Met een pastamachine maak je, (van zelfgemaakt pastadeeg), pasta. Het maken van het deeg vergt wat werk, het daadwerkelijk maken van de pasta met een pastamachine is eenvoudig maar toch is het alles bij elkaar nog meer werk, maar het loont de moeite. Hoeveel werk het is hangt af van hoe goed je pastamachine functioneert: draait hij soepel, is hij stevig en blijft de pastamachine goed staan op het werkblad? Natuurlijk: er zijn ook elektrische pastamachines, die van bloem en eieren deeg maken waarna de pasta uit de machine komt. En er is nog een ’tussenin’: de pastamachine met motor, waarbij je zelf het deeg moet maken maar dat je het zonder zelf te draaien door je pastamachine kunt laten uitrollen en snijden. In dit artikel bespreken we de verschillen soorten pastamachines.
Direct naar: Marcato pastamachines – Philips pastamachines – Imperia pastamachines – Elektrische pastamachines – Inno Cuisinno pastamachines – Motors voor pastachines – Marcato pastamachine accessoires – Philips pastamachine accessoires – Imperia pastamachine accessoires – Pasta Droogrekken – Vaseline olie
Pastamachines – De Populairste modellen
In het overzicht hieronder vind je informatie over de meest populaire modellen van pastamachines:
Waarom een pastamachine?
Je kunt zelf pastadeeg maken (5 eieren, 500 gram bloem, wat zou en dan roeren en daarna kneden). Maar dan ben je er nog niet: je zult de pasta moeten uitrollen en snijden. Dit uitrollen kan je doen met een deegroller op een groot oppervlak (werkblad), maar dat is zwaar werk en het is lastig de pasta overal even dun te krijgen. En als de pasta niet overal dezelfde dikte heeft dan gaart het niet gelijkmatig en is het dus lastig goed gaar te koken. En hier komt de pastamachine om de hoek kijken: met een pastamachine rol je stukken deeg uit tot gelijkmatige vellen pasta, de zogenaamde lasagne. Deze vellen pasta kan je vervolgens gebruiken voor een lasagne schotel of je snijdt ze in dunne reepjes of je steekt er vormpjes uit. Laasagne zijn dus de vellen ongesneden pasta. Deze vellen maak je eenvoudig met een pastamachine, en je snijdt ze daarna ook weer eenvoudig met een opzetstuk voor die pastamachine. De pastamachine is dus in feite een wals en een snijmachine; een wals om de stukken deeg uit te rollen tot gelijkmatige lappen deeg, en de snijders om deze lappen in bijvoorbeeld spaghetti te snijden. Zowel het walsen als het snijden doe je door de zwengel in de pastamachine te draaien. Dit gaat vrij licht en gelijkmatig, en het geeft echt een ouderwets gevoel van productiewerk met een zwengel. Deze zwengel wordt meegeleverd met de handmatige pastamachines, en ook een tafelklem om de pastamachine vast te kunnen zetten op het werkblad.
De pastamachine zorgt dus voor gelijkmatig uitgerolde pasta, maar je kunt daarna de pasta ook tot bijvoorbeeld spaghetti uitrollen met de snijders, die als opzetstuk beschikbaar zijn voor verschillende merken pastamachines. De meeste handmatige pastamachines worden geleverd met één set snijders, meestal kan je daarmee dunne en dikke pastaslierten maken. Je kunt ook een set kopen met meerdere snijders, of later deze snijders bijkopen als blijkt dat je andere soorten pasta wilt maken. Het snijden hoeft niet, want zoals gezegd: de vellen pasta zijn lasagne, en je kunt ze dus gewoon gebruiken om een ovenschotel (‘Lasagna’) mee te maken.
In het overzicht hieronder vind je enkele handmatige pastamachines:
Electrische pastamachine of handmatig?
Met een elektrische pastamachine is draaien het enige dat je niet zelf hoeft te doen, maar aangezien dit het minste werk is van het maken van pasta is het voor mij niet nodig een elektrische pastamachine aan te schaffen, een handmatige is prima. Het draaien is niet zwaar en je houdt volledige controle over wat je doet, je kunt tijdens het draaien voelen of de pasta soepel door de rollers heen gaat en je weet dan dat je een standje kleiner kunt. Maar bij het draaien heb je eigenlijk behoefte aan drie handen: één voor het draaien aan de zwengel en twee voor het ‘aanpakken’ van het uitgerolde deeg. Je kunt het met twee handen ook goed af maar het vergt wat oefening, en geduld. Samen met iemand anders pasta maken is echt een stuk sneller (en gezelliger), en als dat niet lukt dan is het motortje ook altijd handig. De pastamachine van Marcato is ook leverbaar met motor, zodat je niet zelf hoeft te draaien.
