Twee hondjes die samen van een bord spaghetti met rode saus en balletjes eten, wie kent het plaatje niet? Deze populaire variant op de klassieke pasta met tomatensaus is eenvoudig zelf te maken en hoeft niet duur en zeker niet ongezond te zijn. Kinderen vinden dit recept ook erg lekker en dat is natuurlijk altijd leuk meegenomen…
Pasta met zongedroogde-tomatensaus en balletjes recept
Ingrediënten
- 500 gram pasta (Een lange dunne pasta, zoals spaghetti of tagliatelle)
Voor de ballen
- 500 gr runder gehakt of half-om-half gehakt
- 1 theelepel venkelzaad
- Verse kruiden, bij voorkeur: basilicum en salie en peterselie
- 1 ei
- Snufje nootmuskaat
- Peper en zout naar smaak
- Broodkruimels/panko
Voor de saus
- 3 teentjes knoflook
- 1 ui gesnipperd
- 1 ansjovisje
- 1 blik tomatenblokjes
- Een eetlepel tomatenpasta/puree
- Een halve pot zongedroogde tomaten (zo fijn mogelijk gesneden, ik doe ze eventueel zelfs in de blender met wat van de tomaten uit blik als ik de extra afwas niet erg vind)
- 1 klein pepertje fijngesneden of gedroogde chilivlokken
- Tijm
- Peper
- Een scheut(je) rode wijn
- Eventueel nog groenten voor in de saus, bijvoorbeeld een halve prei of courgette.
Voor de garnering
- Parmazaanse kaas
- Geroosterde pijnboompitten
Bereiding ballen
- Snijd de verse kruiden fijn en meng alle ingredienten (zonder de broodkruimels) door elkaar.
- Rol er ballen van ter grootte van een golfbal en rol deze dan door de broodkruimels.
- Bak de ballen op een laag vuur in een koekenpan in boter/olie, terwijl je de saus maakt.
- Bak de groenten los in de pan en leg opzij op een bord om later aan de saus toe te voegen.
Bereiding saus
- Fruit de knoflook, het pepertje en de ui in de pan en smelt de ansjovis erdoorheen.
- Voeg het blik tomaten, de zongedroogde tomaten, de tomatenpasta, de tijm, peper en de scheut rode wijn toe en laat sudderen op een laag vuurtje voor ongeveer een half uurtje.
- Kook ondertussen de pasta in voldoende gezouten water.
Als de ballen klaar zijn voeg ze toe aan de saus en laat de smaken een paar minuutjes intrekken voordat je de pasta met de saus en ballen serveert met lekker veel parmazaanse kaas en geroosterde pijnboompitten. Lekker in combinatie met een frisse salade.






Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!