganiseerd na afloop van de 3D Food Printing Conference in Venlo.
Chefkok Mateo Blanch (van restaurant La Boscana bij Barcelona) had een menu geprepareerd met onder meer olijfoliekaviaar, van olijven en roodwier agar-agar als bindmiddel, dat als bolletjes uit de printer kwam.
Kip uit de printer
Topstuk was de kip met kruiden die in een geometrische vorm is geprint (zie foto). DPS/Dutch Protein & Services leverde de grondstof vacuüm aan. “Het bestaat voor 90 procent uit kipfilet met verder kruiden en ingrediënten voor binding en stabilisering, en een beetje water”, vertelde DPS-directeur Jan-Christoph Driessen tegen vakblad EVMI. Het is voor het bedrijf een echte primeur.
De vorm wordt geprint op een warmhoudplaat om te garen en kan daarna verder worden verwerkt, bijvoorbeeld in de oven. Volgens Blanch heeft het na het printen nog steeds de smaak, bite en textuur van kippenvlees.
Het Nederlandse byFlow heeft in februari 2015 de eerste foodprinter op de markt gebracht. De printer kan eetbare materialen zoals chocolade, koek- en cakebeslag, taartdecoraties, maar ook hummus, kaas en zelfs vlees via een nozzle printen.
Reizend restaurant
Het Food Ink. Restaurant met de byFlow printers gaat na deze bijeenkomst de wereld door. Zo komt het pop-up restaurant nog in onder meer Dubai, Seoul, Rome, Parijs, Las Vegas, Toronto, Berlijn en Singapore.
Geprint voedsel kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van customized en gepersonaliseerd food, toegespitst op de individuele persoon, bleek tijdens de conferentie. Te denken valt ook aan producten voor mensen met slikproblemen, zoals geprinte wortels die de vorm en smaak van echte wortel hebben.
Lees verder: Restaurant met 3D-geprinte gerechten
Reageren op bovenstaand nieuws over Restaurant met 3D-geprinte gerechten of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!