Wat is een pastapan?
Een pastapan, door sommigen ook wel een macaronipan of spaghettipan genoemd, is een pan waarmee het koken van pasta een simpel karwei wordt. In feite is het een grote pan met deksel en een inzet (vergiet) dat in de pan past. Het deksel van de pastapan past op de pan en op het vergiet, zodat je de pan los kan gebruiken of met de inzet erin. Zelf gebruik ik de pan vaak als soeppanl; lekker groot.
Best verkochte pastapan
Asperge /pastapan 21x16cm met deksel
Soeppan of pastapan?
Een pastapan wordt een pastaiola genoemd in Italië, waar de pan oorspronkelijk vandaan komt. De meeste pastapannen hebben een uitneembare inzet of vergiet, er zijn varianten waar de inzet vast zit in de pan en kan kantelen. Er worden voor bepaalde pannen ook losse inzetten verkocht, je koopt dan dus geen pastapan maar een soeppan met losse inzet. Het voordeel van een pastapan met vergiet/inzet is dat je de pasta na het koken als het ware uit het water naar boven tilt, je hoeft dus niet af te gieten en dat is wel zo prettig en veilig met de grote hoeveelheid kokend water die gebruikt wordt voor het koken van pasta.. Ik kan me voorstellen dat men, voor de uitvinding van de pastapan, pasta kookte in een pan en de pasta dan afgoot door een zeef of vergiet. Echter, als je veel pasta kookt dan heb je ook veel water nodig (één liter per 100 gram pasta wordt aanbevolen), hierdoor is de pan erg zwaar en dat hoeft maar een keer fout te gaan en je zoekt naar een oplossing.
Pastapan met vergiet
Ik kan me zo voorstellen dat men, toen het een aantal keer fout ging, een vergiet in de pan heeft gezet om daar de pasta in te koken, maar het vergiet moet wel passen en zo was de pastaiola geboren: een pastapan met passend vergiet. In feite heeft de pastapan dus een passende inzet die ook los als groot vergiet gebruikt kan worden. De pastapan zelf kan natuurlijk ook gewoon als pan met deksel worden gebruikt. Het is zelfs mogelijk groente te stomen in het vergiet als een klein laagje water in de pan wordt gedaan. Ik raad hiervoor wel een andere inzet aan, deze is hoger en laat meer ruimte voor water aan de onderkant, waardoor het veiliger stomen is. Het is ook mogelijk in een andere inzet (eentje met kleinere gaatjes) rijst te koken, dit werkt goed voor bijvoorbeeld sushi rijst waarbij je grote hoeveelheden rijst nodig hebt.
Lagostina
Het Italiaanse Lagostina zou de eerste pannenfabrikant zijn geweest die commercieel een pastapan is gaan ontwikkelen. Zelf heb ik de Lagostina Academia Pastapan, een prachtig glimmende solide pastapan met dikke bodum, waar ik erg blij mee ben. Ik heb deze pan aangeschaft op aanraden van een vriend uit Italië, ik schrok even van de prijs maar begrijp goed waarom hij mij deze pan aanraadde: dit is een pan voor het leven.
Amazon.nl | €54,99 3 nieuw vanaf €54,99 1 grbruikt vanaf €39,09 | Amazon.nl ► |
Lees hier de review van mijn Lagostina pastapan.
Pastapan met losse inzet
De pastapan met losse inzet is een uitkomst, zeker bij het koken van zelfgemaakte pasta waarbij je veel ruimte nodig hebt in de pan en je het water zo snel mogelijk weer aan de kook wilt hebben als je de pasta in de pan doet. Zelfgemaakte pasta plakt heel snel en als je geen ruim kokend water gebruikt dan loop je het risico één grote bal pasta over te houden, en dat is zonde. De inhoud van een pastapan is vaak groot en met een grote hoeveelheid water kan je veel pasta tegelijk koken zonder dat de pasta gaat plakken. De pan zonder vergiet of inzet is dan ook uitermate geschikt om grote hoeveelheden soep etc. te koken. Ik heb dezelfde pastapan die Jeroen Meus gebruikt in zijn VRT kookprogramma “Dagelijkse Kost”, wat overigens een aanrader is om te bekijken (Dagelijkse Kost).
Pastapan op inductie
Een goede pastapan heeft een dikke bodem om de warmte gelijkmatig te verspreiden en de pan goed warm te houden. Een goede pastapan kan dan ook prima op inductie worden gebruikt. De pan moet robuust zijn en tegen een stootje kunnen. Zeker de handvatten van een pastapan moeten goed vastzitten, je wilt de inzet uit de pan kunnen hijsen en schuin op de pan zetten, zo lekt de pasta goed uit en kan je gelijk opscheppen vanuit de pan. Gooi het grootste gedeelte van het water uit de pan maar laat een laagje over om de pasta die je niet direct serveert warm te houden. Maak de pastapan na gebruik direct schoon (zetmeel!), want hoewel een pastapan een aanwinst voor je keuken is neemt hij wel veel ruimte in.
De prijs van een pastapan
De prijzen van pastapannen met vergiet liggen niet sterk uit elkaar, meestal is de prijs van de inzet/het vergiet gelijk aan de bijbehorende pan. Voor een goede aansluiting aan de bovenkant en zeker om te zorgen dat het deksel van de pan ook op de inzet past is het verstandig om pan en inzet van het zelfde merk en type te gebruiken, op die manier heb je het meeste aan je pastapan. Ben je dus van plan een pastapan te kopen, kies dan een grote pan zodat je deze ook voor soep kunt gebruiken of kies een inzet die past in een grote soeppan die je al hebt, zo bespaar je een hoop geld en heb je toch een pastapan!