In mijn ‘dat kan ik zelf lekkerder, gezonder en goedkoper maken’ overtuiging heb ik inmiddels de rode tomaten pastasaus geperfectioneerd, al zeg ik het zelf. Mijn doel bij het maken van pastasaus is om veel lekkere, gezonde, mooie saus te maken voor weinig geld, met als bijkomend plezier een kleine glimlach als gasten vragen welke saus het is en waar ze hem kunnen kopen.
Pastasaus recept
Je kunt ook gewoon graag zelfs pastasaus maken omdat je het leuk vindt, of omdat de winkels dicht zijn of omdat je veel groente hebt liggen dat op moet. Elke reden is goed, als je achteraf maar tevreden bent over je saus.
Ingrediënten
- Tomatenblokjes (4x blik, <50 cent per stuk) of verse tomaten (<1 euro per kilo) of gepelde tomaten in blik.*
- Tomatenpuree (2x van die kleine blikjes <10 cent per stuk voor een kleintje)
- Olijfolie
- Italiaanse kruiden
- Zout
- Peper
- Vlees (gehakt, spek, gesneden worstjes, alles kan)
- Ui (3-4)
- Knoflook (2-3)
- Schepje suiker
- Groente (alles kan: wortel, prei, broccoli, courgette, paprika, hoe meer hoe beter)
Extra
- Olijven
- Kappertjes
- Sambal
- Rode wijn
- Pesto
- Zongedroogde tomaten
- Pijnboompitten
- Wat je nog meer hebt liggen
Keukengerei
- Je hebt een grote pan nodig, liefst een brede met dikke bodum, ik gebruik zelf het liefst een gietijzeren braadpan met deksel zodat ik het lekker lang kan laten pruttelen.
- Iets om mee te roeren (van hout want je wilt je pan graag nog een keer gebruiken)
- Warmtebron
- Mes
- Snijplank
- Afvalbak
Bereiding
- Snijd de uien, hoeft niet te fijn.
- Zet de pan op het vuur en doe er wat olijfolie in en gelijk een flinke schep italiaanse kruiden.
- Roer de kruiden even door de olie heen zodat je ze gaat ruiken.
- Voeg nu de ui toe en fruit deze even aan.
- Voeg nu de tomatenpuree toe en bak dit even mee
- Voeg het vlees toe en bak dit aan, je hebt nu een roodachtig vlees-uienmengsel dat lekker ruikt.
- Voeg de knoflook toe en zorg dat het even bakt.
- Voeg wat peper en zout toe, je basis is klaar.
- Voeg de blikken tomatenblokjes (of zelf gesneden) toe, je hebt nu een grote hoeveelheid saus. Wees niet bang om nog een blik tomatenblokjes toe te voegen later, aan smaak geen gebrek.
- Snijd en voeg je groente toe, ik gebruik wel eens voorgesneden wokgroente als dat in de vriezer ligt, maar eigenlijk alles van groente dat ik tegenkom in de koelkast. Je saus staat nog op het vuur dus terwijl jij groente toevoegt begint de saus langzaam te pruttelen, dit is goed want dan gaart alles meteen lekker.
- Voeg een flinke scheut rode wijn toe, dit geeft de saus een wat sterker karakter en de geur is onmiskenbaar: pastasaus!
- Voeg een schep suiker toe, net als olijven, pesto, kappertjes, sambal, kruidenkaas, etc.
- Alles wat je op wilt maken en wat lekker zou kunnen zijn in je saus.
Je saus is nu klaar, je kunt hem zachtjes een uurtje of wat laten pruttelen en bijvoorbeeld zelf pasta maken of gewoon de keuken opruimen. Ik maak mijn saus soms een dag van tevoren en maak later een lasagne en vries de rest in. Je kunt deze saus heel goed opwarmen in de pan de volgende dag, of een gedeelte invriezen in hoeveelheden die je nodig hebt.
Deze saus kan je in grote hoeveelheden maken voor een lage prijs, doordat je er veel in kunt doen dat je anders misschien niet zou gebruiken (restjes) is het een efficiente en lekkere manier van koken. Vind je iets dat je in je saus hebt gedaan niet lekker, dan weet je dat voor de volgende keer en doe je het er niet meer in. Mis je iets in je saus dan voeg je dat de volgende keer toe. Is je saus te zuur (tomaat)? Voeg dan nog een klein beetje suiker toe (theelepeltje), is hij juist te zoet? Beetje peper/tomatenpuree/sambal toevoegen. Is de saus te dun? Nog even laten inkoken zonder deksel op de pan. Is je saus een beetje ‘vlak’? Nog een scheutje rode wijn erbij.
Serveer je saus met pasta en een beetje kaas, zelfgemaakte pesto en rode wijn. Als nagerecht een zelfgemaakte tiramisu? Ik dacht het wel…
*In de zomermaanden kan je soms een heel krat tomaten kopen voor weinig, als ze dan goed rijp zijn kan je jezelf een groot plezier doen door een krat mee te nemen en veel saus te maken. Als je in de winter of het voorjaar een ‘aanbieding’ ziet “tomaten 1,99 per kilo) dan weet je: niet doen, gewoon tomaten in blik kopen en lekker de zomer afwachten voor tomaten van 60-90 cent voor een kilo.
Reacties
Laat me weten wat je van m’n pastasaus (recept) vindt, als je tips hebt dan lees ik dat ook graag!
Ben je al lid van ons Youtube-kanaal? We plaatsen elke week een nieuw videorecept!
Inge zegt
Heb hem zonet gemaakt! Dankjewel voor je heldere recept.. ik ben benieuwd :) Ondanks dat ik altijd gezond kook besefte ik me dat ik gewoon nog nooit mijn pastasaus zelf had gemaakt (lichte schaamte) maar altijd naar de potten heb gegrepen uit gewoonte. Daar komt vandaag met jouw hulp verandering in!
Marian zegt
En? Hoe smaakte de saus? :-)
Het leuke is dat je, een beetje net als met soep, er gewoon heel veel in kunt gooien, in de pastasaus, dus je kunt het bijvoorbeeld maken op de dag dat je boodschappen doet (of op de dag dat je boodschappen worden bezorgd…), zodat je koelkast mooi leeg is voor de nieuwe spullen en jij hebt ondertussen niks weggegooid en een heerlijke saus gemaakt.
Als je zelf nog je pasta maakt (eieren, bloem, zout en wat olie) dan is het echt genieten en zeker iets om gasten voor te schotelen. Zelf pasta maken is wel veel werk (tijdrovend) maar het resultaat is, zeker met zelfgemaakte saus, verbluffend lekker. Klein glaasje rode wijn erbij, vers geraspte kaas er overheen, groene salade erbij… je zult niet de eerste zijn die er ‘n schoonfamilie mee ‘wint’ ;-)
Ellen zegt
Ik heb ‘m gemaakt. Het was een groot succes bij man en dochter (3 jaar) En dat wil wat zeggen bij de 2 meest kritische eters die ik ken ;-)
Bedankt voor t recept. Heb er al veel geprobeerd, maar dit is een blijvertje!
Marian zegt
Hoi Ellen,
Wat leuk om te horen. Onze dochter (ook 3 jaar) is ook fan :-) .