We hebben in Europa een ministerie van wetenschap, het Europese wetenschapsministerie. Dit ministerie heeft 3 miljoen euro toegekend aan het RIKILT Wageningen Universiteit & Research zodat zij onderzoek kunnen doen naar de mogelijkheid om de consument, jij en ik dus, zijn voedsel te laten controleren op schadelijke stoffen – met de smartphone. Natuurlijk: het onderzoek wordt gedaan met nog vijf andere landen, en onderzoek kan lang duren, en als uit het onderzoek blijkt dat deze techniek ontwikkeld dan worden dan duurt dat ook weer een tijd voordat de techniek er is, dan moeten we ongetwijfeld een smartphone hebben met een aantal specifieke eigenschappen, maar dan… Hoe leuk is het als het zou kunnen? Gewoon even je sushi scannen op versheid met je smartphone! Ik wil het nu al! :-)
Schadelijke stoffen in voeding in toekomst te meten met smartphone
Op dit moment worden nog overal in de voedselketen monsters verzameld, geadministreerd en verzonden naar laboratoria voor onderzoek op resten van bijvoorbeeld pesticiden, antibiotica, natuurlijke toxines en allergenen. Afhankelijk van de aantallen en de moeilijkheidsgraad kan het daarna enige dagen duren voordat een labuitslag beschikbaar is, terwijl er in de meeste gevallen niets aan de hand is. De verwachting is dat een deel van deze metingen heel goed verplaatst kan worden en reeds ter plekke kan worden uitgevoerd door voedselinspecteurs uitgerust met een smartphone. Hierdoor wordt er tijd en geld bespaard en kunnen de laboratoria zich vooral richten op de verdachte gevallen en het verkrijgen van bewijslast met behulp van geavanceerde apparatuur.
Eerder ontwikkelde RIKILT samen met Amerikaanse en Duitse partners een smartphonehulpstuk plus App voor het meten van een verboden hormoon in een druppel melk. Behalve voor het efficiënter monitoren van de voedselkwaliteit door professionals is het heel goed voorstelbaar dat op termijn ook consumenten zelf die metingen gaan doen met hun smartphone. Daarbij worden ze geholpen door slimme Apps en draadloze support om de kwaliteit van de meting te waarborgen. Een ander voorbeeld hiervan is de voedselscanner van RIKILT waarmee je in de toekomst zelf de herkomst, houdbaarheid en samenstelling van voeding kunt meten.
Bron: Schadelijke stoffen in voeding in toekomst te meten met smartphone

Reageren op bovenstaand nieuws over Schadelijke stoffen in voeding in toekomst te meten met smartphone of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!