De pepermolen; je hebt er iets mee en gebruikt enkel versgemalen peper, of je hebt er niks mee en strooit voorgemalen peper. Over smaak valt niet te twisten (het is wel leuk om er over te praten) maar over het algemeen smaakt versgemalen peper beter, net zoals versgemalen koffie beter smaakt. En omdat peper er is voor de smaak, heeft een betere smaak van die peper natuurlijk altijd de voorkeur. Één ding is zeker: pepermolens zijn er in ontzettend veel uitvoeringen, kleuren, verschillende mechanismen en voor je er een gaat aanschaffen is het zeker geen overbodige luxe je eens te verdiepen in wat er zoal verkrijgbaar is. Kwaliteit van dit product mag voorop staan in je keuze, want een artikel dat telkens dezelfde, repeterende, bewegingen moet kunnen maken (draaien of knijpen van de peperkorrels) moet wel van enige kwaliteit zijn als je wilt dat het een lange tijd meegaat. Hieronder lees je over de verschillende pepermolens en bekijk ik enkele modellen om voor mezelf de beste pepermolen te kiezen. Want ja: ik ga een nieuwe pepermolen kopen, dus op zoek naar een mooie pepermolen!
Best verkochte pepermolen
Pepermolen Zassenhaus Frankfurt - 18cm - Olijfhout
De Pepermolen en de Smaak
Wellicht is het je opgevallen: als je een recept leest staat er vaak ‘versgemalen peper’ in de lijst met ingrediënten. Dit staat er meestal niet voor niets; het staat er omdat versgemalen peper anders smaakt dan niet-versgemalen peper. Versgemalen peper is vaak iets grover dan voorgemalen peper, maar het heeft vooral veel meer smaak, omdat gemalen peper zijn smaak snel verliest, dus hoe korter de tijd tussen malen en opeten, hoe meer smaak.
De peperkorrel groeit als een bes aan de peperplant en wordt geoogst en gedroogd. Afhankelijk van het stadium van rijping tijdens de oogst en het drogingsproces ontstaat een andere smaak en kleur. De smaak en geur van de peperkorrel komen vrij als deze wordt geplet of vermalen en vervliegt na vrij korte tijd. Maal je dus direct in de pan of op je bord, dan heb je de meeste smaak van de peper ‘gevangen’ in het eten. Daarom is vers malen beter voor de smaak, en we gebruiken peper voor de smaak, dus dit is het belangrijkste voordeel van vers malen: meer smaak. Natuurlijk geldt ook dat je alleen meer smaak krijgt als de peperkorrel zelf al veel smaak heeft, dus ook het gebruik van goede, smaakvolle peperkorrels is belangrijk. Gebruik bij voorkeur zwarte peperkorrels (die hebben het meeste aroma) van een gerenommeerd merk, zoals Kampot peper of peper van Terre Exotique. Natuurlijk geeft het malen van peper ook dat karakteristieke geluid en oogt het leuk voor de gasten, maar dat is slechts bijzaak, toch? Meer informatie over hoe de peperbes groeit, wordt geoogst en gedroogd kan je lezen bij Wikipedia.
Kampot peperkorrels zijn verkrijgbaar bij:
Een ruimer overzicht van Kampot peperkorrels vind je hier>>
Pepermolen kopen
Wat is er allemaal te koop? Waar kun je uit kiezen? Naast verschillende materialen van de behuizing en het type maalwerk, heb je de keuze uit elektrische pepermolens en niet- elektrische pepermolens. Bij de laatste maak je vaak een draaiende beweging met de kop, deze kop zit vast aan een staaf, die op zijn beurt het maalwerk onderin in beweging zet, welke zorgt voor het kneuzen en vermalen van de peperkorrels. De elektrische pepermolens werken vrijwel hetzelfde, alleen hoef je daar zelf niet aan de kop te draaien maar wordt dat door een motortje gedaan zodra jij op een knopje drukt. Het effect is hetzelfde: versgemalen peper komt aan de onderkant uit de pepermolen.
