Pannenkoeken zijn eenvoudig te maken en een feest om te eten. Pannenkoekentaart is ook nog eens sierlijk als dessert en kan goed met een bolletje ijs, warme vanillevla of slagroom en een likeur of dessertwijn.
Als je geen toetje in huis hebt dan zijn pannenkoeken altijd een uitkomst.
Pannenkoekentaart met blauwe bessen recept
De afgelopen week vond ik blauwe bessen in de aanbieding bij de supermarkt: drie bakjes voor de prijs van twee. En nou houd ik wel van blauwe bessen maar om nu drie bakjes bessen te gaan eten vond ik wat te veel van het goede. Gelukkig kan je blauwe bessen prima invriezen. Nadeel is wel dat als je ze ontdooit dat de bessen wat minder ‘strak in hun jasje zitten’, maar dat geeft niets want dat maakt ze extra sappig en sneller klaar voor op de pannenkoekentaart met blauwe bessen. Een bakje blauwe bessen in de vriezer komt dus altijd wel van pas.
Ingrediënten voor de blauwe bessen
- Bakje blauwe bessen
- Glas water
- Eventueel suiker/siroop/andere zoetstof
Ingrediënten voor de pannenkoeken (2 personen)
- 1 ei
- Bloem
- Melk
- Zout
- Olie of boter om in te bakken (ik gebruik arachide-olie)
Pannenkoekentaart bereiding
Doe de blauwe bessen met het water in een pannetje en zet op de warmtebron, middelhoog vuur totdat het kookt, zet nu iets lager zodat het gaat bruisen en niet overkookt. Roer af en toe om te voelen of de blauwe bessen niet aan de bodem vastzitten, is dit het geval zet het vuur dan lager en controleer weer af en toe door te roeren. De bessen zijn klaar als ze als een jam aanvoelen, maar dit kan een tijdje duren dus ondertussen kan je rustig de pannenkoeken bakken.
Pannenkoeken bakken
Meng het ei met een scheut melk en klop dit even door elkaar met een garde. Voeg een snufje zout toe en twee eetlepels bloem. Mix nu goed door elkaar met de garde. Is het beslag te dik? Voeg dan melk toe. Is het te dun? Voeg dan bloem toe. Met één ei maak ik meestal rond de zeven pannenkoeken. Als ik er meer wil maken voeg ik een extra ei, melk en bloem toe. Voor twee personen is één ei met bloem en melk voldoende.
Verhit een koekenpan of pannenkoekenpan en doe er een scheutje olie of boter in. Als het vet goed warm is giet het dan in een schaaltje zodat je niet meer vet gebruikt dan nodig is voor de pannenkoek. Giet na het bakken van elke pannenkoek het vet weer in de pan uit het schaaltje en vet daarmee de pan in, giet het er daarna weer uit.
Bak nu de pannenkoeken en stapel ze netjes op elkaar op een bord. Als de blauwe bessen al volledig tot jam zijn gekookt doe je tussen elke pannenkoek een laagje van de blauwe bessen. Als de bessen nog niet tot jam zijn gekookt kan je dit later ook doen, zowel het koken van de blauwe bessen als het bakken van de pannenkoeken kost wat tijd, dus waarschijnlijk zijn beiden tegelijk klaar.
Proef het blauwe bessen mengsel: is dit zuur – voeg dan wat suiker, siroop of andere zoetstof toe, maar maak het niet te zoet want de frsheid is juist lekker met de pannenkoeken. Zeker als je er ook nog een bolletje ijs bij eet dan is het frisse van de blauwe bessen erg welkom. Als je de blauwe bessen nog niet tussen de pannenkoeken hebt gedaan: Pak een schoon bord en leg daar één pannenkoek op, doe op deze pannenkoek een laagje van de blauwe bessen, leg er nu weer een pannenkoek op en eindig met een laagje blauwe bessen.
Je pannenkoekentaart met blauwe bessen is nu klaar. Snijd de taart netjes aan zoals je dat met taart doet, de laagjes zijn duidelijk zichtbaar en zien er sierlijk uit. Smakelijk!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!