Ik vind het leuk om te doen: etiketten van voedingsmiddelen bekijken en ontdekken wat voor claims er worden gemaakt en of die claims eigenlijk wel echt wat ‘claimen’. Een mooi voorbeeld: “Vernieuwde receptuur!”, waar ik dan bij denk: wat was er mis met de oude receptuur? Of:”Verbeterde smaak”, waarbij je je vanzelf gaat afvragen: vonden ze zelf de smaak dan niet goed? Maar dit zijn vrij onschuldige claims, je komt ook wel eens stevigere tegen. toch mag niet elke claim zomaar worden gemaakt. Simone Pelkmans, Global and European Legal Director Foods van Unilever, vertelde tijdens het Food & Health seminar op 29 september in Rotterdam welke claims mogen en welke over de schreef gaan.
Waarom maken foodmerken claims?
“Waarom foodmerken claims maken? In principe om op een eerlijke en heldere manier manier over hun producten te communiceren”, vertelt Simone. “Maar niet elke voedings- of gezondheidsclaim kan of mag zomaar gemaakt worden. Omdat claims vanuit veel invalshoeken kunnen worden bekeken, is bij Unilever een cross-functional team actief die erop toeziet dat de letter van de wet nauwkeurig wordt gevolgd. Dat is broodnodig om eventuele vervolgschade – zoals een fikse boete, een recall of erger nog: een gevaar voor de volksgezondheid – te kunnen voorkomen. Daarom is een Europese claimsverordening opgesteld, een instrument dat bepaald of en bij welke productgroepen überhaupt voedings-, en gezondheidsclaims gemaakt mogen worden, waarbij werkingen worden toegekend aan voedingsmiddelen.”
Voedings- versus gezondheidsclaims
“Een voedingsclaim is een claim die stelt, de indruk wekt of impliceert dat een voedingsmiddel bepaalde heilzame voedingseigenschappen heeft. Het is daarbij niet toegestaan een voedingsmiddel aan te prijzen door middel van een wijziging van een eigenschap die binnen de relevante productgroepen geen onderscheidend vermogen heeft, zoals het zoutgehalte in producten waarin van nature al weinig zout zit. Daarbuiten mag je bepaalde termen niet bezigen. Als je bijvoorbeeld extra nutriënten toevoegt aan producten, dan is het uit den boze om zoiets te labelen als ‘van nature’ of ‘natuurlijk verkregen'”, legt Simone uit.Gezondheids- of ziekterisicoclaims gaan nog een stapje verder. “Dat zijn claims die stellen, de indruk wekken of impliceren dat er een verband bestaat tussen een levensmiddel of bestanddeel daarvan gezondheidsvoordelen biedt of -risico’s verlaagt. Daarbij is waakzaamheid geboden. Zo mag een fabrikant nooit stellen ‘dat het niet nuttigen van een product de gezondheid schaadt’. Ook zinspelen op gewichtsverlies of aanbevelingen van een individuele arts of beroepsbeoefenaar zijn niet toegestaan. Verder is er een verbod opgesteld voor medische claims (of toespelingen daartoe) waarbij eigenschappen worden toegeschreven aan het voedingsmiddel inzake het voorkomen of genezen van menselijke ziekten. Een voorbeeld daarvan is het statement dat ‘stevia de kans op diabetes verlaagt’.”
Lees verder; Waarom maken foodmerken claims?

Reageren op bovenstaand nieuws over Waarom maken foodmerken claims? of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!