Product | Onze Beoordeling | Shops | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
![]() Zassenhaus Pepermolen De Zassenhaus pepermolens zijn prachtig en de olijfhouten versie die ik heb is een plaatje, echt heel mooi - maar hij is wel dubbel zo duur als de pepermolens van ander materiaal. De vorm en het materiaal van de buitekant bepalen de prijs, de kwaliteit van het maalwerk, waar het in feit om gaat, is gelijk voor alle modellen, dus als je een uitstekend malende pepermolen wilt met eenvoudig instelbare maalgraad, kies dan een model dat past in zowel je budget als je smaak. Heb je een dure smaak? Dan heb je een dure pepermolen.Wij zijn in ieder geval heel erg blij met deze pepermolen en hebben geen spijt van de prijs die we er voor betaald hebben. Voordelen Maalt uitstekend Roest niet Prachtig uiterlijk Eenvoudige bediening Eenvoudig instellen Onze Beoordeling: 8.5/10
| Voordelen Maalt uitstekend Roest niet Prachtig uiterlijk Eenvoudige bediening Eenvoudig instellen Onze Beoordeling: 8.5/10 | Bekijken:
|
In het filmpje hieronder legt men bij Peugeot uit hoe ze pepermolens maken (Engelstalig):
Materiaal buitenkant
Het maalmechanisme van pepermolens en de kwaliteit ervan verschillen per merk, maar de materialen, kleuren en vormen van de buitenkant van de pepermolens zijn zo divers dat het er op lijkt dat je je als persoon kunt profileren met je pepermolen. Dat wil zeggen: dat kan, maar je kunt ook gewoon een model kiezen dat je mooi vindt, een model dat past bij je overige keukengerei, een model dat past in het interieur van je woning of een model dat gewoon goed werkt en prettig in de hand ligt. Of gewoon een goede goedkope, want je kunt je geld maar één keer uitgeven, toch? Zelf zoek ik een pepermolen in de laatste categorie en functionaliteit gaat bij mij boven het uiterlijk, dus dat zal leidend zijn in mijn zoektocht naar een pepermolen.
Het maalwerk
Verstopping van het maalwerk is een veel gehoorde klacht van ‘slechte’ pepermolens. Deze pepermolens zien er leuk uit maar als ze het niet meer doen (en je krijgt ze niet meer schoon en werkend) dan heb je er niets meer aan. Pepermolens van goede kwaliteit hebben hier geen last van, zeker als je gewoon harde peperkorrels gebruik. Een goed maalwerk is dus essentieel voor een goede pepermolen, maar gemak van onderhoud en bijvullen mogen ook niet worden vergeten. Gelukkig zijn er gerenommeerde fabrikanten van pepermolens en ook zij fabriceren vele tientallen soorten pepermolens, dus kwaliteit mag ook mooi zijn, en het hoeft echt niet veel te kosten.
Pepermolens: de materialen
Voordat we de pepermolens gaan bekijken eerst even de materialen van de buitenkant op een rijtje.
Pepermolens van hout
Traditioneel worden pepermolens van hout gemaakt, en voor veel mensen heeft hout nog altijd de voorkeur: het voelt prettig aan, is een natuurproduct, oogt prettig en het heeft ‘karakter’. De meeste pepermolens die in meerdere materialen worden uitgevoerd hebben een houten variant (zoals beukenhout, beuken, olijfboom of bamboe – wat eigenlijk een grassoort is, maar dat maakt even niet uit), omdat hout simpelweg het populairst is. Je keuze voor materiaal is persoonlijk, maar de meeste keus heb je als je voor een houten pepermolen kiest.
Een ruimer overzicht van pepermolens gemaakt van hout vind je hier>>
Pepermolens van glas
Traditioneel is leuk, maar het oog wil ook wat, en als je van strak modern houdt, dan is een pepermolen van glas een aanwinst voor jouw keuken. Glas oogt strak, modern en heeft als voordeel dat het goed schoon te maken is (hygiënisch) maar ook dat je eenvoudig kunt zien hoeveel (en wat voor soort) peperkorrels er in de molen zitten. Uiteraard is het nadeel van glas dat het kwetsbaar is. Nu worden pepermolens van glas gemaakt van een soort glas dat tegen een stootje kan (plexiglas), maar het kan wel stuk, als je je best doet. Daarnaast zijn vooral pepermolens van acryl populair: ze zien eruit alsof ze van glas zijn, maar ze zijn zo sterk als staal. Wat verder opvalt is dat de meeste pepermolens niet volledig van glas zijn gemaakt maar een combinatie van materialen.
Een ruimer overzicht van pepermolens van glas vind je hier>>
Pepermolens van RVS
Roest niet, breekt niet, glanst mooi (tenzij geborsteld) en is slijtvast; RVS. In een keuken waar staal de boventoon voert is een RVS pepermolen op z’n plek. RVS vlekt wel, maar is heel goed schoon te maken en daardoor zeer hygiënisch. Je zult merken dat er veel minder RVS pepermolens zijn dan houten pepermolens. En veel RVS pepermolens bestaan uit een combinatie van materialen, zoals we dat ook bij de glazen pepermolens tegekomen.
