Wie wel eens meeleest op deze website (hallo schoonmoeder! :-)) weet: wij zijn onlangs verhuisd. En wie verhuist houdt daar meestal een andere keuken aan over, wij ook. Wij kookten in onze vorige keuken op inductie, daarvoor op gas en nu weer op gas – en dan rijst de vraag: kan dat wel? Kun je een pan wel gebruiken op inductie als je er eerst mee hebt gekookt op gas? Het antwoord is simpel: ja – dat kan. Hieronder lees je meer over deze veel gestelde vraag, de oorsprong van dit misverstand over koken op inductie en de reden dat je je weinig zorgen hoeft te maken over je pannen als je wisselt van inductie naar gas, of andersom.
Pannen van Gas naar Inductie
Jarenlang kookten wij op gas, net zoals heel veel mensen in Nederland doen. In 2021 besloten we dat het eindelijk tijd was om onze oude keuken te gaan verbouwen en we kozen voor koken op inductie in onze nieuwe keuken en er kwam een inductie fornuis. Er kwamen wat vragen van geïnteresseerde buren: als je van gas naar inductie gaat, moet je dan geen nieuwe pannen? Het antwoord: nee, dat hoeft niet.
Dat zit zo:
De gasvlam van je gasfornuis kan je pannen wat vervormen, afhankelijk van het materiaal van je pannen zal de bodem van de pan vervormen doordat de gasvlam niet overal even warm is. Het kan wat onhandig zijn bij het bakken van een eitje als je pan wat is vervormd, en een wiebelende pan is natuurlijk niet zo prettig koken (ook niet op gas!) maar een lichte vervorming heeft vrijwel geen nadelige gevolgen voor inductie, want inductie werkt met magnetisme, en voor het magnetisch veld is het niet van belang of de pan volledig vlak is of niet, want de warmte wordt in de pan opgewekt door het magnetisch veld van de inductiekookplaat. Of, om het maar eenvoudig te houden: ook een kromme spijker blijft aan een magneet kleven.
Maar waar komt dit misverstand dan vandaan?
Veel mensen denken dat je niet meer kunt koken in je oude pannen als je overstapt van gas naar inductie, en dit komt waarschijnlijk doordat dit probleem speelt als je overstapt van gas naar een keramische kookplaat. Dat zit zo:
Bij koken op een keramische kookplaat wordt de warmte van de kookplaat overgedragen aan de pan door middel van contact; hoe vlakker de bodem van de pan, hoe beter het contact tussen de pan en de kookplaat, dus hoe beter (efficiënter) deze warmteoverdracht kan plaatsvinden. Pannen met een iets kromme bodem maken minder goed contact met de keramische kookplaat en worden minder snel warm.
Voor velen is het verschil tussen de keramische kookplaat en de inductie kookplaat niet bekend, en dit is mogelijk de reden dat men nog vaak denkt dat overstappen van gas naar ‘een kookplaat’ betekent dat je nieuwe pannen nodig hebt. Het geldt dus echter alleen als je van gas naar keramisch gaat, en niet van gas naar inductie. Het is typisch één van de vele misverstanden over koken op inductie – waar er helaas meerdere van zijn.
Pannen van inductie naar Gas
Zoals gezegd: wij kookten op gas, daarna op inductie en nu weer op gas. Voor wie zich afvraagt of dat dan problemen oplevert: nee, niet wat de pannen betreft, maar wel wat kookgenot betreft. Wij ervaren het echt als een achteruitgang dat we nu weer op gas koken: inductie was echt heel prettig, de ongeveer 10 maanden dat we het hebben gedaan. Hieronder vind je dan ook, uit eigen ervaring, de voordelen van koken op inductie:
Voordelen inductie vs Gas
- Minder warmte in de keuken – Bij koken op gas gaat relatief veel warmte langs de pan de ruimte in (je afzuigkap als die goed werkt). Dit zorgt ervoor dat je keuken veel sneller warm is tijdens het koken. Wellicht prettig in de winter maar tijdens de (steeds langer wordende) zomer kan deze extra hitte knap vervelend zijn. En zonde van de energie bovendien.
