We weten allemaal dat sommige smaakversterkers, onnatuurlijke kleurstoffen, emulgatoren, conserveringsmiddelen, zouten en suikers in al ons eten zit, maar dat ze niet allemaal heel goed zijn voor onze gezondheid. We hebben suikers nodig, maar niet te veel. Net als vet: nodig maar niet in overvloed, dat is zelfs ongezond. Tegenwoordig is ‘bewerkt voedsel’ opeens niet meer gezond, maar dit is verwarrend, want als jij een tomaat snijdt, dan is hij bewerkt (want gesneden), maar is die tomaat dan opeens ongezond? Nee, natuurlijk niet. En een tomaat die in een fabriek gesneden wordt is ook niet opeens ongezond. Maar een tomaat die gesneden is en waar onnatuurlijke conserveringsmiddelen en emulgatoren aan worden toegevoegd, tsja dat is dan weer wat anders, maar dat heet ook ‘bewerkt’. De term ‘bewerkt’ is dus een ruim begrip en zeker niet één op één goed of slecht te noemen. Maar er is ook voedsel waarvan we allemaal denken dat het gezond is, maar waar je toch een beetje op de herkomst moet letten. Hieronder een aantal voorbeelden, en nog meer bij de ‘Lees verder’.
Vijf soorten voeding waar je niet bepaald gezonder van wordt
Onze gezondheid staat in direct verband met het voedsel dat we dagelijks tot ons nemen. En veel van dat eten kopen wij als bewerkt voedsel in de supermarkt of bijvoorbeeld bij afhaalrestaurants. Steeds meer wordt het algemeen bekend dat er gevaren op langere termijn kleven aan het eten van geconserveerd en bewerkt voedsel. Grote gevaren. Die bredere kennis heeft zijn effect. Steeds meer mensen eten bewuster omdat ze ervan doordrongen raken hoe belangrijk voedsel voor je algehele gestel is en dat onbewerkt en vers voedsel het meest gezond is voor al je organen. Toch is er nog een aantal voedingsmiddelen dat wij gedachteloos verorberen terwijl de gezondheidsrisico’s behoorlijk groot kunnen zijn. Een lijst van de ‘gevaarlijkste’ producten waarbij het oppassen geblazen is.
Gekweekte zalm
Zalm is een vette vis met een hoog gehalte aan zeer gezonde omega 3 vetzuren, die zorgen voor bescherming tegen hart- en vaatziekten. In principe is zalm dus heel erg gezond. Vroeger was het een zeer exclusieve en dure vis, maar tegenwoordig liggen supermarkten er vol mee. Dat komt doordat zalm op grote schaal gekweekt wordt. Die kweekzalm leeft in kleine, overvolle bassins en zwemt in zijn eigen afval. Om ziekten, schimmels en huidverwondingen te bestrijden, worden de dieren volgepompt met antibiotica. Wilde zalmen eten krill en garnalen en krijgen daardoor hun roze kleur. De kweekzalm is grijs en via schadelijke kleurstoffen wordt de rode kleur nagebootst. Ook krijgen de zalmen groeihormonen toegediend. Volgens een wetenschappelijk onderzoek van Dr. David Carpenter van het Institute for Health and the Environment van de University of Albany geeft kweekzalm een verhoogd risico op kanker vanwege chemicaliën, PCB’s, vlamvertragers en pesticides.
Welke zalm kun je dan wel eten? Biologische zalm met het keurmerk EKO. Die is ook gekweekt, maar de vissen krijgen geen medicijnen of hormonen toegediend, hebben veel meer ruimte om te zwemmen en eten natuurlijk voedsel waardoor ze roze zijn. Wilde zalm, voornamelijk afkomstig uit Alaska, is het beste om te eten. Ze worden met hengels gevangen.Margarine
Margarine wordt vaak aangeprezen als een gezond alternatief voor roomboter. Niets is minder waar. De twee hebben ook weinig met elkaar te maken. Boter is gemaakt van melk en margarine van oliën en dierlijke of plantaardige vetten. Via een chemisch proces worden vetten gehard en van onverzadigd naar verzadigd vet omgezet waarbij veel natuurlijke voedingsstoffen verloren gaan. Er ontstaan daardoor ook gevaarlijke transvetzuren die het gehalte slechte cholesterol in je bloed verhogen waardoor ziektes en overgewicht ontstaan. Veel producenten hebben de hoeveelheid transvetten in margarine onder druk van politiek en opinie verminderd, maar er bestaan nog steeds margarines die ze bevatten. Veel beter is het om roomboter te gebruiken. Transvetten bevinden zich bijvoorbeeld ook in producten als koekjes, snacks, snoep, koffiemelkpoeder en pizza’s.
Een andere problematische stof in sommige margarines zijn plantensterolen, die in de cholesterolverlagende margarines zitten. Het zijn vetachtige stoffen die de opname van cholesterol blokkeren. Dat klinkt gezond, maar de plantensterolen stapelen zich op in weefsel en bloed en het is gebleken dat mensen die geen last van te hoog cholesterol hebben, door plantensterolen juist last krijgen. Vooral op de lange termijn lijken er gezondheidsrisico’s. Canadees onderzoek met ratten toonde verband aan tussen plantensterolen en beroertes. Diverse studies uit landen als Nieuw-Zeeland, Canada en Finland stellen dat er een toename bestaat van hartinfarcten en vaatproblemen bij langdurige inname van cholesterolverlagende plantensterolen. Sommige wetenschappers vinden dan ook dat grote hoeveelheden plantensterolen alleen onder begeleiding van een arts mogen worden gegeven. In Canada heeft men cholesterolverlagende margarine verboden.
Lees verder: Vijf soorten voeding waar je niet bepaald gezonder van wordt

Reageren op bovenstaand nieuws over Vijf soorten voeding waar je niet bepaald gezonder van wordt of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!