Interessant als je er zo over nadenkt: de meeste dingen in ons leven zijn sterk beïnvloed door technologie. Ons huis is ontworpen en gebouwd met moderne technieken, onze mobiliteit wordt gedomineerd door techniek, onze kleding wordt grotendeels door techniek ontworpen, ons werk bestaat vrijwel altijd voor een gedeelte uit het werken met techniek en zelfs onze zorg wordt constant uitgebreid of verbeterd met nieuwe technieken. Maar als we naar de manier kijken waarop we ons voedsel bereiden, dan is veel nog zoals dat al honderden of zelfs duizenden jaren gaat: roeren in een pot of pan met een lepel, snijden en schillen met een mes, afgieten met een vergiet. Voedsel bereiden blijft sterk achter op het gebied van technologische ontwikkelingen: waarom komt niet elke dag precies het juiste voedsel specifiek voor ons (juiste hoeveelheid, juiste verhoudingen, juiste voedingsstoffen) uit een machine, en ziet dat er niet fantastisch uit en smaakt het nog veel beter? Dat vragen onderzoekers zich ook af, en ze zijn hard bezig exact dat te ontwikkelen; een machine die maakt wat jij nodig hebt op basis van jouw voorkeuren en behoeften, in de smaak en vorm die jij wilt.
‘Schat, het eten staat in de printer’ (video)
In de afgelopen decennia heeft de wetenschap zijn intrede gedaan in de gastronomie, in de vorm van moleculair koken. Het bereiden en koken van voedsel gaat per definitie gepaard met fysische en chemische veranderingen en de moleculaire gastronomie maakt simpelweg gebruik van wetenschappelijke principes om voeding een nieuwe technische en zelfs artistieke richting op te sturen. En het is natuurlijk ook een mooi excuus om een beetje te knutselen met vloeibare stikstof.
In 2013 werd een andere belangrijke stap gezet in de voedingswetenschappen, dank zij een succesvolle crowdfundingcampagne voor het maken van een echte, functionele voedselvervanger die alle benodigde voedingsstoffen bevat die nodig zijn om in leven te blijven. Dit ‘open source’ product, Soylent genaamd, smaakt naar pannenkoekenbeslag, maar je kunt er geen lekkere pannenkoeken mee bakken.
Nu wijzen alle tekenen er op dat 3D geprint voedsel de volgende doorbraak gaat worden (synthetisch vlees is nog niet zover). Bij Soylent is de substantie teruggebracht tot het allernoodzakelijkste, maar met 3D-printen krijg je zowel de voedingsfunctie als een design op je bord. Professor Hod Lipson van Columbia University’s Creative Machine Labs ligt het tijdperk van digitale voeding niet meer ver weg. Met zijn team bouwde hij een prototype van een 3D-printer waarmee voedsel in diverse designs kan worden geprint en die tegen het eind van dit jaar klaar moet zijn om maaltijden te printen en koken.
De voedselprinter staat op korte termijn nog niet naast je keukenmachine op het aanrecht, maar een nieuwe generatie trendy chefkoks staat te trappelen om te zien hoe zij een diner uit de printer kunnen persen.
Bron: ‘Schat, het eten staat in de printer’ (video)
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!