Pannendeksels: je kan eigenlijk niet zonder, maar toch worden er veel pannen zonder deksel verkocht, en dat deksel ga je na verloop van tijd toch missen. Je gebruikt een deksel op de pan om voedsel in de pan sneller te garen, voedsel sneller op te warmen, met minder energie te koken, spatten tegen te gaan, de bovenkant van je gerecht sneller te garen, en vocht in de pan te houden. Genoeg redenen dus om een deksel bij de hand te hebben, maar als jouw pan zonder deksel werd geleverd dan moet je op zoek naar een alternatief. Zelfs hele fijne en prijzige pannen worden regelmatig zonder deksel verkocht, dus dan maar op zoek naar een los pannendeksel. Hieronder vind je meer informatie over verschillende soorten pannendeksels.
Direct naar: Pannendeksels 24 cm – Pannendeksels 28 cm – Spatdeksels – Glazen deksels 24 cm – Glazen deksels 28 cm
Pannendeksels, Spatdeksels en Glazen deksels
Natuurlijk weet je al dat een pandeksel handig is, anders was je niet op deze pagina beland. Dus laten we maar meteen ter zake komen: welke pandeksels zijn er en wat zijn de verschillen?
Pandeksels
Pandeksels worden bij de meeste kookpannen (‘potten’ voor onze Vlaamse vrienden) meegeleverd, bij de duurdere pannensets heeft elke pan zijn eigen deksel maar bij de wat goedkopere pannensets komt het voor dat je bijvoorbeeld twee pannen van een bepaalde maat hebt en maar één deksel van die maat. Zo heeft mijn pannenset een klein pannetje van 16 cm doorsnee en een steelpanneje ook van 16 cm doorsnee. Er zit echter maar één deksel van 16 cm bij de set, dus als je beide pannetjes tegelijkertijd gebruikt dan mis je een deksel. Je kunt nu voor dit pannetje een los pandeksel kopen dat past bij de set, en dat doe je het beste bij de fabrikant zelf, want dan past alles mooi bij elkaar. Maar als het merk dat type pan niet meer verkoopt, of gen losse deksels verkoopt, of in z’n geheel niet meer bestaat dan is een universeel pandeksel in de juiste maat een goed idee. Pandeksels dienen goed te sluiten op de rand van de pan dus het gebruiken van een passend pannendeksel is aan te raden. Bekijk hier overzichten van pannendeksels 24 cm en pannendeksels 28 cm.
Glazen deksels
Wat we zien is dat veruit de meeste universele pandeksels zogenaamde glazen deksels zijn; deksels van glas met een knop van metaal of kunststof en een rand ook van metaal of kunststof. Deze glazen deksels zijn populair omdat veel moderne pannensets ook voorzien worden van glazen deksels dus blijkbaar is dat wat de consument wil. Het voordeel van een glazen deksel ten opzicht van een metalen deksel is dat je door glas heen kunt kijken en dat het er chique uitziet. Er zijn ook nadelen natuurlijk: glas gaat eerder stuk dan metaal, en je kunt alleen door het glas heenkijken als het niet beslagen is door het koken. Glazen deksels zijn meestal ook wat zwaarder dan metalen/RVS deksels en bovendien kan er vocht en vuil in de rand van het deksel komen omdat het uit twee verschillende materialen is gemaakt. In de praktijk blijkt echter dat glazen deksels veruit het populairst zijn bij moderne en duurdere pannensets en dus is het glazen pandeksel ook het populairst. Bekijk hier overzichten van glazen deksels 24 cm en glazen deksels 28 cm.
Spatdeksels
Een spatdeksel wordt niet gebruikt voor kookpannen maar wordt geplaatst op koekenpannen en hapjespannen – tegen het spatten. Spatdeksels zijn niet meestal voorzien van een soort gaas of voorzien van gaatjes in het deksel. Het is namelijk niet de bedoeling dat een spatdeksel de pan afsluit zoals een ‘normaal’ pandeksel, maar het is de bedoeling dat het alleen spatten tegenhoudt. We zien spatdeksels in vele uitvoeringen, van aluminium platen met gaatjes tot platte zeef-achtige deksels met een handvat. Spatdeksels passen vaak op meerdere maten pannen en worden ook vaak in meerdere maten als set verkocht. Een spatdeksel sluit de pan niet af dus hoeft ook niet volledig aan te sluiten op de rand van de pan. Hieronder een greep uit het aanbod spatdeksels:
Een ruimer overzicht van spatdeksels vind je hier.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!