In Nederland maken we meestal pindasaus van pindakaas, oorspronkelijk wordt het gemaakt van gemalen pinda’s maar dit is was lastiger te maken en het is gemaakt met pindakaas net zo lekker, vind ik. Je kunt pindasaus eten met sate (de naam satesaus komt hier vandaan) of met patat, bij de nasi of bami, stokbrood, vlees of kip. Het is ook lekker op een broodje met kaassoufle, maar dat is dan wel weer een kronkel in mijn hoofd, geef ik toe…
Pindasaus recept
Ik maak de pindasaus altijd vlak voordat ik het ga eten, het koelt snel af en is het lekkerst als je het net hebt gemaakt.
Ingredienten
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1-2 eetlepels pindakaas (afhankelijk van hoeveel je wilt maken)
- Flinke scheut ketjap
- 2 bolletjes stemgember (verse gember kan ook, ongeveer 1cm) of een flinke scheut gembersiroop
- Theelepel sambal
- Scheutje melk (kokosmelk is ook lekker!)
- Scheutje arachideolie om in te bakken
Bereiding
- Snipper het de ui
- Verhit de olie in een koekenpan
- Fruit de gesnipperde ui in de olie
- Maak de knoflook schoon en pers deze
- Snijd de gember fijn
- Voeg de knoflook bij de gefruite ui en bak even mee (1 minuutje)
- Voeg de pindakaas toe, dit zal smelten, roer het met een houten lepel door de ui en knoflook
- Voeg ondertussen de gember toe
- Voeg een flinke scheut ketjap toe
- Blijf goed roeren, proef de pindasaus en proef even, voeg wat peper toe als je dit nodig vindt
- Voeg nu de sambal toe en roer goed door
- Voeg een scheutje melk toe, zo veel als nodig om de pindasaus wat dunner te maken, let er op dat het snel weer dikker wordt dus blijf goed roeren en voeg niet te veel melk tegelijk toe
- Blijf de pindasaus goed roeren en proef even, is hij niet zout genoeg voeg dan wat extra ketjap toe (geeft ook een donkerdere kleur), is hij zo goed dien dan op
Lekker met een ei bij de bami, nasi, patat, brood, vlees, kip…
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!