Als je eens wat anders wilt eten tijdens de lunch dan is een omelet een lekker alternatief voor bijvoorbeeld brood. Maar ook als je wat restjes over hebt dan kan je een heerlijke omelet maken. In Italië hebben ze de omelet frittata genoemd, van oorsprong een gerecht voor de armen want gemaakt van wat overbleef. Tegenwoordig een volwaardig lunchgerecht, en terecht, want het smaakt heerlijk! Hieronder een recept voor mijn frittata met zoete aardappel.
Omelet recept voor 2 personen
Je kunt deze omelet maken voor zoveel personen als je wilt, maar houd dan wel rekening met de grootte van de pan en de duur van het garen: hoe dikker de omelet wordt hoe langer het duurt voordat hij gaar is. Je kunt aan deze omelet toevoegen wat je wilt, ik vind het lekker om er groente, kaas, vlees en aarappel of pasta in te doen, dit maakt het een evenwichtig en voedzame lunch. Je kunt de omelet pittig maken met tabasco/chilipoeder maar ook een Italiaanse omelet maken met oregano, tom en rozemarijn.
Ingrediënten
- 6 eieren
- 1 rode ui
- 1 witte ui
- 1 zoete aardappel
- Courgette/aubergine of een andere groente
- Rode paprika of zongedroogde tomaat
- Kaas geraspt (zoveel je wilt)
- Salami gesneden in stukjes (zoveel je wilt)
- Zout
- Peper
- Paprikapoeder
- Tabasco/chilipoeder
- Olie en/of boter om in te bakken
Bereiding
- Snijd de uien in ringen of snipper ze (net wat je makkelijk vindt)
- Fruit de ui in langzaam een koekenpan met wat boter of olie (met hoge rand en platte bodem als het kan)
- Schil de zoete aardapel en snijd hem in blokjes
- Bak de blokjes zoete aardappel in een pan met wat boter of olie
- Snijd je andere groenten klein en schep de uien en zoete aardappel af en toe door
- Snijd de salami of ander vlees en bak dit met de uien mee
- Klop de eieren met zout, peper en tabasco/chilipoeder in een kom of maatbeker, voeg de geraspte kaas toe zodat het goed door het ei is gemengd
- Als de uien glazig zijn voeg je de gesneden groente toe aan de uien en bak je deze mee
- Als de zoete aardappelblokjes zacht zijn voeg je ze ook bij het ui-groenten-vleesmengsel
- Giet nu het eimengsel over de groenten heen en zet het vuur laag!
- Leg een deksel op de pan (of dek het af met aluminium-folie als je geen deksel hebt dat groot genoeg is)
- Laat de omelet nu 10-15 minuten zachtjes garen
- Leg nu een bord op de pan en doe je hand op het bord
- Pak met je andere hand het handvat van de koekenpan en draai de pan met bord en al om zodat de omelet op het bord belandt
- Zet de pan weer op het vuur en laat de omelet in de pan glijden
- Dek de pan weer af en laat de omelet nog 5 minuten garen
- Schep de omelet nu uit de pan op een bord en snijd er stukken van
Eet smakelijk!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!