- Geen hete oren en stelen en deksels van de pan – Wij merken dat de oren, stelen en zelfs deksels van onze pannen veel heter worden nu we weer koken op gas. Dit komt waarschijnlijk door dat veel meer warmte langs de pan opstijgt, en daardoor de oren, stelen en deksels verhit. We gebruiken nu veel vaker een pannenlap, terwijl we dat bij koken op inductie (met dezelfde pannen) veel minder deden.
- Stiller koken – Tijdens het koken op gas hoor je constant het sissen van het gas, en dit heb je niet bij koken op inductie. Bij koken op inductie hoor je de kookplaat wel (bij ons hing het af van de grootte van de pan, het type pan dat we gebruikten en de ingestelde stand van het inductie fornuis), het is een soort tikkend geluid, afhankelijk dus van de pan, de stand en het merk en type kookplaat zul je dit bij koken op inductie horen.
- Sneller warm – Elke week koken wij een pannetje eieren: zelfde pannetje, zelfde aantal eieren, zelfde manier. Wij doen: eieren in de pan, water erbij todat ze net onder staan, pan op de warmtebron met deksel erop. Zodra het water kookt warmtebron laag (bij gas volledig laag, bij inductie op stand 5) en dan laten koken. Wij merken nu dat het aanzienlijk langer duurt voordat het water kookt op gas dan op inductie, maar dat zodra het water kookt de eieren op gas 4:30 moeten koken en op inductie 5:00 minuten, om dezelfde hardheid te krijgen. Het laten koken van het water duurt dus echt langer op gas, waardoor de eieren korter hoeven ‘af te koken’ als het water eenmaal kookt.
- Makkelijker schoonmaken – Een kookplaat is veeeeeeel makkelijker te reinigen dan een gasfornuis of gaskookplaat; bij het inductie fornuis was het een kwestie van afnemen met een vochtige doek. Bij onze huidige gaskookplaat moeten de roosters worden gereinigd, de gaspitten en dan nog de plaat zelf, met alle hoekjes en kiertjes. En dan zijn er nog de knoppen op de gaskookplaat die ook vies worden…
- Exactere instelling – Bij koken op inductie (en dit geldt ook voor keramisch koken) kun je eenvoudig een stand instellen die je kent, dus bijvoorbeeld stand 5 voor het koken van eieren. Dit is bij een (analoog) gasfornuis of gaskookplaat niet het geval: je draait dan de knop naar een stand ‘ongeveer’. Natuurlijk leer je je kookplaat wel kennen en weet je tot waar je de knop moet draaien, maar als je gewend bent pannenkoeken te bakken ‘op stand 6’ op je inductiekookplaat (want dat gaat altijd goed) dan is het elke keer weer even proberen als je dit op gas wilt doen.
- Gas is open vuur – Helaas is gas ook iets minder goed voor de gezondheid, omdat er toch sprake is van open vuur en niet alle deeltjes die vrijkomen bij verbranding van gas de afzuigkap in gaan. Zelf geen last mee gehad maar open vuur kan ook gevaarlijk zijn, denk maar eens aan die theedoek die je net te dicht bij het gasfornuis hebt gelegd. Ook is gas een fossiele brandstof en heeft het laten plaatsen van zonnepanelen niet zo veel zin als je de opgewekte elektriciteit niet ook kunt gebruiken voor het koken.
Bovenstaand dus onze ervaringen: gas -> inductie -> gas. Als we de loterij winnen dan plannen we direct een verbouwing in voor onze keuken, zodat we weer op inductie kunnen gaan koken. En onze pannen? Die blijven we gewoon gebruiken!
Mocht je er zelf aan denken om over te stappen van gas naar inductie en je twijfelt en hebt er vragen over; stel ons je vragen hieronder en wij zullen deze beantwoorden uit eigen ervaring!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!