Palmkool, zwarte kool of cavolo nero (dat klinkt wat leuker als je gasten hebt) is een groente die ik voor het eerst at in Italië, en daarna nergens in Nederland kon vinden. Zelfs navraag bij de lokale groenteboer (toch de specialist in groenten, zou je denken) leverde enkel ongeloof en verbazing op: nog nooit van gehoord. Dus toen enkele familieleden onlangs naar Italië gingen en, plichtsgetrouw vroegen of ze iets voor mij mee konden nemen, toen antwoorde ik: “Cavolo nero, alsjeblieft”. En natuurlijk volgde er uitleg: één van de typisch Toscaanse gerechten, de ribollita, bevat een koolsoort die in Nederland niet of nauwelijks te krijgen is, en ik wil graag ribollita maken…
Wat is Cavolo nero (zwarte kool) of Palmkool?
Palmkool, zoals Cavolo Nero in Nederland wordt genoemd is een koolsoort die wat betreft geur en smaak veel weg heeft van onze vertrouwde boerenkool, het is een typische wintergroente en komt oorspronkelijk uit Toscane, in Noord-Italië. Het wordt daar Cavolo Nero (letterlijk: zwarte kool) genoemd omdat de bladen erg donker van kleur kunnen zijn. Wij noemen het palmkool omdat de bladeren zo’n beetje van de stam afgroeien, net als bij een palm.
Palmkool wordt heel hip een ‘vergeten groente’ genoemd, en ik vind dit altijd een beetje een rare term (je zou het eerder ‘in Nederland niet populaire groente’ kunnen noemen) maar het dekt de lading wel: zie er maar eens aan te komen.(Meer info over palmkool op Wikipedia).
Totdat…
…Ik bij de Albert Heijn een zak Cavolo Nero zag liggen deze maand! Direct een foto van gemaakt en naar Italië gestuurd natuurlijk, want ik had al opdracht gegeven aan mijn Italian connection om cavolo nero-zaad te zoeken en dit aan mij op te sturen. Palmkool groeit immers overal (lees: kan overal groeien) en als ik het niet kan kopen dan plant ik het wel in de tuin, dacht ik. Dat ik het wilde hebben was duidelijk: ik had met kerst een keramieken braadpan gekregen, uit Italië, per post, en die was speciaal bedoeld voor het maken van ribollita.
Maargoed, zelf verbouwen is dus niet nodig en afgelopen week heb ik, opnieuw, ribollita gemaakt. Maar ook hebben wij pizza met cavolo nero gemaakt: maak een pizza zoals je gewend bent maar kook ook een aantal blaadjes palmkool een kleine 10 minuten en leg deze ook op de pizza voordat je gaat bakken, het resultaat? Pizza cavolo nero! Trots stuurde ik de foto die je hier ziet naar Italië, maar de reactie was niet wat ik had verwacht: men vond het een goed idee, en raadde aan geen tomaat op de pizza te doen, want de combinatie met de palmkool was waarschijnlijk niet zo goed.
Toevallig hadden we geen tomaat op onze pizza gelegd dus dat kwam goed uit, maar de pizza cavolo nero was dus geen typisch Toscaans gerecht… Lekker is het wel!
Recepten met palmkool voor ribollita
Mocht je palmkool (cavolo nero) kunnen vinden, neem het dan eens mee en maak er een pizza of stamppot van, of, mijn favoriet: ribollita, dat is een vegetarische Toscaanse groentesoep van palmkool, brood, groente en bonen. Het is heel erg gezond, leuk om te maken, voedzaam en heel- heel erg lekker… Bekijk hier het recept voor ribollita.

Ik snap je liefde voor Cavolo Nero helemaal, het is inderdaad echt heerlijk!
Ja toch? :-)
Wellicht mosterd na de maaltijd ;) maar ik wil toch even laten weten dat ik zojuist terugkom van AH en daar een zak Italiaanse groenten zag liggen waar Cavolo Nero inzit! Zo’n 20%, de rest van de mix bevat broccoli, kastanjechampignons en bosui. Een zak kost 2,49 al had ik hem met 35% korting omdat de t.h.t. datum overmorgen is.
