Niet helemaal ter ere van het komende EK voetbal heb ik een pasta saus gemaakt die oranje is, hij is niet te ‘mager’ dus er kan ook na het eten nog wat worden gedronken bij de wedstrijd :-)
Ik heb dit recept niet zelf bedacht, maar wel wat verfijnd her en der. Uiteraard staat het iedereen vrij toe te voegen of weg te laten wat hij wil.
Ingrediënten
- 400 gram spaghetti (of andere pasta, vers is natuurlijk het lekkerst: 500 gram bloem, 5 eieren, wat zout en olijfolie goed kneden en dan een half uur laten rusten, dan uitrollen en snijden in repen of door de pastamachine halen). Zelf gebruik ik het liefste verse pasta maar heb niet altijd zin en tijd om dit te maken, dan is pasta van DeCecco of Barilla (te koop bij Jumbo) erg goed, en niet te duur. Reken ongeveer 100-150 gram pasta per persoon, zeker meer dan 100 gram voor grote eters.
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram) of verse tomaten, je kunt nooit te veel ingeblikte tomaat in huis hebben, dus houd een extra blik bij de hand voor het geval je toch de hoeveelheid saus wat wilt vergroten.
- 200 gram spekreepjes, nog lekkerder is gerookte spek, de rooksmaak geeft een extra verdieping in de smaak.
- 2 teentjes knoflook, geperst of gesneden, mag ook een teentje extra bij natuurlijk. Zelf vind ik persen het gemakkelijkst, gewoon met een goede knoflookpers zoals deze.
- 1 gedroogd chilipepertje, verkruimeld, of wat sambal, je kunt altijd later nog wat pit toevoegen, je kunt er nooit iets uithalen.
- 125 mililiter créme fraiche, mag ook een restje zijn, het is voornamelijk voor de dikte van de saus en, niet onbelangrijk, de kleur oranje.
- 2 eetlepels wodka of wat meer naar smaak, ik heb Poolse wodka gebruikt, zo komen we goed in de stemming voor de wedstrijd!
Bereidingswijze
- Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking beetgaar, uiteraard kook je verse pasta kort (houd er rekening mee dat we in Nederland gewend zijn de pasta te gaar te koken, het is niet de bedoeling dat je de pasta zonder te kauwen door kunt slikken).
- Pureer de tomatenblokjes met vocht met een staafmixer.
- Bak de spekreepjes in een droge koekenpan krokant.
- Laat uitlekken op keukenpapier.
- Schep de helft van het spekvet uit de pan, te veel vet is nergens goed voor.
- Haal de pan van het vuur en schep de knoflook, gepureerde tomaten en chilipeper door het overgebleven spekvet.
- Zet de pan weer op het vuur en laat de saus op middelhoog vuur tot de helft inkoken.
- Roer de créme fraiche en de wodka door de saus.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Giet de spaghetti af, schep hem door de saus, verdeel hem over vier borden en strooi de spekreepjes erover.
Uiteraard kan je zelf kiezen voor wat geraspte kaas erover, een blaadje verse basilicum kleurt en smaakt leuk.
En daar heb je het: lekkere pasta met een oranje EK saus!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!