We hebben de afgelopen tijd behoorlijk wat voedsel- en vleesnieuws voorbij zien komen, en meestal was het geen goed nieuws: voedselfraude, vlees dat niet goed schoon was en zelf afvalvlees dat wordt verwerkt in consumentenvoedsel. Maar nu is Den Haag wakker en moet hier een einde aan komen.
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) was in het verleden verantwoordelijk voor de keuring en handhaving van kwaliteit van ons voedsel, maar in het budget van de NVWA werd flink gesneden door bezuinigingen en besloten werd om de vleessector zelf verantwoordelijk te maken voor de controle op hygiëne en kwaliteit. Niet zo handig, want je hoeft geen vegetariër te zijn om te proeven dat dat niet goed gaat.
De vleesverwerkende bedrijven moeten uit eigen zak controleurs voor hun eigen vlees betalen (hoe beter de controle, hoe lager de winst). Deze controleurs van commerciële controle- en inspectiebedrijven, waren hier blij mee. CoMore, de grootste leverancier van deze controleurs en tevens aandeelhouder van enkele bedrijven in de sector, is van mening dat het juist heel goed gaat in de vleessector en is van mening dat “alles naar believen verloopt”, aldus de NOS.
Waarom juist de vlees-sector zelf verantwoordelijk is voor naleving van de regels en de vele andere sectoren in de Nederlandse economie door de overheid worden gecontroleerd is een vraag die je jezelf, tijdens het lezen van alle gruwelverhalen over de vleesverwerkende bedrijven, kunt stellen. De vleessector zelf zag de aangekondigde maatregelen, dat de overheid en niet commerciële bedrijven het vlees gaan keuren, al aankomen en ziet eigenlijk niet in wat er dan gaat verbeteren, want het ging al goed, aldus de Centrale Organisatie voor de Vleessector: Over het geheel genomen is er weinig mis met de gang van zaken in de vleesketen, vindt de COV-secretaris.
Toch opvallend dat wij een oud-Hollands gezegde hebben dat hier mooi de lading dekt:
Het is als de slager die zijn eigen vlees keurt.

Geef een reactie