Voordat ik een broodbakmachine had maakte ik het deeg voor pizza met de hand: een zwaar klusje, en hoewel het resultaat heerlijk is, toch iets om aan een machine over te laten. Daarom kocht ik een broodbakmachine die ook deeg kan kneden. Inmiddels heb ik een keukenmachine gekocht en hiermee pizzadeeg gemaakt op de Italiaanse manier: een nachtje langzaam laten rijzen in de koelkast en daarna een paar uur op kamertemperatuur. Het resultaat? Lekkerste pizza die ik ooit heb gemaakt!
Pizza recept
Het deeg gekneed door een keukenmachine is consistent van structuur en voelt fluweelzacht aan. Het rijzen gaat gelijdelijk en er vormen mooie belletjes. Zelfs bij het uitrollen van het deeg voelde ik de belletjes uit het deeg ‘schieten’; mooi deeg dus. Hoe doe je dat?
Ingrediënten voor het deeg
- 500 gram bloem
- 3 tot 10 gram gist (hoe langer je het deeg laat rijzen hoe minder gist je nodig hebt. Kan je het deeg 48 uur laten rijzen? Gebruik dan slechts 3 gram gist).
- 230 mililiter lauwwarm water (afhankelijk van de kwaliteit van je bloem kan dit tot 250 mililiter zijn)
- 1 Theelepel zout
Ingrediënten voor op de pizza
- 1 blik tomatenblokjes of gepelde tomaten
- Snufje zout
- Scheutje olijfolie
- Groente, fruit, vlees, vis, kip, olijven, kappertjes…. alles wat je wilt
Topping-suggesties
- Tomaat
- Ui
- Paprika
- Champignons
- Olijven
- Kappertjes
- Witlof
- Salami
- Mozzarella
- Peccorino/Parmezaanse kaas
- Blauwschimmelkaas
- Ananas (uitgelekt)
Bereiding
- Doe het water in de mengkom
- Voeg de bloem, gist en zout toe
- Sluit de deeghaak aan
- Laat de keukenmachine nu ongeveer 10 minuten kneden op de laagste stan
- Het deeg is klaar als het glad en egaal aanvoelt, als er nog bloem over is voeg dan een heel klein beetje (!) water toe en laat nog een paar minuten kneden, wees voorzichtig met te veel water!
- Laat het deeg nu afgedekt in de koelkast een nachtje staan, het zal heel langzaam rijzen
- Haal het de volgende dag uit de koelkast een paar uur voordat je het wilt gebruiken zodat het wat sneller in volume toeneemt
- Wil je dezelfde dag nog pizza maken zet het deeg dan niet in de koelkast maar afgedekt (plasticfolie) op een warme plek totdat je het gaat gebruiken
- Let op: de kom waarin je het deeg laat rijzen moet groot genoeg zijn om de toename van het volume aan te kunnen, zorg dus voor een ruime kom
- Verdeel het deeg na het rijzen in vier stukken, rol er ballen van
- Rol elke bal uit tot ongeveer 2-3 milimeter en leg het op een bakplaat
- Vouw de rand van de pizza om zodat je een opstaande rand krijgt
- Verwarm de oven voor op minimaal 250 graden Celsius, maar beter nog hoger: dit verkort de baktijd (450 graden is ideaal) en maakt de pizza krokant
- Besmeer de pizza nu met een tomatensaus: vermaal een blik tomatenblokjes of gepelde tomaten met een staafmixer en een snufje zout tot een saus
- Sprenkel een scheutje olijfolie over de bodem van de pizza
- Beleg de pizza nu met groenten, kaas, vlees, olijven, kappertjes, vies, fruit – wat je maar wilt (maak er geen toren van, dan gaart hij niet goed)
- Bak de pizza nu bovenin de oven tussen 5 en 15 minuten (afhankelijk van de temperatuur van je oven). Mijn oven gaat niet hoger dan 250 graden en daarom bak ik 14 minuten.
Het resultaat: een heerlijk knapperige smaakvolle pizza!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!