Aaah de 3D voedselprinter: wie is er niet groot mee… eh nee, niemand dus. Al een tijdje komen er nieuwsberichten voorbij over 3D voedselprinters die dan een jaar later op de markt zullen komen. Maar ik heb er nog geen staan, en ken ook niemand die er wel één heeft. Natuurlijk: er zijn restaurants die er eentje hebben, maar mij werd beloofd dat ik er al lang thuis mee zou kunnen werken. En ik ben niet de enige die zich afvraagt waar ze blijven, die 3D voedselprinters voor thuis; een professor en twee studenten vonden het ook te lang duren en hebben een model ontworpen dat het nu echt zal gaan waarmaken: een 3D voedselprinter voor thuis. Binnen vier tot vijf jaar. Duurt lang, maar het is wel realistischer dan de andere voorspellingen, denk ik.
Staat deze voedselprinter over vijf jaar bij jou in de keuken?
Voedselprinters zijn er natuurlijk allang. Maar vaak zijn ze groot en log en allesbehalve gebruiksvriendelijk. Je moet er eigenlijk (letterlijk!) voor gestudeerd hebben om ze te kunnen gebruiken. Dat moet anders, zo bedacht Hod Lipson, professor aan de faculteit werktuigbouw aan Columbia University in New York en een pionier op het gebied van robotica, 3D-printen en voedselprinten. Hij ontwikkelde – samen met twee studenten – een voedselprinter voor ons allemaal.
Gemak
Eén van de twee studenten die samen met Lipson aan de voedselprinter knutselde, is Drim Stokhuijzen. Het ontwerp van de revolutionaire voedselprinter werd de afstudeeropdracht waarmee hij zijn studie industrieel ontwerpen aan de TU Delft afrondde. “Deze voedselprinter had een compleet andere start dan bestaande voedselprinters,” zo vertelt hij aan Scientias.nl. De huidige voedselprinters zijn eigenlijk niets anders dan gemodificeerde 3D-printers. “Maar voor deze voedselprinter begonnen we echt met niets.” Het doel? Een voedselprinter die net zo gemakkelijk in gebruik is als de welbekende koffiemachines met de minstens zo bekende cupjes die door George Clooney aan de man worden gebracht. “De voedselprinter moest eenvoudig zijn: plug and play.”Hoe werkt ‘ie?
En dat is gelukt. Want iedereen kan met deze voedselprinter – die ook nog eens heel klein is en dus met gemak op je aanrecht past – uit de voeten. Stokhuijzen legt uit: “Je hebt een soort capsules met daarin gepureerd en ingevroren voedsel waar geen additieven aan zijn toegevoegd. Het apparaat vertelt je in welke volgorde je deze capsules in het apparaat moet stoppen. Een robotarm kan deze capsules pakken en de inhoud op een bord plaatsen. Terwijl de robotarm daarmee bezig is, verhit een infraroodmodule de geprinte lagen.” Terwijl het voedsel geprint wordt, wordt het dus ook gekookt. In de toekomst kun je de capsules gewoon in de winkel kopen. Ook voorziet Stokhuijzen een soort ‘Spotify’ gevuld met gerechtjes waar je als trotse eigenaar van de voedselprinter uit putten kan.
Lees verder: Staat deze voedselprinter over vijf jaar bij jou in de keuken?

Reageren op bovenstaand nieuws over Staat deze voedselprinter over vijf jaar bij jou in de keuken? of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!