Onlangs stuurde Apetina ons paneer toe. Een beetje in de war vroeg ik Marijke wat het is; paneermeel ken ik, maar van paneer had ik nog niet gehoord, dacht ik. “Paneer is een kaas. Weet je nog wat we laatst hebben gegeven, dat gerecht met spinazie uit de Indiase keuken? Daar zit paneer in, dat heet Palak Paneer.”
Ooohja, da’s lekker!
Marijke heeft paneer gebakken, in het filmpje hieronder zie je hoe je dat doet:
Wat is paneer?
Paneer (of ‘panir’) is een kaas gemaakt van volle melk. Deze kaas komt van oorsprong uit India en is bijzonder omdat geen dierlijk stremsel wordt gebruikt. Men stremt (vaste delen scheiden van het vocht) de kaas door het toevoegen van een zuur zoals citroen. Doordat geen stremsel wordt gebruikt is paneer een populaire kaas onder vegetariërs. (Bron: Wikipedia)
Je kunt paneer bakken als vlees. Het is niet zout en je kunt paneer dan ook het beste even met wat zout, peper of kruiden bakken, tenzij je het gebruikt in een neutraal gerecht. Paneer is stevig en blijft ook stevig na het bakken. Het lijkt een beetje op tofu als je het bakt en je kunt het heel creatief gebruiken in allerlei gerechten.






Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!