Nasi met pindasaus en kip is lekker, maar het is soms lastig de kip gaar maar niet droog te laten worden. In de pindasaus gegaarde kip is een traktatie, omdat het zo lekker mals blijft en vol van smaak wordt. De slowcooker leent zich uitstekend voor het garen van kip in pindasaus, en omdat ik houd van een beetje pittig hierbij het recept voor onze pittige pinda kip uit de slowcooker.
Pittige pindakip met sperzieboontjes uit de slowcooker
Genoemde hoeveelheid is genoeg voor een bijgerecht voor vier personen. Je kunt, naast sperzieboontjes, ook andere groenten toevoegen maar houd er rekening mee dat de groenten echt heel gaar (zacht) worden, dus wellicht is het voor de textuur van de groenten (knapperigheid) beter wat groenten bij de nasi mee te bakken in plaats van het bij de kip mee te laten garen.
Ingrediënten:
- 2 uien gesnipperd
- Een halve bol knoflook fijn gesneden (dit zijn ongeveer 5 a 6 tenen)
- 1 eetlepel gemberpoeder
- 1 eetlepel korianderpoeder
- 200 gram sperziebonen (ik gebruik diepgevroren sperziebonen)
- 400 gram kipdijfilet of -reepjes
- 4 eetlepels pindakaas (flinke scheppen)
- 4 eetlepels ketjap
- 4 eetlepels sesamolie
- 4 eetlepels chilisaus (gebruik alleen de zoete variant als je de pindakip niet zo pittig wilt of als je chilivlokken of Srirachasaus gaat gebruiken)
- 2 eetlepels gembersiroop
- 2 eetlepels sambal manis
- Olie om in te bakken
- Optioneel voor meer pit: Chilivlokken of Sriracha saus
Bereiding:
Bekijk onze video:
…of lees hieronder de bereidingsinstructies.
In mijn slowcooker binnenpan kun je bakken, ik bak dus alles aan in mijn slowcooker binnenpan en die zet ik daarna in de buitenpan om verder te garen. Kan dit bij jouw slowcooker niet dan gebruik je een apart pan voor het bakken van de ui, knoflook en kruiden. Dat giet je vervolgens in je slowcooker en vervolg je daarna de rest van de stappen.
- Bak de ui glazig in de olie, dit duurt ongeveer vijf minuten.
- Voeg dan de knoflook toe en bak nog een minuut mee.
- Nu mag de gemberpoeder en de korianderpoeder erbij, schep je mengsel door en zet je pan uit.
- Leg nu de boontjes boven op je ui mengsel in de slowcooker-pan en daarna ook de kipdijfilets of -reepjes.
- In een aparte kom meng je de pindakaas, ketjap, sesamolie, chilisaus, gembersiroop, sambal manis en eventueel chilivlokken of Sriracha saus. (‘Manis’ betekent ‘zoet’, de chilisaus maakt het pittig).
- Wanneer je mengsel klaar is giet of schep je het over de kipdijfilet/reepjes in je slowcooker en doe het deksel er op.
- Zet nu je slowcooker drie uur op low/laag.
Dit gerecht eten wij graag bij de nasi. De 200 gram sperzieboontjes zijn een mooie aanvulling op de groenten die in de nasi zitten en de pindasaus scheppen we tussendoor op een stukje kroepoek. Is dit gerecht te pittig dan kun je in plaats van chilisaus, zoete chilisaus gebruiken. Mag er meer pit bij dan zou je wanneer je de gemberpoeder en korianderpoeder toevoegt ook een halve theelepel chilivlokken of een theelepel Sriracha saus toe kunnen voegen.
Martine - duizenden1dag zegt
Ik heb de pindakip vandaag gemaakt met paarse spekbonen uit eigen tuin en het viel hier erg in de smaak. Het plan was om het in de slowcooker te maken, maar daar was ik uiteindelijk te laat voor thuis. Maar uit de braadpan was het dus ook erg lekker.