In het overzicht hieronder vind je enkele elektrische pastamachines:
Een ruimer overzicht van elektrische pastamachines vind je hier>>
Volautomatische pastamachines
Er bestaan ook volautomatische pastamachines, dit zijn apparaten waar je bloem en eieren in doet en waar kant en klare pasta uit komt, in de vorm die jij wilt, te regelen met de vormstukken die je plaatst op de machine. De volautomatische pastamachine mengt, kneedt, perst en vormt dus zelf de pasta; jij hoeft deze alleen maar op te vangen, te koken en op te eten.
Dit type pastamachine bespaart tijd en fysieke arbeid, maar is wel duurder dan de handmatige pastamachine, en het neemt een deel van de charme van zelfgemaakte pasta weg, maar als je geen tijd hebt zelf de pasta te mengen, kneden, walsen en snijden dan is het zeker een uitkomst, en altijd nog lekkerder dan kant en klare paste uit de supermarkt, uiteraard.
In het overzicht hieronder vind je enkele volautomatische pastamachines:
Een ruimer overzicht van volautomatische pastamachines vind je hier>>
Mijn pastamachine
Mijn pastamachine is een Marcato Atlas 150 Wellness. Het is de meest solide pastamachine die ik kon vinden maar het hielp ook dat ik hem eerder bij iemand anders heb geprobeerd, en aangezien de prijzen van de pastamachines van verschillende merken niet zo veel van elkaar verschillen was de keuze snel gemaakt: ik kocht het model dat ik kende en dat past binnen budget. Dat ‘Wellness’ is de benaming van een methode waarmee de fabrikant het metaal heeft bewerkt waardoor er geen metaal in het deeg terechtkomt. Ik heb de ‘gewone’ RVS variant, maar er zijn ook modellen in het blauw, rood, goud, etc. verkrijgbaar. Ook accessoires voor de Marcato pastamachines zijn ruim verkrijgbaar.
Mijn pastamachine heeft uiteraard de walsen en een opzetstuk voor dunne spaghetti (tagliolini (1,5 mm)) en als je hem omdraait maak je brede slierten (fettuccine (6mm)). Het maken van de lasagne is eigenlijk het gemakkelijkst, en als je zelf een lasagna maakt (dus pasta met saus in een ovenschaal, kaas er op en dan smullen maar) dan heb je aan de lasagne bladen genoeg. Als je de slierten maakt is het goed te weten dat ze erg plakken dus direct met wat bloem bestuiven of zelfs ophangen is zeker geen overbodige luxe.
Droogmolens voor pasta
Houd rekening met dat je een groot oppervlak nodig hebt voor het maken van pasta, je zult alle stukken pastadeeg apart neer moeten leggen of op moeten hangen (als je gaat stapelen dan plakken ze aan elkaar), en niet te lang want dan droogt het uit. Als je niet de beschikking hebt over een plek om alle paste neer te leggen, dan is het gebruik van een pasta droogrek een slimme oplossing: je hangt de pasta aan de armen van het droogrek en haalt het voor het koken eenvoudig van het rek af. Zo plakt de pasta niet aan elkaar en blijft hij mooi en gaat het niet klonten. Je kunt ook een wasrekje gebruiken maar zorg dan wel dat het goed schoon is.
Een ruimer overzicht van vind pasta droogrekken vind je hier>>
Pasta gitaar
Naast de pastamachine met hendel bestaat er ook een pasta-gitaar: een apparaat van hout waarop snaren zijn gespannen, als een soort lier. Je legt hier pastadeeg op ter dikte van de afstand tussen de snaren, en rolt het deeg tussen de snaren door, waardoor je een stevige pasta krijgt. Dit is sneller dan met een pastamachine met hendel, en een stuk ambachtelijker, maar de pastagitaar is in Nederland niet eenvoudig te vinden, mijn exemplaar komt uit Florence: niet duur en zeker een leuk geschenk, dus als je er eens eentje tegenkomt voor een klein prijsje dan is het een mooie souvenir voor jezelf.
Zelf pasta maken is veel werk, maar: Oefening baart kunst, en het resultaat is werkelijk heerlijk! Bekijk het recept van een klassieke pasta>>
Nog meer pastamachines? In het overzicht hieronder vind je er nog veel meer: