Één van de mythes in de keuken is dat je ontdooid voedsel niet opnieuw kunt invriezen, en dit is een harnekkige mythe. Amerikaanse voedingsexpert Tina Hanes heeft hierop één antwoord: onzin. Wat je alleen niet moet doen is je voedsel lekker in de warmte laten ontdooien en dan opnieuw invriezen, dan geef je bacteriën alle kans om zich rap te vermeningvuldigen en dan leven ze daarna vrolijk door in je vriezer. Maar hoe kan het dan wel?
Ontdooid eten mag je opnieuw invriezen
Hanes werkt als diëteste voor de Voedsel- en Warenfederatie in de Verenigde Staten. Eén van de vragen die zij het vaakst te horen krijgt, is of men ontdooid voedsel opnieuw mag invriezen. “Het is een mythe dat je ontdooide voedingswaren moet weggooien”, vertelt Hanes aan The New York Times. “Ontdooid eten kan opnieuw ingevroren worden, maar enkel en alleen als je het in de koelkast hebt laten ontdooien en als het niet bedorven is.” Dat geldt voor niet alleen voor rauw vlees, gevogelte, vis en zeevruchten, maar ook voor fruit, groenten en brood.
Ze benadrukt dat de koelkast de meest optimale manier is om eten te ontdooien. “Je mag nooit iets ontdooien door het op het aanrecht te laten liggen of door het onder een stroom van warm kraantjeswater te houden. Bacteriën houden nu eenmaal van een warme omgeving en vermenigvuldigen zich razendsnel op kamertemperatuur. De enige manier om voedsel te ontdooien, is in de koelkast.”
Lees verder: Ontdooid eten mag je opnieuw invriezen
Een ander voordeel van ontdooien in de koelkast is dat je energie bespaart: het bevroren voedsel dient als koeling voor de koelkast, waardoor deze minder energie hoeft te gebruiken om de koelkast op temperatuur te houden.
Wat veel mensen niet weten is dat veel vlees, voordat het bij de supermarkt komt, al eens ingevroren is geweest. Zo ligt gehakt maanden lang ingevroren in enorme koelcellen. De Keuringsdients van Waarde heeft hierover een aflevering gemaakt.
Als je in de koelkast gaat ontdooien leg het voedsel dan in een metalen bak, zodat de koude van het voedsel snel wordt afgevoerd, metaal geleidt temperatuur namelijk goed. Zo ontdooi je veilig in de koelkast en gaat het toch iets sneller dan op de glasplaat of in een plastic bakje.
Reageren op bovenstaand artikel over Ontdooid eten mag je opnieuw invriezen of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere weetjes bekijken? Dat kan op deze pagina.
Lize zegt
Kun je vega producten ook gewoon invriezen?
Florian zegt
Jazeker, dat is geen enkel probleem.