Bol.com





Over Rookplanken
Het lijkt misschien een beetje eigenaardig om eten te bereiden door het op een houten plank te barbecueën. Hout en vuur is vragen om moeilijkheden, zul je denken. Nee hoor, je hebt het waarschijnlijk nog nooit zo lekker gegeten. Het gebruik van een rookplank maakt je tot een ware barbecue expert en die titel verdien je ook nog eens heel gemakkelijk. Het werkt namelijk zo.
Rookplanken zijn er in soorten en maten. Door de plank van tevoren te weken in water, daarna op het rooster te leggen en de barbecue te sluiten ontstaat er rookontwikkeling die je gerecht de meest heerlijke smaak meegeeft. Het is belangrijk welk hout je hiervoor gebruikt, want niet ieder plankje is geschikt. Veel gangbare rookplanken zijn gemaakt van cederhout en dat is begrijpelijk. Cederhout bevat namelijk een olie die een fijne rooksmaak afgeeft. Er zijn nog veel meer soorten, maar eerst even iets over het weken van het hout en het formaat.
Je rookplank moet niet groter zijn dan uiterlijk de helft van je barbecue. Het hout moet zich eerst minimaal een uur volzuigen met water, maar beter nog is om het een nachtje te laten weken. Wil je op de experimentele toer, voeg dan eens een paar glazen krachtige rode wijn toe aan het weekwater. Dat maakt bijvoorbeeld rundvlees extra lekker. En een flink glas whisky is lekker als er bacon op de plank ligt. Misschien kom je zelf nog wel op andere ideeën.
Het gebruik van de rookplank is echt heel makkelijk. Eerst zorg je dat de barbecue heet is. Ondertussen kruid je het vlees, de vis of misschien heb je een recept. Leg de goed nat geweekte plank op de barbecue en dan is het een kwestie van even afwachten tot hij gaat roken. Leg je gerecht op de plank, sluit de barbecue en laat de natuur zijn werk doen.
Kun je de plank daarna weggooien? Nou, dat hangt er vanaf. Plaats je de rookplank direct boven de vlammen, dan is de kans groot dat je hem één keer kunt gebruiken. Leg je hem naast de vlammen, dan garen je gerechtjes dus in feite indirect. De plank overleeft de vlammen gemakkelijk en je kunt hem dan vaker gebruiken.
En over experimenteren gesproken: probeer eens rookplanken van verschillende houtsoorten zoals perenhout, kersenhout, cederhout of esdoorn. Elk heeft zijn eigen kenmerkende smaakafgifte die past bij het gerecht dat erop ligt. Zo kom je als vanzelf op de beste barbecue-ideetjes.
Bovenstaand overzicht van Rookplanken valt in de categorie Houtskool bbqs.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!