Franz zegt
Het is een lekker pittig recept. Volgende keer voeg ik wat cocosmelk toe zodat het iets “vloeibaarder” wordt. Vond deze iets te dik.
Marijke zegt
Wat goed om te horen dat je het een lekker pittig recept vindt. Kokosmelk toevoegen is inderdaad een goed idee om het te verdunnen. Heb je het achteraf toegevoegd? De volgende keer dat ik het maak ga ik het ook met kokosmelk proberen, het lijkt me erg lekker.
Michel van Leeuwen zegt
Hoi Marijke,
Ik wil dit recept gaan maken maar heb een vraagje. Is 4 eetlepels sesamolie niet te veel? Sesamolie kan erg ooverheersen naar mijn idee?
Marijke zegt
Hoi Michel,
De saus kan 4 eetlepels goed hebben en ik merk dat als ik weinig gebruik het wat wegvalt terwijl het een beetje de ster is van het gerecht. Ik zou het gewoon proberen :-)
talita terpstra zegt
heerlijk recept. ik voeg wel wat water toe aan het pindakaas mengsel anders is het te dik, maakt een mooie vloeibare pindasaus. vorige keer bij de nasi gehad vandaag bij de aardappelblokjes.
Marijke Triep zegt
Hallo Marijke is het mogelijk een tikfout q,5 eetlepel gemberpoeder en koriander?
Marijke zegt
Hoi Marijke,
Ik ben de video en het artikel van de pittige pindakip aan het bekijken maar zie de tikfout nergens. Kun je me laten weten waar het precies staat? Ik zou het graag aan willen passen want q,5 kan niet anders dan een tikfout zijn. Alvast bedankt
Hester zegt
Dit is inmiddels 1 van mijn favoriete recepten. Een half pakje kokosmelk erbij maakt het helemaal af!
Florian zegt
Goeie tip, dankjewel! :-)
Kees zegt
Heb geen sesamolie kan ik
Er olijfolie met sesamzaadjes
Voor gebruiken.
Florian zegt
Ik zou dan de sesamolie weglaten, tenzij je de sesamzaadjes met olie wat kunt vermalen (in een vijzel bijvoorbeeld), anders geven ze niet zo veel smaak denk ik. Ter info: sesamolie ligt tegenwoordig gewoon bij de supermarkt in de schappen, dus het is geen lastig verkrijgbare olie (en je kunt het voor heel veel dingen gebruiken). Ik denk dat als je de pindakip maakt volgens het recept dat het een vaste maaltijd wordt want het is echt heel erg lekker…
Gertie zegt
Zojuist gemaakt in de slowcooker, ik vind het alleen jammer dat de bonen nog niet gaar waren. Het smaakte verder voortreffelijk! Wordt zeker nog een keer gemaakt. Maar gaat dan langer in de slowcooker
Florian zegt
Hoi Gertie,
Fijn dat je het lekker vond! Ik zou het geheel niet langer in de slowcooker doen want dan heb je kans dat de kip droog wordt, als je de boontjes zachter wilt hebben (wij houden wel van een ‘knak’ in de boontjes maar over smaak valt niet te twisten) dan zou ik ze even kort voorkoken en daarna gewoon toevoegen aan de pindakip in de slowcooker (volgens recept). Zo zijn je boontjes zachter aan het einde en is de kip toch precies goed.
Astrid zegt
Geweldig recept! Heb ook eens een recept geprobeerd met kokosmelk maar dat vind ik niet lekker!
Dit recept is echt fantastisch van smaak en favoriet zelfs bij mijn dochters van 5
Anita zegt
Als je de ingrediënten voor de pindasaus los toevoegt in de slowcooker, heb je dan op het einde ook je “pindasaus” ?
Florian zegt
Ja, de saus vormt vanzelf, en de kip gaart in die saus, dus je hebt echt kip met pindasaus als het klaar is.