De ovenschaal worden al eeuwen gebruikt om gerechten in te bakken in de oven en kunnen naast tegen hoge temperaturen ook tegen koude en zijn dus ook te gebruiken voor het invriezen van gerechten. Ovenschalen worden gemaakt van aardewerk, glas, metaal en sinds enkele jaren ook van kunststof (siliconen). Het voordeel van bakken in een ovenschaal is dat je het gerecht in de schaal op kunt dienen en de schaal dus naast functioneel ook decoratief is op tafel. Het is dan ook aan te raden om een ovenschaal te kopen die past bij de rest van je servies of juist een scherp contrast geeft op tafel zodat het wat toevoegt aan je gerecht. Naast het bakken in een ovenschaal kun je ook koude gerechten bereiden in een ovenschaal, denk aan bijvoorbeeld tiramisu. (Wikipedia over ovenschalen).
Best verkochte ovenschaal
Direct naar: Pyrex ovenschalen – Ovenschalen van Aardewerk – Ovenschalen van Glas – Ovenschalen van Metaal – Ovenschalen met Deksel – Kleine Ovenschaaltjes – Le Creuset Ovenschalen – Ronde Ovenschalen
Uiteraard moet de ovenschaal daarnaast vooral functioneel zijn en goed werken, daarom kies je de juiste ovenschaal op basis van materiaal, afmetingen en vorm.
De ovenschaal moet in de oven passen en ook rond kunnen draaien in de oven (als jouw oven een draaiend plateau heeft). Meet daarom de binnenkant van de oven op voordat je een ovenschaal koopt, houd bij het meten rekening dat je de schaal aan de zijkant in de (hete!) oven moet kunnen zetten zonder je te branden. Let daarom niet alleen op de inhoud van de schaal maar ook op de afmetingen inclusief eventuele handvatten. Een ronde ovenschaal is praktischer als je hem wilt laten ronddraaien in de oven, een rechthoekige ovenschaal heeft een grotere inhoud en als je oven rechthoekig is en je de schaal niet laat draaien dan is een rechthoekige ovenschaal je beste keuze. De diepte van de ovenschaal is ook belangrijk: ben je van plan gerechten te maken die worden opgebouwd uit laagjes dan zit je al vrij snel aan de rand, en als je gerecht uitzet (wat eigenlijk altijd gebeurt) dan bestaat de kans dat er eten over de rand gaat en verbrandt, aankoekt en je daarna je oven grondig moet schoonmaken. Liever een hogere dan een lagere opstaande rand dus.
Aardewerk ovenschaal
De aardewerk ovenschaal heeft een klassieke uitstraling en het voordeel dat ze warmte lang vasthoudt waardoor je gerecht niet te snel afkoelt als je het in de schaal opdient. Ook heeft geglazuurd aardewerk niet het nadeel dat het smaak afgeeft en is het eenvoudiger te reinigen dan metaal. Wel kan aardewerk eerder beschadigen dan metaal en is wat aandacht geboden bij het schoonmaken, al is gebakken aardewerk zeer hard en gaan mijn aardewerk ovenschalen al jaren mee. Reiniging in de vaatwasser is met aardewerk ovenschalen geen enkel probleem.
Een overzicht van aardewerk ovenschalen vind je hier>>
Ovenschaal glas
Een ovenschaal van glas heeft als voordeel dat je zien hoe het gerecht is opgebouwd aan de zijkant, vooral bij lasagne of een ander gerecht dat je netjes op kunt bouwen geeft dit een mooi effect. Glas heeft als nadeel dat het kan beschadigen net als aardewerk echter is hittebestendig glas zeer hard en duurzaam en gaan mijn glazen ovenschalen al jarenlang mee ondanks intensief gebruik en reiniging in de vaatwasser. Een nadeel van een glazen ovenschaal is dat je heel goed kunt zien als deze niet brandschoon is, een beetje vettigheid of een donker plekje aan de binnenkant van de schaal valt aan de buitenkant erg op, en vet heeft de neiging in te branden in glas en er daarna moeilijk weer uit te gaan, (Dit is erg goed merkbaar bij een glazen plateau in de oven).
