Er wordt niet door iedereen gezond ontbeten, en sommige mensen ontbijten zelfs helemaal niet, en dat is jammer want het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag omdat het bepaalt hoe je lichaam die dag kan presteren. Vaak weten mensen niet wat ze moeten ontbijten en slaan het dan maar over. Mijn advies: zet het ’s avonds klaar voor de volgende dag, dan hoef je ’s ochtends niet te veel de creatieveling uit te hangen en kan je gewoon gaan ontbijten.
Dit ontbijt recept geeft je een goede start van de dag, is erg lekker en ook nog eens heel gezond. Als je liever geen koemelk drinkt kun je de melk vervangen door sojamelk of notenmelk natuurlijk. En als je geen melk in huis hebt: met water is haver ook lekker, even wennen, dat wel.
Ingrediënten
- 200 milliliter melk (zuivel)
- Havermout* (vezels, langzame koolhydraten)
- 1 eetlepel gedroogde kokossnippers (vitaminen B en C)
- Mespuntje kaneel**
- Een volle eetlepel moerbeien (eiwitten, vitamine C, calcium)
- Een volle eetlepel gojibessen (verhoogt weerstand, goed voor
- spijsvertering)
- 6/7 gepelde walnoten (omega-3-vetten, magnesium en nog een hele lijst voedingsstoffen)
- Een peer (vitaminen C en K)
- Een perzik (vitaminen B3, B5 en E)
- Handvol blauwe bessen (antioxidanten, vitamine E en vezels)
*De hoeveelheid havermout is afhankelijk van je eigen smaak. Sommige mensen vinden het droog lekker en andere weer als wat waterig is. Ik hoor bij de laatste groep, dus ik doe ongeveer 5 eetlepels havermout in 200 milliliter melk.
**Geregeld lees ik dat ‘deskundigen’ het gebruik van kaneel afraden, maar ik denk niet dat een mespuntje kwaad kan. Voel jij je er niet prettig bij, laat je het gewoon weg.
[soliloquy slug=”ontbijt-recept-havermout-met-vers-fruit”]
Bereiding
- Doe de melk in een steelpannetje en doe er een eetlepel gedroogde kokossnipers en een mespuntje kaneel (optioneel) bij en zet het vuur aan.
- Als de melk wat verwarmd is, doe je er naar gelieve havermout bij en laat je dit op laag vuur twee minuten koken.
Gooi van zowel de moerbeien, als de gojibessen een eetlepel erbij (dan worden ze wat zachter). Laat het nog een minuutje doorkoken en zet het vuur uit. - Snijd al je fruit in blokjes en gooi het op je havermout.
- Hak de walnoten wat kleiner, gooi het erover heen en ga lekker eten!
- Het fruit wat ik hierboven heb genoemd, kun je natuurlijk eindeloos variëren naar eigen smaak en het seizoen.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!