Nasi met pindasaus en kip is lekker, maar het is soms lastig de kip gaar maar niet droog te laten worden. In de pindasaus gegaarde kip is een traktatie, omdat het zo lekker mals blijft en vol van smaak wordt. De slowcooker leent zich uitstekend voor het garen van kip in pindasaus, en omdat ik houd van een beetje pittig hierbij het recept voor onze pittige pinda kip uit de slowcooker.
Pittige pindakip met sperzieboontjes uit de slowcooker
Genoemde hoeveelheid is genoeg voor een bijgerecht voor vier personen. Je kunt, naast sperzieboontjes, ook andere groenten toevoegen maar houd er rekening mee dat de groenten echt heel gaar (zacht) worden, dus wellicht is het voor de textuur van de groenten (knapperigheid) beter wat groenten bij de nasi mee te bakken in plaats van het bij de kip mee te laten garen.
Ingrediënten:
- 2 uien gesnipperd
- Een halve bol knoflook fijn gesneden (dit zijn ongeveer 5 a 6 tenen)
- 1 eetlepel gemberpoeder
- 1 eetlepel korianderpoeder
- 200 gram sperziebonen (ik gebruik diepgevroren sperziebonen)
- 400 gram kipdijfilet of -reepjes
- 4 eetlepels pindakaas (flinke scheppen)
- 4 eetlepels ketjap
- 4 eetlepels sesamolie
- 4 eetlepels chilisaus (gebruik alleen de zoete variant als je de pindakip niet zo pittig wilt of als je chilivlokken of Srirachasaus gaat gebruiken)
- 2 eetlepels gembersiroop
- 2 eetlepels sambal manis
- Olie om in te bakken
- Optioneel voor meer pit: Chilivlokken of Sriracha saus
Bereiding:
Bekijk onze video:
…of lees hieronder de bereidingsinstructies.
In mijn slowcooker binnenpan kun je bakken, ik bak dus alles aan in mijn slowcooker binnenpan en die zet ik daarna in de buitenpan om verder te garen. Kan dit bij jouw slowcooker niet dan gebruik je een apart pan voor het bakken van de ui, knoflook en kruiden. Dat giet je vervolgens in je slowcooker en vervolg je daarna de rest van de stappen.
- Bak de ui glazig in de olie, dit duurt ongeveer vijf minuten.
- Voeg dan de knoflook toe en bak nog een minuut mee.
- Nu mag de gemberpoeder en de korianderpoeder erbij, schep je mengsel door en zet je pan uit.
- Leg nu de boontjes boven op je ui mengsel in de slowcooker-pan en daarna ook de kipdijfilets of -reepjes.
- In een aparte kom meng je de pindakaas, ketjap, sesamolie, chilisaus, gembersiroop, sambal manis en eventueel chilivlokken of Sriracha saus. (‘Manis’ betekent ‘zoet’, de chilisaus maakt het pittig).
- Wanneer je mengsel klaar is giet of schep je het over de kipdijfilet/reepjes in je slowcooker en doe het deksel er op.
- Zet nu je slowcooker drie uur op low/laag.
Dit gerecht eten wij graag bij de nasi. De 200 gram sperzieboontjes zijn een mooie aanvulling op de groenten die in de nasi zitten en de pindasaus scheppen we tussendoor op een stukje kroepoek. Is dit gerecht te pittig dan kun je in plaats van chilisaus, zoete chilisaus gebruiken. Mag er meer pit bij dan zou je wanneer je de gemberpoeder en korianderpoeder toevoegt ook een halve theelepel chilivlokken of een theelepel Sriracha saus toe kunnen voegen.






Ik heb de pindakip vandaag gemaakt met paarse spekbonen uit eigen tuin en het viel hier erg in de smaak. Het plan was om het in de slowcooker te maken, maar daar was ik uiteindelijk te laat voor thuis. Maar uit de braadpan was het dus ook erg lekker.
Het is een lekker pittig recept. Volgende keer voeg ik wat cocosmelk toe zodat het iets “vloeibaarder” wordt. Vond deze iets te dik.
Wat goed om te horen dat je het een lekker pittig recept vindt. Kokosmelk toevoegen is inderdaad een goed idee om het te verdunnen. Heb je het achteraf toegevoegd? De volgende keer dat ik het maak ga ik het ook met kokosmelk proberen, het lijkt me erg lekker.