Bekijk hier een overzicht van ovenschalen van glas>>
Ovenschaal van metaal
De metalen ovenschaal (ook wel ‘braadslede’ genoemd) heeft als voordeel dat ze lichter is dan aardewerk schalen en niet snel beschadigt bij stoten (bijvoorbeeld bij het afwassen). Nadelen van een metalen ovenschaal is dat ze lastiger schoon te maken is en dat het metaal smaak kan afgeven aan het gerecht als dit zuren bevat (denk aan het zuur in tomaten bijvoorbeeld). Gietijzeren ovenschalen zijn dan weer zwaarder dan aardewerk en kunnen roesten, als je ze niet goed afdroogt. Metalen ovenschalen met een anti-aanbaklaag zijn eenvoudiger schoon te maken dan ovenschalen zonder anti-aanbaklaag maar houd er rekening mee dat je niet hard kunt schrobben op deze anti-aanbaklaag, dit kan de laag beschadigen en de ovenschaal daardoor minder bruikbaar maken. De aluminium ovenschaal die ik heb heeft een lage rand en is daardoor zeer geschikt voor het bakken van bijvoorbeeld brownies.
Bekijk hier een overzicht van metalen ovenschalen>>
Kunststof ovenschaal
Het grote voordeel van een kunststof ovenschaal is dat ze goed werkt met gerechten die je in z’n geheel uit de schaal wilt kunnen halen na het bakken, zoals bijvoorbeeld cake of brood. Het kunststof blijft niet lang heet en is flexibel waardoor je zeer eenvoudig je gerecht uit de vorm kunt losmaken. Nadeel van kunststof is dat het niet zo leuk staat op tafel en ook minder geschikt is voor zachte gerechten zoals lasagne, maar de voordelen zijn groot: de kunststof ovenschaal is eenvoudig schoon te maken en is voor het bakken van een mooie cake mijn eerste keuze.
Bekijk hier een overzicht van kunststof ovenschalen en bakvormen>>
Kleine Ovenschaaltjes
Als je bereid bent iets meer werk te maken van je gerecht dan is het erg leuk om kleinere ovenschaaltjes te gebruiken, zo kan je voor alle gasten een eigen schaaltje lasagne maken en hierdoor ook onderscheid maken tussen bijvoorbeeld vegetariers en vlees of vis. Tiramisu maken in kleine schaaltjes is helemaal leuk omdat je dan niet hoeft te snijden in het gerecht en iedereen zijn eigen ‘weg’ kan vinden in het dessert, wat extra feestelijk wordt als het wordt geserveerd in individuele ovenschaaltjes.
Een overzicht van ovenschaaltjes vind je hier>>
Ovenschaal met deksel
Het voordeel van een ovenschaal met deksel is dat je het gerecht eenvoudig in de koelkast kunt zetten als niet alles op gaat, je hoeft dan niet rondom met vershoudfolie aan de slag (dat is ook lastig met aardewerk en metaal) en kunt het gerecht eenvoudig afdekken met het bijpassend deksel waar je het plasticfolie mee vast klemt. Uiteraard is dit ook prettig met invriezen en zeker als je een gerecht maakt dat moet opstijven in de koelkast, zoals nagerechten. Het deksel om deze Bodum ovenschaal is hittebestendig en zorgt voor een langzame afkoeling van bijvoorbeeld lasagne. Is de schaal niet leeg gegaan dek hem dan af met plasticfolie en doe het deksel er overheen, zo sluit het folie goed af en houd je de lasagne langer vers.
Een overzicht van ovenschalen met deksel vind je hier>>
Op zoek naar iets groters? Lees hier verder over braadsledes>>
Nog meer ovenschalen? In het overzicht hieronder vind je een ruim assortiment, verkrijgbaar bij verschillende webshops:

Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!