De VN-Voedsel -en Landbouworganisatie (FAO) laat weten dat voor het eerst sinds de meting we (elke wereldbewoner) meer dan 20kg vis per jaar eet. Dit komt doordat er goede vangst was afgelopen periode, wat het aanbod deed stijgen en dus de prijs deed dalen. Ook worden steeds meer mensen zich bewust van de gezondheidsvoordelen van het eten van vis. Maar 20 kilo is niet zo veel als je weet dat de gemiddelde Nederlander 76 kilo vlees per jaar eet. Toch is het goed nieuws dat we meer vis eten, behalve voor de vis dan, want overbevissing is nog altijd een groot probleem.
Wereldbewoners eten recordhoeveelheid vis
De consumptie steeg dankzij groeiende aquacultuur, sterke vraag en een recordvangst van sommige soorten.
De FAO waarschuwt dat, ondanks vooruitgang in sommige regio’s, de toestand van de visbestanden wereldwijd niet is verbeterd. Bijna een derde van de commerciële wilde visbestanden (31,4 procent) heeft te maken met niet-duurzame vangstpraktijken. Een cijfer dat sinds 2007 min of meer stabiel is.
Koolvis
Alaskakoolvis was in 2014 de meest gevangen soort. Voor het eerst sinds 1998 haalde deze soort de ansjovis in. Volgens de FAO laat dit zien dat hier “beheer van visbestanden goed heeft gewerkt.” Er werden ook recordvangsten genoteerd van tonijn, kreeft, garnalen en weekdieren.
Beleid gericht op duurzame vangstpraktijken heeft ook vruchten afgeworpen in de noordwestelijke Atlantische Oceaan, zegt de FAO. De jaarlijkse vangst is daar nu minder dan de helft van het niveau in de vroege jaren zeventig. Heilbot, botvis en schelvis tonen teken van herstel in de regio. Voor kabeljauw is dat nog niet het geval.
Ook maatregelen om de Antarctische diepzeeheek in stand te houden, een witte vis die populair is in Amerikaanse restaurants, lijken te werken. De vangst van deze vis is al sinds 2005 stabiel.
Middellandse Zee
Het vandaag (donderdag) gepubliceerde rapport beschrijft de situatie in de Middellandse Zee en de Zwarte Zee echter als “alarmerend.” Daar wordt 59 procent van de visbestanden overbevist. Vooral grotere soorten zoals heek, baars, tong en zeebrasem staan onder druk. In de oostelijke Middellandse Zee kunnen mogelijk op termijn problemen ontstaan vanwege de verspreiding van invasieve soorten, als gevolg van de klimaatverandering, zegt de FAO.
Wereldwijd leverden visproducten 6,7 procent van alle proteïnen die door mensen geconsumeerd worden. Vis levert ook omega 3-vetzuren, vitaminen, calcium, zink en ijzer. Visproducten maken, in waarde uitgedrukt, 1 procent van de wereldhandel uit, en vertegenwoordigen 9 procent van de totale landbouwexport.
Bron: Wereldbewoners eten recordhoeveelheid vis
Reageren op bovenstaand nieuws over Wereldbewoners eten recordhoeveelheid vis of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!