Onderstaande vraag werd aan ons gestuurd via het contactformulier:
Zoals u ziet zoek ik pannen die niet wegglijden op mijn keramische kookplaat,
ik heb alles al afgezocht , maar niets gevonden ,kunt u mij helpen?
bedankt J.
Beste J.,
Dank voor je bericht en excuses voor mijn late reactie – ik had een weekje vakantie.
Het voordeel van kookplaten (keramisch en inductie) is dat ze glad zijn en daardoor eenvoudig schoon te maken, maar het nadeel is ook dat pannen kunnen wegglijden. Zeker bij keramische kookplaten is het erg belangrijk dat de bodem van de pannen zo vlak mogelijk is zodat de warmte optimaal vanaf de kookplaat naar de pan wordt overgedragen. Dus een vlakke panbodem is essentieel – een ruwe bodem zou dan wel het schuiven tegen kunnen gaan maar dan duurt het koken langer en er gaat veel energie verloren.
Als het goed is staat de kookplaat volledig waterpas en zullen pannen alleen schuiven als je ze tijdens het koken zelf verschuift, tijdens het roeren bijvoorbeeld.
Voor inductiekookplaten is hiervoor een oplossing: speciale matjes waarop je de pannen kunt neerzetten. Maar helaas werkt dat met de keramische kookplaat niet omdat bij koken op de keramische kookplaat de warmte vanaf de kookplaat in de pan wordt overgedragen middels direct contact, dus als daar een rubberen matje tussen zit dan smelt het matje wel maar wordt de pan amper nog warm.
Dus ik vrees dat de enige oplossing voor schuivende pannen op een keramische kookplaat is het vasthouden van de pan (aan de oren, met een ovenhandschoen), helaas…
Het spijt me je dat ik je niet beter kan helpen maar wens je toch veel plezier in de keuken!
Geef een reactie