Een ruimer overzicht van pepermolens van RVS vind je hier>>
Pepermolens: Het maalwerk
Peperkorrels werden lange tijd gekneusd en fijngestampt in de vijzel, totdat de firma Peugeot in 1842 de pepermolen uitvond (ja, dat is hetzelfde bedrijf dat ook auto’s maakt – een korte geschiedenis lees je bij The Independent (Engelstalig)). Deze uitvinding maakt het vermalen van peperkorrels veel eenvoudiger en is daarom niet meer weg te denken uit de keuken. (In feite worden de peperkorrels niet vermalen maar geneusd en daarna vermalen, maar dat maakt verder niet zo veel uit). Het is tenslotte belangrijk dat het werkt, en dan hebben we het natuurlijk over het maalwerk van de pepermolen, want net als bij de auto geldt: kan er wel mooi uitzien, maar als het voor geen meter rijdt dan heb je er nog niet zo veel aan (tenzij je verzamelaar bent, en ja; er bestaan ook verzamelaars van pepermolens).
Staal of keramiek
Het maalwerk van de pepermolen wordt gemaakt van staal of keramiek. De uitvinder van de pepermolen, het Franse Peugeot, gebruikt gesmeed, gehard staal, bij een andere grote fabrikant, het Duitse Zassenhaus, gebruikt men keramiek. Bij een grote Amerikaanse fabrikant, William Bounds, wordt een combinatie van staal en keramiek gebruikt. Volgens Peugeot gaat hun stalen maalwerk het langste mee, volgens Zassenhaus moet je echt hun keramieken maalwerk hebben en bij William Bounds vinden ze dat die Europeanen er niets van hebben begrepen en zweren ze bij een combinatie van de twee materialen. Kortom: persoonlijke voorkeur, al heeft staal een belangrijk nadeel (zie hieronder). (Bron: FD – Leuk om te lezen!)
Pepermolen met keramisch maalwerk
Staal kan roesten, en dus kan het stalen maalwerk van een pepermolen ook roesten, en hoewel je op de Peugeot pepermolens levenslange garantie krijgt, valt roest daar niet onder. Als het maalwerk van je pepermolen roest dan is het in aanraking gekomen met vocht (bijvoorbeeld langere tijd in een vochtige ruimte gestaan of er is zout mee gemalen) en is het niet (goed) afgedroogd. Deze roest is niet te verhelpen en je zult dus op zoek moeten gaan naar een nieuwe pepermolen. Bij een pepermolen met keramisch maalwerk heb je hier geen last van. Je hoeft overigens niet bang te zijn dan een keramisch maalwerk minder sterk is dan een maalwerk van staal: ook dit gaat een leven lang mee. In het filmpje hieronder (Engelstalig) kan je zien hoe met een keramisch maalwerk van Zassenhaus kiezelstenen worden vermalen:
Dat zit wel goed dus met de kracht en breekbaarheid van dat maalwerk! Hieronder een aantal pepermolens met keramisch maalwerk:
Een ruimer overzicht van pepermolens met een keramisch maalwerk vind je hier>>
Pepermolen elektrisch
En zoals met het meeste keukengerei bestaan er ook van de pepermolen elektrische varianten. Nu zul je je wellicht afvragen hoe nuttig dat kan zijn, een elektrische pepermolen, maar voor mensen die niet zo veel kracht hebben in hun handen kan het een uitkomst zijn. En niet alleen voor hen: als je even snel wat peper moet toevoegen aan je gerecht en je hebt maar één hand ‘schoon’ dan is een elektrische pepermolen echt heel prettig. Je moet wel zorgen voor een setje batterijen, want elektrische pepermolens werken op batterijen. Meestal type AA dus die zijn niet lastig te vinden. Ik heb een set elektrische peper- en zoutmolen gehad, maar helaas zijn de batterijen die ik er in had gestopt gaan lekken, en daardoor waren ze vrij snel kapot. Ik vind dat nog altijd jammer want het was leuk om te gebruiken. Mijn advies zou dan ook zijn: op zoek naar een elektrische pepermolen? Kies er eentje van een gerenommeerd merk, er zijn er genoeg.
Een ruimer overzicht van alle elektrische pepermolens vind je hier>>
Pepermolen design
Samenvattend: een pepermolen vermaalt peperkorrels. Het vers malen van peperkorrels geeft veel meer smaak dan voorgemalen peper, en daarom is een pepermolen iets dat je eigenlijk niet kunt missen bij het koken. Er zijn drie typen maalmechanismen: staal, keramiek of een combinatie van de twee. Van deze drie typen maalmechanismen zijn zowel handmatige als elektrische varianten beschikbaar. Kortom: kies je maalmechanisme en je bent goed op weg. Dan rest alleen nog het uiterlijk, en dat uiterlijk bepaal je zelf, want de grote merken bieden heel veel verschillende modellen. De ‘grote twee’ vind je hieronder, met daarbij een onderscheid op handmatig of elektrisch.
