Volgens onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Wereldbank gaat een kwart tot een derde van geproduceerde voedsel verloren, daardoor is er honger in arme landen. De grootste verspilling is op het gebied van graan, maar ook groente en fruit doen lekker mee in het rijtje. Niet alleen de consument verspilt: ook bij de productie, vervoer, opslag en retail gaat een hoop voedsel verloren. Noord-Amerikanen verspillen het meest als consument doordat ze veel kopen en lang niet alles opeten, getallen zijn niet bekend maar voor Nederland wel: wij verspillen tussen de 50 en 350 euro aan voedsel per jaar.
Voedselverspilling werkt nepvoedsel in de hand – Kenniscentrum biedt uitkomst?
De maffia heeft een oplossing voor dit probleem: die zorgen ervoor dat de Europese consument goed betaalt voor voedsel dat ze normaal nooit zouden eten: nepvoedsel. Of eigenlijk: op het etiket staat iets anders dan er in de verpakking zit. Zo worden slakken ingevoerd in Europa als eetbare slakken, terwijl ze gewoon van straat zijn geplukt. Ook is de kans aanwezig dat we drie keer zoveel betalen voor wilde zalm die helemaal nooit wild is geweest. Olijfolie of frisdrank namaken gebeurt ook, en zo wordt er lekker met de Wereldbank meegedacht aan een oplossing voor het probleem van voedselverspilling, honger en schaarste.
De reden dat voedsel een nieuwe moneymaker is voor de maffia is de omvang van de doelgroep: iedereen moet eten dus is elke consument een potentiële afnemer van de namaakgoederen. Ook zijn er minder hoge straffen dan bij de productie, smokkel en handel in drugs en is er minder kans gepakt te worden omdat er naar drugs wordt gezocht en niet naar namaak olijfolie.
De Nederlandse aanpak
De provincie Gelderland heeft ook voor het probleem van nepvoedsel een oplossing: er wordt 2 miljoen euro geinvesteerd in een kenniscentrum voor voeding in Gelderland, het centrum krijgt de naam ‘Eat2Move’ en dit centrum gaat niet alleen heel veel mensen heel veel kennis over voedsel geven maar ook banen creëren in de regio. Het zou mooi zijn als het centrum zich ging richten op kennis over voedsel in de zin van de belangen van grote voedselfabrikanten en de banden die zij hebben met de overheid en hun ‘onafhankelijke’ Voedingscentrum. Want waarom zou er belastinggeld moeten worden gespendeerd aan een kenniscentrum over voeding als we het Voedingscentrum al hebben? Misschien dat het toch niet altijd zuivere koffie is bij het Voedingscentrum.
Over koffie gesproken:
Je kunt je sinds een poosje abonneren op koffie. De Hot Coffee Club bezorgt op een vaste tijd en datum de door jou uitgekozen koffie. Niet vloeibaar en warm maar gewoon gemalen en koud. Niet zulke ‘hot’ koffie dus, en echt vernieuwend is het ook niet want we konden al lang online koffie bestellen.

Reageren op bovenstaand nieuws over Voedselverspilling werkt nepvoedsel in de hand – Kenniscentrum biedt uitkomst? of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!