Dit is een gerecht van aubergine gebakken in de oven met tomatensaus, basilicum, knoflook en pecorino kaas. Anders dan wat de naam doet vermoeden komt dit gerecht niet uit Parma, ook wordt er geen Parmaham of Parmezaanse kaas in gebruikt. Dit gerecht komt van Sicilië en de oorsprong van de naam is niet duidelijk, al vermoed men dat het Siciliaanse woord parmiciana (de houten latjes die dakpansgewijs schuin op elkaar liggen in de houten luiken voor de ramen) de naamgever is. Als je het recept leest weet je waarom…
Parmigiana di melanzane recept
Ingrediënten
- 2 grote aubergines (of 1 als je voor 2 personen kookt)
- Olijfolie
- 1 ui, gepeld en fijngehakt
- 1 flinke teen knoflook, geperst
- 1 tl gedroogde oregano
- 2 blikken tomatenblokjes (1 blik per aubergine)
- Zeezout en zwarte peper uit de molen
- Verse basilicum, een handvol, klein gesneden. Of gedroogde naar smaak
- 4 flinke handen geraspte pecorino kaas (er hoort geen Parmezaanse kaas in)
- 2 handen broodkruim, gedroogd
- Een beetje verse oregano, alleen de blaadjes, gehakt of 1 tl gedroogde oregano
- Desgewenst 1 bol buffelmozzarella (150 g)
Bereiding
- Snipper de ui en pers de knoflook
- Fruit de ui
- Snijd de aubergine in plakken van 0.5-1 cm
- Bak de aubergine mee met de ui
- Fruit de knoflook mee en voeg tomaat en kruiden toe
- Leg de aubergine dakpansgewijs in de ovenschaal
- Leg plakjes mozzarella op de aubergine
- Dek af met het tomatenmengsel
- Bestrooi met broodkruim
- Bestrooi met peccorino
- Bak ongeveer 20 minuten in de oven
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- De aubergines in plakjes snijden en in de olie bakken samen met het gesnipperde uitje.
- Als de aubergines zacht worden de tomatenblokjes en de kruiden erbij doen, beetje zout en peper naar smaak (eventueel een halve theelepel suiker toevoegen als het zuur is)
- 5-10 minuten laten pruttelen .
- Leg de plakken aubergine nu zo neer in de ovenschaal dat ze trapsgewijs als dakpannen op elkaar liggen Eventueel stukjes mozzarella erbij/in doen en het uien-tomaat-mengsel er over heen gieten.
- Als laatste de broodkruim en geraspte pecorino kaas erover heen strooien.
- Bak nu ongeveer 15-20 minuten goudbruin in de oven (in de gaten houden!)
- Verdeel over borden en bestrooi met de blaadjes basilicum
Dit gerecht is vegetarisch en licht verteerbaar, erg lekker bij een pasta of met brood en een salade.






Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!