Eten in de vriezer bewaren is een goede gewoonte; je koopt groter in dus bespaar je geld, je vriest het eten in dus kan je het langer bewaren, je gebruikt precies wat je nodig hebt dus bespaart, je vriest wat overblijft in dus verspilt minder. Maar als het eenmaal bevroren is, hoe ontdooi je het dan weer zo snel mogelijk en zo veilig mogelijk? Lees de tips hieronder voor het veilig en snel ontdooien van eten.
Eten ontdooien
Wie invriest zal ontdooien. Zo simpel is het nu eenmaal. Maar hoe je ontdooit heeft grote invloed op wat er met je eten gebeurt.
Veilig in de koelkast
Als je eten invriest verpak het dan goed, bijvoorbeeld in afsluitbare bakken of in plastic zakken. Bacteriën groeien in kou minder snel dan in een warme omgeving, maar ze groeien wel. Leg dus niets onverpakt in de vriezer want het gevaar van kruisbesmetting bestaat. Als je eten ontdooit doe het dan het liefst in de koelkast, in de verpakking. Dit duurt een stuk langer doordat het in de koelkast kouder is dan in de keuken, maar het zorgt ervoor dat het eten langzaam en geleidelijk ontdooit. Bijkomend voordeel: je bespaart energie, want jouw bevroren eten verkoelt de koelkast, waardoor de koelkast minder energie hoeft te verbruiken om te koelen.
Houd er rekening mee dat ontdooien in de koelkast het beste de dag vantevoren kan worden gedaan, leg dus vandaag je bevroren eten in de koelkast zodat het morgen ontdooit is en je het morgen kunt eten.
Snel buiten de koelkast
Als je vandaag wilt eten wat je in de vriezer hebt liggen, ontdooi het dan niet in de koelkast maar leg het op een aluminium of roestvrijstalen oppervlak, bijvoorbeeld in een pan of metalen ovenschaal. Doordat het metaal de ongevingstemperatuur goed doorgeeft, beter dan bijvoorbeeld je aanrechtblad of een bord, zal je eten sneller ontdooien, tot wel twee keer zo snel!
Laat je eten altijd verpakt ontdooien, en leg het niet in een roestvrijstalen pan (deze kan gaan roesten door het vocht dat bij het ontdooien vrijkomt), of op een plastic oppervlak, want plastic isoleert juist en je bevroren eten zal langzamer ontdooien.
Magnetron
Uiteraard kan je altijd nog sneller ontdooien: in de magnetron (op de ontdooi-stand) of in lauwwarm water. Dit is echter minder efficient (het kost energie en water) maar het is wel sneller. De magnetron is ook een veilige manier omdat de straling vna een magnetron schadelijke bacteriëen kan doden. Het nadeel van de magnetron is dat soms niet alles egaal ontdooit (het ene deel is al aan het garen terwijl het andere nog bevroren is) en dat het energie kost.
Voor ontdooien in de magnetron geldt: open de verpakking van het bevroren eten, prik er bijvoorbeeld gaatjes in. Draai het eten regelmatig om en verspreid het eten, indien mogelijk. zo veel mogelijk over bijvoorbeeld een bord en houd in het midden een gaatje leeg, zodat het eten egaal kan ontdooien.
Meer kooktips?
Wist je dat eten opwarmen in de magnetron veel gelijkmatiger en sneller kan als je een kuiltje maakt in het eten? En dat je de barbecue kunt aansteken met chips?
Bekijk hier een overzicht van al onze kooktips!

Geef een reactie