Goed nieuws deze week: dat achterlijke vinkje op heel veel verpakkingen gaat verdwijnen. Het gedrocht dat een bewuste keuze bij consumenten zou moeten bewerkstelligen blijkt helemaal niets toe te voegen dan verwarring. Het blijkt dat de meeste mensen niet weten wat het vinkje betekent en al helemaal niet wat het verschil is tussen de groene en de blauwe variant. En daarbij: zo gezond zijn de producten niet waar dat vinkje op staat, waardoor het dus zinloos is. Benieuwd wat de voedingsmiddelen-industrie nu gaat bedenken om hun producten een ‘gezond’ imago te geven, want die zitten natuurlijk ook niet stil. Even opletten dus in de supermarkt wat voor moois er op de etiketten verschijnt.
Vaarwel, ‘Ik kies (helemaal niet zo) bewust’-vinkje
Minister Schippers wil af van het ‘Ik kies bewust’-vinkje, meldt het AD vandaag op haar voorpagina. Het vinkje had ons een gezondere leefstijl moeten aanmeten, maar dat is niet gelukt. Daarom gaat het logo, nu tien jaar oud, de prullenbak in.
Heel rouwig hoeven we daar niet om te zijn. Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van de Consumentenbond, die al jaren een kruistocht tegen het logo voert, dat bijna 80 procent van de consumenten niet precies weet waar het vinkje voor staat. Kleine quiz: weet u het verschil tussen het blauwe en het groene vinkje? En weet u waarom op sommige zakken chips en flessen frisdrank ook gewoon een (blauw) ‘Ik kies bewust’-logo prijkt?
Juist: het blauwe vinkje betekent niet dat een product ook daadwerkelijk gezond is, maar dat het ‘de minst ongezonde keuze binnen een productgroep’ is. Een ‘bewuste keuze’ is daarmee lang niet altijd écht een bewuste keuze. Ja, dat is onhandig.
Daarom verdwijnt het vinkje dus uit de supermarkt, en dat is niet het enige dat gaat veranderen. Ook de pakjes sigaretten gaan vanaf juli 2017 op de schop. Alle opsmuk eraf, het sigarettenpakje moet stukken saaier: geen hologrammen meer of gouden lijntjes. Daarmee wordt een stap gezet richting het Australische model. ‘Daar is de verpakking echt neutraal. De fabrikant mag niet meer het eigen logo gebruiken, het merk is alleen leesbaar in een standaard letterformaat,’ zegt Marc Willemsen, hoogleraar gezondheidsbevordering in Trouw (lees hier via Blendle). Het heeft effect: na de invoering van neutrale pakjes zijn minder Australiërs gaan roken.
Wat nou als we hetzelfde zouden doen bij ongezonde voedingsproducten? Consumenten bewust maken van suiker, vet of zout door verpakkingen van alle opsmuk te ontdoen? Zonder ook maar één vinkje nodig te hebben, kan iedereen zonder moeite een bewuste keuze maken.
Nee, zover is het nog niet. Minister Schippers heeft een alternatief voor het vinkje of een andere vorm van verpakkingsinformatie gevonden: een persoonlijke app, die je per product vertelt wat de voedingswaarde en samenstelling is.
Bron: Vaarwel, ‘Ik kies (helemaal niet zo) bewust’-vinkje

Reageren op bovenstaand nieuws over Vaarwel, ‘Ik kies (helemaal niet zo) bewust’-vinkje of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!