Pepermolen Peugeot – maalwerk van staal
Al eerder genoemd: de uitvinder van de moderne pepermolen. Ga ik verder geen woorden meer aan vuil maken – kies je een pepermolen van Peugeot dan ben je geen Franse chauvinist, nee, dan ken je je klassiekers en kies je voor jarenlange traditie, kennis en vakmanschap die hebben geleid tot de wereldberoemde Peugeot pepermolens met het gepatenteerde stalen maalmechanisme waarop levenslange garantie zit (roest uitgezonderd – dus geen zout in deze pepermolens doen – Peugeot heeft ook zoutmolens).
U-Select
Traditioneel pas je de maalgraad van een pepermolen aan door het knopje aan de bovenkant van de pepermolen vaster (fijnere korrel) of losser (grotere korrel) te draaien. Bij Peugeot hebben ze bedacht: hoe weet je nu of je de juiste maalgraad hebt ingesteld? Het is elke keer ‘op gevoel’ aanpassen. Dus toen hebben ze U-Select bedacht: je stelt bij U-Select pepermolens de maalgraad niet in door het knopje bovenaan vaster of losser te draaien, maar je draait aan de onderkant van de pepermolen de maalgraad in één van de 6 maalstanden. Zo kan je eenvoudig wisselen van maalstand (fijn voor soepen en sauzen, grof voor bijvoorbeeld carpaccio). Als dit je handig lijkt dan kan je uitkijken naar een Peugeot pepermolen met u-Select functie. (Lees hier hoe Peugeot U-Select zelf omschrijft).
Zijn Peugeot pepermolens duur? Ik vind het wel meevallen: ze beginnen zo rond de €29,-
Een ruimer overzicht van Peugeot pepermolens vind je hier>>
Pepermolen Zassenhaus – maalwerk van keramiek
Zassenhaus is een Duitse fabrikant van o.a. pepermolens, ook een bedrijf met meer dan 150 jaar ervaring en zij onderscheiden zich door het gebruik van een keramisch maalwerk. Deze keramische maalwerken worden gebruikt voor koffiemolens, kruidenmolens en pepermolens. Keramiek heeft als voordeel dat het niet roest, dus kan het ook voor zoutmolens gebruikt worden. Zout heeft als eigenschap dat het vocht aantrekt, en dat zorgt voor roest bij staal, maar daar heb je bij een keramisch maalwerk dus geen last van. Zassenhaus is wellicht niet bij iedereen zo bekend als Peugeot daar waar het om pepermolens gaat; als het om maalwerken gaat is Zassenhaus wereldberoemd. Een Zassenhaus pepermolen is dan ook net zo goed (sommigen beweren zelfs beter dan) een Peugeot pepermolen omdat het keramische maalwerk onverwoestbaar is. En natuurlijk heeft ook Zassenhaus dat handige U-select voor het instellen van de maalgraad. Duur? Net als Peugeot: vanaf €25,-
Een ruimer overzicht van Zassenhaus pepermolens vind je hier>>
Welke pepermolen kopen?
Eigenlijk maakt het niet zo veel uit of je een pepermolen koopt van Peugeot of Zassenhaus: ze kosten beiden ongeveer hetzelfde en gaan beiden een leven lang mee als je ze op de juiste manier behandelt (en dus geen zout doet in een pepermolen met stalen maalwerk, bijvoorbeeld). Het maalwerk van zowel Peugeot als Zassenhaus is zo goed dat je nooit meer een andere pepermolen hoeft te kopen als je er eenmaal eentje hebt. Let daarom goed op dat je een pepermolen koopt die niet te hoog is, want als hij niet in je keukenkastje past dan is dat flink balen (en dan ga ik er even vanuit dat je je pepermolen graag in je keukenkastje wilt zetten). Even opmeten dus, dan weet je de maat. Mijn keukenkastje is 31,5 cm hoog (tot aan het plankje) dus een pepermolen van maximaal 30 cm zou prima passen, gelukkig zijn er genoeg te vinden in verschillende maten.
