In Nederland kennen wij sinds 1990 de tabakswet die, naast het verplicht stellen van bijvoorbeeld een rookvrije werkplek, reclameuitingen voor tabak verbiedt. Een goede ontwikkeling, want roken is slecht voor de gezondheid. Maar moeten we dat ook doen met eten en drinken waar je dik van kunt worden, reclame verbieden?
Overgewicht in Mexico
In Mexico heeft maarliefst ~70% van de bevolking last van overgewicht (wereldwijd is dit ongeveer 30%), de Mexicaanse overheid wil hier nu écht iets tegen gaan doen, en heeft drastische maatregelen afgekondigd.
Zo worden er op werkdagen tussen 14:30 en 19:30 uur geen commercials meer uitgezonden op TV die dikmakend voedsel (zowel eten als drinken) promoten. In het weekend is dit zelfs van 07:30 tot 19:30 uur, en hiermee is een begin gemaakt voor een wereldwijde trend, want zo startte het totaalverbod op tabaksreclames ook. Mexicanen eten graag gefrituurd voedsel en drinken de meeste frisdrank per persoon: 163 liter per persoon per jaar.In de UK, Noorwegen en delen van Canada zijn commercials voor fastfood rondom kinderprogramma’s al verboden, maar deze mogen rondom familieprogramma’s wel worden uitgezonden.
Overgewicht in Nederland
In Nederland komt overgewicht ook veel voor: ongeveer 50% van de volwassen Nederlanders is te zwaar. Dit aantal stijgt en het is dan ook niet vreemd als de Nederlandse overheid, wellicht gevolgd door Europese richtlijnen, commercials voor eten en drinken aan banden gaat leggen, want overgewicht is een grote oorzaak van ziekten en daarmee een enorme kostenpost voor de Nederlandse staat. Dit was ook zo voor tabak: de zorgkosten voor mensen met tabak-gerelateerde klachten liepen op en toen werden tabaksreclames aan banden gelegd.
Bij tabak heeft een reclameverbod geholpen: In 2012 rookte 23% van de Nederlanders boven de 19 jaar, in 2001 was dit nog 34% en in 1990, toen het verbod op tabaksreclame werd ingevoerd was dit ongeveer 32%, er was dus een lichte stijging na invoering van het verbod op tabaksreclame maar daarna nam het gebruik af.
Voedingsbeleid moet worden aangepast, niet de voeding zelf
Nu maar hopen dat dit ook werkt voor een mogelijk reclameverbod op voedsel dat overgewicht veroorzaakt. Volgens de voedselbranche is de druk leggen op de fabrikanten niet de oplossing: overgewicht moet bestreden worden van beide kanten, vinden zij: de consument moet zich bewuster worden van wat hij eet en drinkt en hoeveel lichaamsbeweging men heeft. Het eenvoudigweg verbieden van commercials en het weglaten van zout, suiker en vet uit voedsel is zeker niet de oplossing. Bij tabak werkte dit wel, want niet roken is beter dan roken, maar het probleem van overgewicht is veel complexer. De EU is nu begonnen het voedingsbeleid op scholen in kaart te brengen, want kinderen zijn de burgers van de toekomst, en als we ze van jongs af aan leren dat slecht eten je gezondheid bepaalt dan is er misschien nog hoop, zo moet men hebben gedacht.
Geef een reactie