Over het algemeen wordt aangenomen dat het consumeren van zout ons dorstig maakt en je daar dus meer van gaat drinken om de balans van mineralen in het lichaam te herstellen. Er werd echter geen verband gevonden tussen de inname van zout en een groter gevoel van dorst of de behoefte meer water te drinken door onderzoekers van de universiteit van Haifa (Israël).
Vreemd? Ik vind van wel, want als ik (te) zout eet dan heb ik daarna toch echt wel meer dorst dan als ik minder zout eet. Vreemd verhaal?
Zout – Waarom krijg ik dorst van zout?
Volgens nieuw onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Haifa, hoeft het eten van zoute voedingsmiddelen niet per se het gevoel van dorst te verhogen. “Op basis van de gedachte dat de consumptie van zout het gevoel van dorst verhoogt, is de bezorgdheid ontstaan dat het ook leidt tot een verhoogde consumptie van suikerhoudende dranken. Echter, uit onze studie bleek weinig steun voor de aanname dat zout steevast het drinken verhoogt” aldus Prof. Micah Leshem van de afdeling Psychologie, die het onderzoek uitvoerde.
Prof. Leshem merkte op dat velen van ons denken dat de toename van obesitas mede te wijten is aan het feit dat we meer zout eten, dit zou dan de consumptie van alcoholische of suikerhoudende dranken (waar veel calorieën in zitten) bevorderen en dus krijgen we door meer zout eten weer meer calorieën binnen. Het blijkt dus echter niet zo te zijn dat we meer gaan drinken door zouter eten, dus is het ook niet zo dat we er meer calorie-rijke dranken door gaan drinken, dus is meer zout in het eten geen mede-veroorzaker van de toename van obesitas.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder studenten. Men kreeg, verspreid over verschillende dagen, verschillende soorten nootjes te eten en men kon daarbij zoveel water drinken als men wilde. De proefpersonen kregen zoete nootjes, zoute nootjes en nootjes zonder toevoegingen. Er werd gemeten hoeveel water elke persoon dronk na het eten van de nootjes, meerdere uren lang. Er bleek geen verschil te zijn in de hoeveelheid water die men dronk na het eten van de zoute nootjes ten opzichte van de andere nootjes.
Hoewel het tegen ons (in ieder geval mijn) gevoel ingaat is het goed nieuws, want de verkoop van (fris)drank is voor veel fastfoodketens en andere voedselproducenten een reden om extra zout toe te voegen aan het voedsel, doordat nu blijkt dat het eten van meer zout geen oorzaak is voor extra dorst zou het hen kunnen doen bewegen minder zout toe te voegen aan hun voedsel.

Reageren op bovenstaand nieuws over Zout – Waarom krijg ik dorst van zout? of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!