Ik had geen idee, dacht dat het zwarte kool betekende (goed gegokt!) alleen geen idee waar het bij smaakt.
Nu wel dus mw. hier gaat een lekker pastagerechtje maken met de zak geroerbakte groenten.
Ben gek op gezond, vers en lekker en met roerbakken terwijl de pasta gaar staat te worden komt nog een passie voor eten -opschieten- ook aan bod.
Bedankt voor de info, niet combineren met tomaat dus. Raar dat er op de zak staat dat ik er vooral een potje tomatensaus in moet doen!?!? Nou ja was geen tomaat van plan ditmaal, liever kaassaus maar vraag me nu alleen af of tomaat en de zwarte kool gewoon niet ‘mogen’ van de vereniging ;) of dat het gewoon niet goed combineert.
Zoals aardappels gekookt in 1 pan met zuurkool en wat zout bijna niet gaar worden, of hard blijven i.i.g.
Als dat zo is lees ik het graag! Leuk blog hoop dat het nog actief is, met vriendelijke groet L.
Goeie vraag! :-)
Ik heb het even nagevraagd: het is gewoon niet gebruikelijk om de (bittere) cavolo nero op een pizza te doen waar al tomaat (zuur) op zit. Het is niet iets dat je op de kaart zult vinden, pizza met cavolo nero. Maar dat betekent natuurlijk niet dat je het niet even moet proberen (hebben wij dus ook gedaan). Het smaakt prima, maar is geen ‘ontdekking’, je zult er geen prijzen mee winnen…
Wat overigens wel bijzonder is, vind ik, is witlof op de pizza. Gewoon ongekookt stukje op de pizza leggen voordat je gaat bakken. Die smaak past heel goed. Maargoed, dat is dan weer niet zo spannend…
Dankjewel voor je snelle reactie!! Inmiddels de groentenmix van AH mét kool geroerbakt, eerst gerookte spekreepjes (125 gram) uitgebakken, knoflook erbij en de groenten. In een ander pannetje kaassaus gemaakt met restjes kaas van een kaasplankje (heerlijk!) penne gebruikt, alles door elkaar heen scheppen. Mjammie!!
Ik vond het op boerenkool lijken en zou het ook niet zo snel op een pizza doen.
De witlof ga ik eens proberen, leuke tip ik was er zelf nooit opgekomen!
Cavolo nero ga ik zeker vaker eten, gezond, mooi om te zien (ook belangrijk..) én ik vond het erg lekker.
Volgende keer ‘jouw’ recept voor Ribollita maken, lijkt me smullen op een koude winteravond. En nog eens wat proberen, ik denk dat je er alle kanten mee opkunt net als boerenkool. Mocht ik per ongeluk echt iets heel lekkers maken laat ik het je weten als je dat op prijs stelt tenminste. De penne met die mix van AH is een blijvertje, snel klaar, gezond en echt lekker.
Morgen ribollita maken voor dinsdag!! :)
Dat klinkt wel heel lekker hoor… restjes van een kaasplankje is eigenlijk altijd goed, als je het mij vraagt.
Die witlof wordt zacht en zoet op de pizza (door de hitte) en geeft net even een andere smaak aan het geheel, bij ons is het nu standaard: pizza dus witlof. Zeker met blauwschimmelkaas en/of salami…
Ribollita is heerlijk, maar het stinkt wel hoor, je hele huis ruikt ernaar (beetje net als met boerenkool). Het brood dat er in hoort is lastig (niet) te krijgen, maar je kunt ook gewoon een ciabatta halen of zelfs gewoon (oud) ‘Hollands’ brood erin doen hoor, smaakt prima.
Als je een leuk recept hebt dan ontvang ik ‘em graag, als je er ook nog een foto’tje bij hebt dan kan ik het recept ook plaatsen hier op Plezierindekeuken.nl als je dat leuk vindt.
Zojuist ribollita gemaakt met verse cavolo nero uit mijn eigen tuin, overblijfsel van de AH moestuintjes, heerlijk! Ik heb nog vier stronken en dus nog even vooruit