De paprika (spreek uit: pa-prie-ka, de naam komt uit het Hongaars, het is dus geen pap-prie-ka) is familie van de cayennepeper en komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Paprika is lekker rauw, in salades, gebakken, gegrild of gestoofd en wordt over de hele wereld gegeten. Maar wat is het verschil tussen de rode, groene, gele en oranje paprika en waar komt het verschil in smaak en prijs vandaan?
Paprika rood, groen, oranje en geel – Wat is het verschil?
Een paprika groeit vanuit de bloem van de plan in de kleur groen, naar zijn uiteindelijke kleur toe, die afhankelijk is van het ras. Dus geel, oranje, rood: net welk ras het is. Er bestaan ook andere kleuren paprika zoals wit, lila, paars, mintgroen en bruin. De groene paprika is dus dezelfde als de gele, de oranje en de rode, paarse of witte, alleen is hij dan nog niet rijp, tenzij het een groene paprika-soort is, dan kan hij wel rijp zijn, ook al is ‘ie groen…
Smaak
De smaak van de groene paprika is bitter, de gele is iets minder bitter, de oranje haast zoet en de rode paprika kan heel zoet smaken. Dit heeft met de soort te maken, net zoals dat bij appels is, bijvoorbeeld. De verschillende kleuren paprika smaken ook per soort weer anders: de rode puntpaprika smaakt net even anders dan de rode ‘gewone’ paprika (die in de vorm van een bel).
Prijs
Het is een kwestie van vraag en aanbod: de rode paprika is zoeter en dus geliefder dan de groene, dus kan de supermarkt meer vragen voor een rode paprika dan voor een groene paprika.
In de meeste Nederlandse supermarkten worden paprika’s in de drie kleuren rood, geel en groen samen verpakt verkocht, dit om de gemiddelde prijs per paprika naar beneden te brengen. Wil je echter de zoete smaak van paprika voor bijvoorbeeld een salade, kies dan de rode paprika.
Lees meer over de paprika
Informatie over de kleur van paprika’s is aangepast na reacties van lezers, zie hiervoor de reacties onder dit bericht.
Reageren op bovenstaand artikel over Paprika rood, groen, oranje en geel – Wat is het verschil? of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere weetjes bekijken? Dat kan op deze pagina.
Carlo zegt
Qua prijs klopt het niet helemaal. Ik ben zelf groenteboer en verkoop rode paprika’s voor minder geld als de gele en groene variant
Marianne zegt
Ah, bij mij in de supermarkt zijn de rode meestal duurder, bij de groenteboer vaak gelijk geprijsd als de groene en gele.
Peter zegt
Er staat onjuiste info in de tekst.
Een groene is onrijp , die of rood, of geel, of oranje wordt.
Dat is ras afhankelijk.
Els zegt
waar om smaakt paprika drie verpakt minder lekker dan
als ik ze per stuk koop die smaakt beter
Gunther zegt
Zoals ‘Peter’ zegt, is de info die vermeld wordt bij ‘Kleur’ totaal onjuist. Een paprika is eigenlijk een soort peper, en die kleuren van groen naar een bepaalde kleur die rasafhankelijk is. In het begin hebben alle pepers of paprika’s een groene kleur, waarna de peper rijpt en zijn uiteindelijke kleur krijgt, rood, geel, paars, bruin enz.
Vaak is het wel zo dat bijvb. tussen groen en rood de peper een zwartachtige kleur krijgt, maar het is helemaal niet zo dat een paprika rijpt van groen naar geel naar oranje en daarna rood. Een gele peper is gewoon een ander ras dan een rode paprika.
Marian zegt
Dank Gunther en Peter, mijn bron over de kleur van paprika bleek niet juist, ik heb de informatie in het artikel aangepast.
Enji benji zegt
Goeie tekst, precies wat ik wilde weten. Gunther zijn info was ook helpvol:)
Dave zegt
Je hebt veel verschillende kleuren de rode de groene de oranje de geele de paarse de witte de bruine en dat zijn ze