Dat speltbrood terug is van weggeweest wordt bevestigd door een artikel in het Haarlems Dagblad. De broodconsumptie van Nederland staat al sinds 2009 onder druk maar de afgelopen drie kwartalen blijken we 2.3% minder brood te zijn gaan eten. De bakkers in de polder blijken daar geen last van te hebben: zij verkopen juist meer ‘gezonde’ broden, en dan met name speltbrood.
Speltbrood steeds populairder – Gewoon brood steeds minder verkocht
Eerder schreef ik al over speltbrood dat spelt eigenlijk net zo gezond is als tarwe van 50 jaar geleden. Door het veredelen van tarwe (optimaal groeiende graankorrels telen) is de voedingswaarde van tarwe achteruit gegaan, doordat spelt lange tijd niet populair was is die graansoort nooit zo ver veredelt en heeft spelt dus nog de voedingswaarde die moderne tarwe heeft verloren. Spelt is inmiddels haast een toverwoord geworden: bak speltbrood en het verkoopt. Wit brood blijkt het minst goed te verkopen bij de verse bakkers en spelt- en meergranenbroden doen het steeds beter.
Natuurlijk kan de daling van de broodconsumptie ook te danken zijn aan de broodbakmachine: als de thuisbakkers onder ons bloem kopen (of dit nou tarwe- of speltbloem is maakt niet uit) dan wordt dit niet meegenomen in de cijfers voor broodverkoop, en dus lijkt het misschien alsof we minder brood eten maar de kans bestaat dat die 2.3% daling van de broodconsumptie eigenlijk een 2.3% stijging van de thuisbakkers is…

Reageren op bovenstaand nieuws over Speltbrood steeds populairder – Gewoon brood steeds minder verkocht of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!