Mijn keuze
Ik heb, na overleg met het hele gezin, gekozen voor de Zassenhaus Frankfurt pepermolen 18 cm olijfhout met handige U-select functie (die bij Zassenhaus anders heet overigens). Nu hoor ik je denken: dat is niet de goedkoopste! En daar heb je gelijk in. De reden dat het de olijfhouten versie wordt (model Frankfurt is ook in andere houtsoorten en kleuren verkrijgbaar) is omdat wij olijfhouten pollepels hebben en we olijfhout heel prettig vinden aanvoelen (glad en zacht). Wat ook meespeelt (lees: hoe we de prijs voor onszelf hebben goedgepraat) is dat hij heel erg mooi is en omdat we deze pepermolen ons leven lang zullen blijven gebruiken mag hij best mooi zijn. Waarom Zassenhaus en geen Peugeot? Omdat ik denk dat het keramische maalwerk van Zassenhaus net zo goed is als het stalen maalwerk van Peugeot – met dat voordeel dat keramiek niet roest. Natuurlijk: bij normaal gebruik roest het stalen maalwerk van Peugeot niet, maar ik heb gewoon net iets meer vertrouwen in de Zassenhaus na het lezen van veel informatie over pepermolens en ik moest toch een keuze maken, dus daarom is het deze pepermolen van Zassenhaus geworden. Waarom niet een ander merk? Omdat er heel veel verschillende soorten pepermolens zijn van grote namen als Peugeot en Zassenhaus, en die zijn niet duurder dan die van andere merken, maar ze hebben wel veel betere beoordelingen (en garantievoorwaarden) dan die andere merken met (soms ook best wel) leuke designs. Voor hetzelfde geld heb je dus een gegarandeerd goed product, en de keuze in modellen is groot – je kunt dus net zo goed voor ‘zeker’ gaan, en dat vind ik prettig.
Product | Onze Beoordeling | Shops | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
![]() Zassenhaus Pepermolen De Zassenhaus pepermolens zijn prachtig en de olijfhouten versie die ik heb is een plaatje, echt heel mooi - maar hij is wel dubbel zo duur als de pepermolens van ander materiaal. De vorm en het materiaal van de buitekant bepalen de prijs, de kwaliteit van het maalwerk, waar het in feit om gaat, is gelijk voor alle modellen, dus als je een uitstekend malende pepermolen wilt met eenvoudig instelbare maalgraad, kies dan een model dat past in zowel je budget als je smaak. Heb je een dure smaak? Dan heb je een dure pepermolen.Wij zijn in ieder geval heel erg blij met deze pepermolen en hebben geen spijt van de prijs die we er voor betaald hebben. Voordelen Maalt uitstekend Roest niet Prachtig uiterlijk Eenvoudige bediening Eenvoudig instellen Onze Beoordeling: 8.5/10
| Voordelen Maalt uitstekend Roest niet Prachtig uiterlijk Eenvoudige bediening Eenvoudig instellen Onze Beoordeling: 8.5/10 | Bekijken:
|
Pepermolen bijvullen
Een pepermolen moet worden gevuld, want hij raakt leeg als je hem gebruikt. Maar hoe doe je dat?
Pepermolen openen
Draai het dopje aan de bovenkant van de pepermolen los. Het dopje kan er nu vanaf en je kunt daarna het gedeelte van de pepermolen dat je gebruikt om te draaien – er vanaf halen. Let op: vaak bevindt zich onder deze draai-dop een ringetje, dit ringetje is nodig voor een correcte werking van de pepermolen dus raak het niet kwijt!
Pepermolen vullen
Nu de dop er vanaf is kan je de pepermolen vullen met peperkorrels. Je kunt eenvoudig peperkorrels met een lepel in de pepermolen scheppen, maar je kunt het ook gieten als de opening van fles of pot waar de peperkorrels in zitten klein genoeg is. Een trechtertje werkt ook heel prettig maar het handigst vind ik om de pepermolen in een plastic zak te zetten waar je ook de peperkorrels in bewaart. Zet de pepermolen in de zak en schep met een lepel de korrels in de pepermolen. Als ze er naast vallen dan vallen ze gewoon terug in de zak met peperkorrels. Gebruik peperkorrels met een maximale doorsnede van 4 mm om verstopping te voorkomen. Giet de pepermolen niet overvol, maar vul hem tot je minimaal 1 cm ruimte overhoudt, zodat de peperkorrels ruimte hebben om te bewegen tijdens het vermalen.
In het filmpje hieronder kan je zien hoe een pepermolen wordt geopend, bijgevuld (met de lepel) en hoe de maalgraad wordt ingesteld (Engelstalig):
Ik vraag me eigenlijk af of er nog een verschil is in malen van witte en zwarte peper (dan nog niet te spreken van de veel minder bekende staart peper etc….)
Goeie vraag! Ik ben daarover niets tegengekomen tijdens mijn research voor dit artikel.