Een pannenrek is een rek waarin je je pannen op kunt bergen zodat ze de andere pannen niet beschadigen, of je kunt je pannen er aan ophangen. In professionele keukens wordt een pannenrek gebruikt voor het opbergen van de vaak kostbare pannen. Vaak wordt in professionele keukens een hangend pannenrek gebruikt omdat daar speciaal ruimte voor is gemaakt in een hoog gedeelte van de keuken. Sauteerpannen bijvoorbeeld, deze zijn vaak gemaakt van koper en zeer kostbaar, als ze zouden worden gestapeld dan beschadigen ze andere pannen of raken ze zelf beschadigd. Ook drogen pannen die niet gestapeld zijn maar in een pannenrek hangen een stuk beter en is eventueel achtergebleven vocht na het schoonmaken snel opgedroogd en hebben bacteriën en schimmels geen kans zich snel te vermenigvuldigen. Maar is een pannenrek ook voor thuis een goed idee?
Best verkochte pannenrek
Tomado Ophangrek Rek Pannen
Bol.com
Pannenrek voor thuis
Het gebruik van een pannenrek thuis heeft ook het effect dat het pannenrek in de professionele keuken heeft: je pannen blijven langer mooi en onbeschadigd, ze drogen beter na het schoonmaken maar het ruimt vooral heel netjes op. Pannen liggen in vele keukens op elkaar en schuiven over elkaar heen. Dit wordt soms opgelost door er een velletje keukenpapier tussen te leggen maar echt handig is het allemaal niet; de pan die je moet hebben ligt altijd onderaan en na het afwassen moet vaak een bepaalde volgorde voor het stapelen worden aangehouden – anders past het niet.
Ook geeft een pannenrek een overzichtelijke indeling van de pannen: je ziet in één oogopslag welke pan je wilt hebben en je hoeft niet die ene pan onder de andere vandaan te grabbelen zoals bij een stapel.
Een pannenrek vormt een goed opbergsysteem voor de pannen en is kostenbesparend omdat je pannen langer mee gaan dan als ze op elkaar worden gestapeld. Een pannenrek is een praktisch hulpmiddel in de keuken, voor, tijdens en na het koken.
Soorten pannenrekken
En zijn pannenrekken die het stapelen van pannen gemakkelijker maken, maar meestal wordt voor een hang-systeem gekozen. Hierin bestaan twee soorten: het muursysteem en het plafondsysteem. De benamingen spreken voor zich, al is er een onderscheid te maken tussen een muursysteem waarbij pannen alleen kunnen hangen en een muursysteem waarbij naast hangende pannen ook ruimte is gemaakt voor het neerleggen van pannen. Bij de plafondsystemen wordt gebruik gemaakt van alleen een hangsysteem.
Afhankelijk van de ruimte die je hebt in je keuken is een plafondsysteem of een wandsysteem het meest praktisch. Het zal je opvallen dat de pannenrekken vaak niet goedkoop zijn, dit komt mede doordat de rekken veel gewicht moeten dragen (pannen kunnen erg zwaar zijn) en geschikt moeten zijn voor professioneel gebruik. Persoonlijk vind ik een pannenrek er dan ook professioneel uitzien, in welke keuken dan ook, maar het is wel persoonlijk of je het kunt waarderen of niet: wat voor de één een professionele uitstraling heeft, geeft voor de ander juist een ‘rommelig’ effect, die hangende pannen. En natuurlijk geldt ook hier: meten is weten, dus meet eerst op welke ruimte je hebt en wilt gebruiken voor een pannenrek, en bekijk daarna de mogelijkheden.





Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!